Geri dönüşüm muhteşem oluyor!

Meydanlar, sahiller, parklar geri dönüşüm malzemelerinden yapılmış eşyalarla donatılıyor.

06 Kasım 2014 - 15:40

 Semra ÇELEBİ

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV)’nin düzenlediği 2. İstanbul Tasarım Bienali, 1 Kasım’da başladı. 14 Aralık’a kadar kentin dört bir yanını tasarım fikirleriyle ve uygulamalarıyla saracak olan Tasarım Bienali’nin en önemli ayaklarından biri Kadıköy’de yürütülüyor. Kadıköy Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK), Bienal kapsamında yürüttüğü etkinlikleriyle, semtin dönüşümüne katkı sunuyor.Bienal’in TAK işbirliğiyle hayata geçirdiği “Kadıköy’den Bul Kadıköy’den Buluştur” adlı projesi kapsamında, 30 tasarım arasından seçilen beş kent mobilyasının üretimi geçtiğimiz hafta sonu Kadıköylülerin de katılımıyla yapıldı. TAK Kadıköy ve How To Do in Kadıköy ekipleri tarafından uygulanan tasarımların en önemli özelliği ise tamamen geri dönüşüm malzemelerinden yapılmış olmaları.

SOSİSLİYİ OTURARAK YİYİN
Kadıköy Belediyesi’nin depolarında bulunan kullanılmış eşyaların merkeze alındığı projelerin üretimi, 1 Kasım Cumartesi günü TAK Kadıköy’ün Yeldeğirmeni’ndeki binası önünde başladı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Başkan Yardımcıları ile Meclis üyelerinin de katıldığı uygulama çalışmasında, eski rögar kapaklarından bisiklet park yeri yapıldı.
Haldun Taner Sahnesi önünde ise eski araba lastiklerinden yapılması planlanan oturma bankının üretimi 1 Kasım Kobane Günü eylemleri nedeniyle sonraki güne ertelendi. 2 Kasım Pazar günü sabah saatlerinde uygulaması yapılan “lastikbank”ı en çok meydandaki büfeler sevdi. Kadıköy meydanından geçenler için bir ritüel haline gelmiş olan “sosisli yeme alışkanlığı” artık lastikbanklar üzerinde yapılıyor.

YOĞURTÇU’YA HAMAK
Moda Sahili’ndeki kayalıklara yapılması planlanan “hamaklar”ın yeri,  izin verilmediği için değişti; Yoğurtçu Parkı’na taşındı. Tasarımcılar ve Kadıköylüler, yangın söndürme hortumlarıyla inşaat iskelesi parçalarını kullanarak parkın çeşitli yerlerine hamaklar yaptı. Artık Yoğurtçu’ya gidenler, geri dönüşüm malzemelerinden yapılmış hamaklarda keyif yapabilecek.
Bir başka uygulama ise Moda Çay Bahçesi önündeydi. Burada da Modalıların katılımıyla, kullanılmış raf ve dolaplardan oturma birimi yapıldı. Küp şeklindeki bu oturma birimlerine de “Kadıküp” adı verildi.

BOĞA’DA MÜZİK
TAK Kadıköy, How To Do in Kadıköy ekibiyle birlikte farklı bir uygulamayı Altıyol Boğa’da hayata geçirdi. Kullanılmış tencere ve tavalardan yapılan perküsyon seti, Bahariye Caddesi girişinde, pek çok insanın beklemek için tercih ettiği soldaki ağacın altında artık bir perküsyon seti var. İsteyen müzik yapacak, isteyen onu çalarak duyuru, çağrı yapacak.

KADIKÖY’ÜN TASARIM ROTALARI
Tasarım Bienali kapsamında İstanbul’un farklı bölgelerindeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathane ve yapıların ziyaret edileceği Tasarım Rotaları’na, bu yıl Kadıköy de eklendi. Ücretli olan bu “tasarım yürüyüşleri”ne katılmak için önceden bilet almanız gerekiyor. İşte Kadıköy’ün tasarım rotası:
Moda Tasarım Rotası
Rota günleri: 8 Kasım, 21 Kasım, 13 Aralık
Başlangıç noktası:  Eski Moda İskelesi Önü, 11.00
Moda, genç neslin hep canlı tuttuğu bir semt. Bu gençlerin tasarım ve sanat alanında neler yaptıklarını stüdyolarına girerek bizzat kendilerinden dinliyoruz. Şehrin en orijinal çikolata dükkânına da uğramayı ihmal etmiyoruz.
Kadıköy Font Rotası
Rota günü:  22 Kasım
Başlangıç noktası: Haydarpaşa Tren İstasyonu, 10.00
Kadıköy'ün fontlar üzerinden fark edilmesini amaçlayan bu rota, gündelik hayatta bilgilenmek için başvurulan bina isimliklerini, tabelaları ve levhaları kapsayacak ve Kadıköy’e ait görsel değerler yorumlanacak.
Kadıköy Ses Rotası
Rota günleri: 14 Kasım, 5 Aralık
Başlangıç noktası (her rota günü): Eminönü – Karaköy İskelesi, 10.00
Bu rotada sembol sesler (soundmark) açısından zengin ve kaotik bir kentsel mekân olan Kadıköy Meydanı’ndaki çiçekçiler, konservatuvardaki opera & klasik müzik dersleri, büfeciler, vapur ve giriş-çıkış yapan yolcular, akbil, ezan, tramvay, martı, trafik, deniz gibi ses kaynakları, yapılaşmış çevre sesleri vs. incelenecek.
Koku Tasarım Rotası
Rota II: Kadıköy’den Moda’ya
Rota günü: 13 Aralık
Başlangıç noktası:  Kadıköy Karaköy- Eminönü İskelesi, 10.00
Kadıköy’ü bir de kokularıyla keşfetmeyi amaçlayan bu rota, sokaklarından her gün geçtiğimiz Khalkedonya üzerinde gizli bir deneyim sunuyor.
Kadıköy Ağaç Rotası
Rota günleri: 22 Kasım, 29 Kasım
Başlangıç noktası: Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK), 10.00
Günümüzde yapım, yıkım, hafriyat, moloz gibi kavramlar ile sıkça karşılaşılan İstanbul'da ağaçlar zarar görmeye başladı. Kadıköy sahil bölgesinde birçok sokakta şimdiye kadar tarif edilmemiş ağaçların izlenebileceği yürüme parkurları var. Ağaç rotası, kent ve doğa birlikteliğini en iyi şekilde açıklayan ağaçların varlığını hissedilir hale getirmeye amaçlıyor.
Tasarım yürüyüşleri için 25-35 TL. arasında değişen biletler, Biletix’ten alınabilir.

ARŞİV