Çevre haftasının ardından

Kadıköy Çevre Eşgüdüm Çalıştayı’nda daha sağlıklı bir kent için yapılması gerekenler konuşuldu

09 Haziran 2016 - 12:03
Mustafa SÜRMELİ

Kadıköy Çevre Eşgüdüm Çalıştayı, Kadıköy Belediyesi Akademi’nin koordinasyonu, Kadıköy Belediyesi, Gönüllü Evleri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 2 Haziran 2016 Perşembe günü, Tasarım Atölyesi Kadıköy’de gerçekleştirildi.
Kadıköy’ün aynı alanda faaliyet gösteren farklı bileşenlerini bir araya getirerek, hizmetleri daha verimli, etkin kılmak ve tarafların ortak çalışmalar yapması amacıyla düzenlenen çalıştay, Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Barış Baykan’ın “Belediyelerin Stratejik Planlarında Çevre: İstanbul Ölçeğinde Bir Değerlendirme” başlıklı konuşmasıyla başladı. Çalıştay; Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden Cansu Tekin Alpaslan, Gönüllü Evleri adına Meclis Üyesi Canan Akçınar, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın ve Kadıköy Belediyesi Akademi adına Egecan Erdoğan’ın yaptığı sunum ve konuşmalarla devam etti.
Öğleden sonra başlayan atölye çalışmaları, atık yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadele ve yenilenebilir enerji, permakültür ve kent bahçeciliği başlıkları altında düzenlendi. Gün sonunda, atölye sonuçları birer sunum şeklinde katılımcılarla paylaşıldı. Belirlenen ortak çalışmaların hayata geçirilmesi ve oluşturulan iletişim ağının sürekli kılınması için yine Kadıköy Belediyesi Akademi’nin aracılığıyla sürecin takibinin gerçekleştirileceği belirtildi.

BELEDİYE’DEN ÇEVRE ÖDÜLLERİ
Kadıköy Belediyesi, Dünya Çevre Haftası kapsamında 3 Haziran Cuma günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle 2016 Çevre Ödülleri’ni sahiplerine verdi.
Elektronik Atık Toplama yarışmasında birinci Öğretmen Harun Reşit İlkokulu, ikinci Erenköy Işık Okulları, üçüncü Mustafa Aykın İlkokulu oldu. Atık pil toplama yarışmasında ise en fazla pil toplayan İhsan Sungu İlkokulu birinci oldu. Organik atıkların ayrıştırılmasını amaçlayan Esencan projesinde ise Faik Reşit Unat Ortaokulu, Özel Moda Merak Eden Çocuk Anaokulu, Zühtüpaşa İlkokulu ödüllerini aldı.
En fazla atık yağ toplayan muhtarlıklar olan Zühtüpaşa, Caferağa, Acıbadem ve Sahrayıcedit Muhtarlıklarına, en fazla atık cam toplayan işletmelere, Ambalaj Atıkları ve Erenköy Projesi Mahalleliler ve Çalışma Ortaklarına plaket ve fidan sertifikaları verildi.

ÇEVREYE SEVGİ KOROSU
Çevre haftası nedeniyle Kadıköy’de bazı okullarda da etkinlikler düzenlendi. Bunlardan bir tanesi de Faik Reşit Unat Ortaokulu’ydu. 2 Haziran Perşembe günü okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte TEMA gönüllüsü öğrenciler gönüllü kartlarını, yaka rozetlerini ve sınıflarına yeşil yapraklarını aldılar. Okulun Çevreye Sevgi Korosu da TEMA için hazırladığı çevre şarkısını seslendirdi. Daha sonra okul bahçesine öğrencilerin çimlendirdiği meşe palamudu fideleri dikildi. Fen Bilimleri Öğretmeni Mine Yalın, Fen Bilimleri müfredatı içinde yer alan çevre konularını, daha kolay öğrenilebilir hale getirmek amacıyla şarkı sözleri yazdığını, öğrencilerin de fikrini  alarak bestelediğini anlatarak, “Şarkılarımızı ‘Çevreye Sevgi Korosu’ olarak seslendiriyoruz. Bu yıl TEMA için de bir şarkı hazırladık. Ve bu şarkıyı, yeni gönüllü olan 75 öğrencimiz, ilk kez TEMA Günü’nde hep birlikte keyifle seslendirdi” dedi.


ARŞİV