Doğa şenliğine davet

Anadolu yakasının ilk ve tek botanik bahçesi olan Ataşehir’deki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), baharın geldiği şu günlerde doğa severleri şenliğe davet ediyor.

10 Mayıs 2017 - 20:47

16-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 7. Doğa Şenliği'nde yetişkinler ve çocuklar için atölye, sergi, konferans gibi 26 farklı etkinlik olacak. Her yıl Mayıs ayının ikinci yarısında yapılan ve 4 gün süren şenlik; doğaya, çevreye, bitkilere ilgi duyan herkese açık ve ücretsiz. Bitkileri tanıyalım, minik bahçıvanlar, yaprak boyama gibi ilginç ve eğlencelerin yapılacağı şenliğe geçen yıl 16 bini aşkın doğa tutkunu katılmıştı.

Şehirde bir vaha

NGBB, 1995’te işadamı, TEMA kurucusu Ali Nihat Gökyiğit’in eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturulmak amacıyla kuruldu. Başlangıçta ‘hatıra parkı’ amacına yönelik bir bitkilendirme ve ağaçlandırma planı uygulandı. Önce yol inşaatı nedeniyle yapısı aşırı derecede bozulmuş toprak ıslah edilmiş; sonra 32 hektarlık park alanına takriben 50.000 ağaç ve çalı dikildi. Daha sonra amaç değiştirilerek, bir ‘botanik bahçesi’ olma yolunda çalışmalara başlanarak 2002’de halkın ziyaretine açıldı. 2003’te de adı ‘’Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’’ olarak değiştirildi. Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden gelen otoyollarla, Anadolu otoyolunun birleştiği kavşakta bulunan NGBB, Merkez Ada, Ertuğrul Adası, Mesire Adası, İstanbul Adası, Meşe Adaları ve Arboretum Adası olmak üzere 8 adadan oluşuyor. NGBB, İstanbul’a %12 oranında yeşil alan sağlamasıyla İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezi olarak öne çıkıyor. Zira burada bir kütüphane de bulunuyor. Botanik ve ilgili konularda basılı ve görsel yayınların olduğu kütüphane, bahçeye gelen tüm ziyaretçilerin kullanımına açık. Kütüphanede binlerce kitap, süreli yayınler, cd ve dvd’ler yer alıyor.  Burada bir de herbaryum (bilimsel yöntemlerle toplanmış bitkilerin, kurutulduktan sonra, etiketlenerek saklandığı koleksiyon) var.

KUTU: Nasıl gidilir?

Toplu taşımayı kullanacak ziyaretçiler; Kadıköy'den  19 E, 14 ŞB, 19 M, 8 M nolu İETT otobüsleriyle, Üsküdar'dan 16 M nolu İETT otobüsüyle, Üsküdar-Ataşehir minibüsleriyle ve Ümraniye'den 13 nolu İETT otobüsüyle Ataşehir Bulvarı Durağı’nda inerek ulaşabilirler. Atatürk Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi, TEM Otoyolu Anadolu Otoyol Kavşağı 0216 456 44 37 www.senlikvar.ngbb.org.tr


ARŞİV