Çevre dostu YUVA

Sahrayıcedid Mahallesi’nde inşa edilen Bahriye Üçok Anaokulu, “Yeşil yuva projesi” kapsamında sağlıklı ve çevre dostu bir yuva olacak

03 Eylül 2015 - 16:34
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi çocuklar ve çevre için yeni bir projeyi hayata geçirmek için düğmeye bastı. Sahrayıcedit Mahallesi’nde çevre dostu yeşil yuva kriterleri doğrultusunda inşa edilen Bahriye Üçok Anaokulu sağlıklı öğretim mekânlarıyla dikkat çekiyor.

GÜVENLİ VE SAĞLIKLI   
Kadıköy Belediyesi anaokullarını yenilerken, sürdürülebilir çevre ve ekolojik mimari biçimlerini hayata geçirerek çevre dostu uygulama yapmayı amaçlamakta. Yeşil yuva projesinin hayata geçirilmesiyle; her yönüyle sağlıklı öğrenim ve öğretim mekanları, enerji tasarrufu, uygulamalı ve doğa dostu eğitim amaçlanıyor.
Binayı kullanacak olan çocuklar ve eğitimciler için öncelikle dayanıklı, emniyetli, sağlıklı, rahat ve ekonomik ortamların sağlanması hedeflendi. Binanın tasarım, yapım, işletim, kullanım, bakım, onarım, yeni işlev kazandırma aşamalarında ekolojik sistemin korunması için enerji, su, malzeme, arsa, sermaye gibi tüm kaynakların etkin kullanımı da diğer bir hedef.

MALİYET AZ, KAZANIM ÇOK
Proje hayata geçtiğinde; özellikle ısıtma, soğutma vb. donatıların çalışması için harcanan enerjinin korunması, binaya enerji sağlayan kaynağın çevreye zarar vermeden kendini yenileyebilen kaynaklardan olması sağlanacak.
Kadıköy Belediyesi’nden yapılan açıklamada; eğitimi teşvik eden, çocuk dostu bir çevre oluşturmak, öğrenci ve öğretmen için kullanımı kolaylaştıran, yaşam kalitesini arttıran çevreye uyumlu yapılar yapılabileceğinin mümkün olduğunu göstermek amacıyla ilk etapta Sahrayıcedid Mahallesi’nde bulunan Bahriye Üçok Anaokulu’nun yenileneceği belirtildi.
Proje ekibi 2015 yılı proje çalışmalarını tamamladı. Diğer taraftan projenin LEED sertifikasyonu başvuruları yapıldı.
Leader Ship in Energi and Enviromental Design (Leed) tabiriyle çevre tasarımında öncü projeler ifade ediliyor. Güneş panelleriyle elektrik temin edilecek. Elektrik tasarrufu sağlanmış olacak. Sınıflar doğal havalandırmaya uygun yapılacak. Eğitim araç gereçlerinde doğal ürünler tercih edilecek. (Ahşap malzemeler gibi). Ayrıca yağmur suyunun biriktirilerek, bahçe sulama ve klozetlerde kullanılması da düşünüldü. Anaokulunun peyzaj projesi de leed kriterlerine göre hazırlandı. Yani bölgedeki bitki örtüsü dikkate alınarak yeşillendirme yapılacak. Malzeme kullanımında çevreye duyarlı malzemeler olacak. Ahşap, doğal döküm malzemeler kullanılacak. Kum alanlar, çim tepeler, bostan, bitkisel arıtma havuzu olması öngörülüyor. Labirent bahçe, serbest zaman alanı, boyama duvarı olacak.

PROJEDE NELER VAR?
Projenin toplam inşaat alanı bin 107 metrekare. Binanın zemin katında; karşılama, bekleme, idari personel   alanları, servis alanları, farklı yaş grupları için 5 adet sınıf ve  ortak oyun alanı bulunacak. Bodrum katta ise yemekhane ve mutfak, teknik bölümler, servis alanları, uyku odası, faaliyet sınıfı ve fen sınıfı bulunacak.

 
HEDEF PLATİN SERTİFİKA
LEED yeşil bina derecelendirme sistemiyle mevcut binalara göre daha sağlıklı, çevre dostu, işletme giderleri ile daha ekonomik ve karlı olan yüksek performanslı binalar ifade edilmekte. Amerikan Yeşil Bina Konseyi(USGBC) tarafından yapılan derecelendirmede; Sürdürülebilir Alanlar, Su Verimliliği, Enerji ve Atmosfer, Malzemeler ve Kaynaklar, İç Mekân Kalitesi, Tasarımda Yenilikler gibi kriterler dikkate alınmakta.  Sertifikayı kazanmak için tasarım ve inşaat öncesinde, sırasında ve sonrasında mutlaka yapılması gereken 8 adet ön koşul bulunmakta. Bu koşulları yerine getiren en yüksek puan olan platin sertifikayı almaya hak kazanıyor. Kadıköy Belediyesi de Bahriye Üçok yeşil anaokulu projesiyle LEED Platin Sertifikayı kazanmayı hedefliyor.

İKLİM DOSTU KENT
Kadıköy Belediyesi, çevre projelerini güçlendirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Dünya çapında binden fazla şehrin üyesi olduğu “İklim Dostu Kent” ağına Haziran ayında dahil oldu. Belediye bu kapsamda çevre dostu tasarım ve mimarilerin oluşturulması, tükenebilir enerji kaynaklarının yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, sağlıklı kent yaşam alanlarının oluşturulması projelerine ağırlık veriyor.
 


ARŞİV