Fikirtepeliler Çevre İlçelere Taşınıyor

Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm dolayısıyla civar ilçelere yönelik yoğun göç yaşanıyor. Bu da kiralık konut fiyatlarına yansıyor

13 Mart 2015 - 11:11
MUSTAFA SÜRMELİ
 
Kentsel dönüşüm nedeniyle Kadıköy Fikirtepe’den civar ilçelere yoğun göç dikkat çekiyor. Fikirtepe’den taşınanların tercih ettiği yerlerin başında Maltepe Fındıklı Mahallesi gelirken, Ataşehir’de Örnek, Kayışdağı, Ferhatpaşa, Fetih ve Esatpaşa Mahalleleri de tercih edilen yerler arasında.
Fikirtepe’den çevre ilçelere yönelik göçün artması göç edilen yerlerdeki emlak piyasasını da etkiledi. Kiralık veya satılık konut fiyatları neredeyse iki, üç kat arttı.
Fikirtepe, Dumlupınar mahallelerinden taşınan çok sayıda vatandaş, anlaştıkları müteahhit firmalardan kira yardımı alıyorlar ancak gittikleri yerlerde kiralık konut fiyatlarının yoğun talep nedeniyle yükselmesiyle karşı karşıya kalıyorlar
Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz, dönüşüm öncesi mahallesinde yaklaşık 30 bin nüfus yaşadığını, 2 bin 210 bina, 7 bin 500 daire bulunduğunu söyledi. 8 imar adasının tamamen boşaldığını, kalan 8 adada ise taşınmaların sürdüğünü söyleyen Gediz, mahallenin yıkık, boş ve metruk binalarla dolduğunu söyledi.
Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan ise Fikirtepe’de imar planı kabul edilmeden önce 30 bin nüfus yaşadığını, kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte 8-10 bin nüfusun Fikirtepe’yi terk ettiğini belirtti.  
 
FINDIKLI NÜFUSU ARTTI
Fikirtepe’deki kentsel dönüşümden önce Fındıklı’da 16 bin olan nüfusun, imar planının kabul edilmesinden sonraki dönemde 95 bine yükseldiğini söyleyen Fındıklı Mahalle Muhtarı Yaşar Kaygusuz, Maltepe’nin ikinci büyük mahallesi olduklarını belirtti. Fikirtepe’deki kentsel dönüşümle birlikte tercih edilen semtlerden olan Fındıklı’ya  bu dönüşümün emlak anlamında canlılık getirdiğini söyleyen Kaygusuz, Fındıklı’ya gelen göçün yaklaşık yüzde on beşini Fikirtepelilerin oluşturduğunu ifade etti.
 
“FİKİRTEPE’Yİ ÖZLÜYORUZ”
Fikirtepe ve Dumlupınar gibi kentsel dönüşümün yoğun yaşandığı yerlerden söz konusu mahallelere yoğunlaşan göçler buradaki kira bedellerini de yükseltti. 1000-1500 liraya kiralık ev bulmak zorlaştı. Bu durum kiracıları sıkıntıya soktu. Müteahhit firmalardan en fazla 1000 lira kira yardımı alan kiracılar yeni taşındıkları mahallelerde bu fiyata kiralık ev bulmakta güçlük çektiklerini, ekonomik zorluğa düştüklerini belirtiyorlar.
Bayram Karadaş: 25 yıl Fikirtepe’de oturdum. Çocukluğum orada geçti. Çünkü Fikirtepe’de kentsel dönüşüm vardı. Yaklaşık 1 yıl önce Fındıklı’ya kiraya taşındım. Fikirtepe’de vasıta, çarşı pazar imkânı, komşuluk, dostluk vardı. Fikirtepe’yi arıyorum. İmkânım olsa geri dönmek isterdim. İki çocuğumdan büyüğü halen Moda’da öğrenim görüyor. Servisle gidip gelmek durumunda. Hafta sonları Fikirtepe’ye gidip eski dostlarla kahvede hasret gideriyoruz. Fikirtepe vazgeçilmez bir hayattı bizim için.
Recep Aksu: 17 yıl Fikirtepe’de yaşadım. Fikirtepe; yaşam, yol, ulaşım, iş bakımından çok iyiydi. Arada dünya kadar fark var. Eski dostluklar yok. Özlüyoruz Fikirtepe’yi.
Mansur Albay: 30 yıl Fikirtepe’de oturdum. Fikirtepe’yi çok özlüyorum. Oradaki komşuluk bambaşkaydı. Arada sırada Fikirtepe’ye gidip eski arkadaşlarımızı, komşularımızı görüp eski günleri hatırlıyoruz. Fikirtepe’de 500 liraya kiradaydım; Fındıklı’da 700 lira kira veriyorum. Emekliyim. Kiralar yüksek.
 
EMLAKÇILAR MEMNUN
Murat Şermet (Emlakçı): Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm Anadolu yakasında emlak piyasası açısından birçok yeri etkiledi. ‘Fikirtepeli geldi Fındıklı’da emlak yükseldi’ gibi sözler çok.  Fındıklı Mahallesi Maltepe’nin yükselen yıldızı oldu. 4 yıl öncesinde buralarda yatırım yapmak isteyenler bakıp geçiyorlardı şimdi ise alıcı gözüyle bakıyorlar. 2009’da 80-90 bin liraya sattığımız daireler şimdi 280 bin lira. Dubleksler 350-400 bin liradan başlıyor. Konut kiraları ortalama 600-650 liradan başlıyor 2000 liraya kadar çıkıyor.
Şahin Kara (İnşaatçı-Emlakçı): Kiralık ve konut fiyatları Fındıklı’da daha uygun. Bu nedenle tercih ediliyor. Fikirtepe ile 25 dakika mesafede. Kiralar 700-900 arasında değişiyor. Şu anda burada kiralık daire çok az. Fikirtepe’den olan talep buranın potansiyelini yükseltti. Fikirtepe’den gelip, daire alanlar çok. Fikirtepe gibi oldu burası. 

ARŞİV