"Derinlerde büyük problemler var"

Denizlerde müsilaj tehlikesi yaşanacak mı? İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek ile konuştuk. Yüksek “Şu anda müsilajı tetikleyecek her türlü unsur denizde mevcut” dedi

05 Mayıs 2023 - 09:49

Marmara Denizi’nde 2021 yılında görülen ve uzun süre gündemden düşmeyen deniz salyası yani müsilaja benzer görüntüler yeniden görünür oldu. Peki bu yıl denizlerde müsilaj tehlikesi yaşanacak mı yoksa bu görüntüler normal mi? İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek ile konuştuk. Son günlerde denizlerde görülen beyazımsı yapının genel olarak her yıl aynı zamanlarda görüldüğünü paylaşan Yüksek, “Fitoplankton ve karasal kökenli polenlerin oluşturduğu yapıları özellikle aşırı yağmurlu zamanlarda kıyıya yakın bölgelerde görebiliriz” diyor.

“HIZLA AZALIYOR”

“Marmara Denizi ağır bir baskı altında ve bu baskıların azaltılması ne yazı ki gerektiği ölçüde yapılamadı ve Marmara Denizi kırılgan bir ekosistem her an bir sorun ile karşı karşıya kalabiliriz” uyarısında bulunan Yüksek, “bu yıl müsilaj sorunu yaşayacak mıyız?” sorusunu şöyle cevapladı: “Bu sorunun cevabı biraz zor. Marmara Denizi kırılgan bir sisteme sahip. Özellikle Marmara’nın derin sularında büyük problemler var. Biyolojik çeşitlilik hızla azalıyor. Bu da sistemdeki dengesizliği daha da sorunlu hale getiriyor. Şu anda müsilajı tetikleyecek her türlü unsur denizde mevcut. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi özellikle balıkçılık sezonundan sonra belki müsilaj tehlikesi olabilir veya olmaz. Bunu önümüzde ki günlerde ki süreç belirleyecek.”

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Denizlerin temizliği için son iki yılda önemli çalışmaların yapıldığını söyleyen Yüksek, “Tüm sorunlar ve çözüm önerileri üzerine önlem paketleri oluşturuldu. Bunlar ‘iklim değişikliği’, ‘havza’ ve ‘balıkçılık baskıları’ başlıkları altında belirlendi. Şu anda yasal altlıklar oluşturuluyor. Uygulama süreci devam ediyor bunun için çok büyük yatırımlar gerekli ne yazık ki. Her deniz için mevcut durum, sorunlar belirlenmeli ve yönetim planları oluşturulmalı. Tüm sorumlu merkezi ve yerel yönetimler birlikte çalışmalı ve kararlı olmalı. Bir bölgeye yatırım yapılacaksa da bu planlar çerçevesinde ve alt yapısı oluşturularak yapılmalı.” diye konuştu.

2021’DE NE OLMUŞTU?

Marmara Denizi’nde “deniz salyası” olarak adlandırılan müsilaj 2021 yılında geniş bir alanda ve yoğun bir şekilde görüldü. Daha önceki yıllarda da benzer görüntülerle karşılaşılsa da bilim insanları 2021 yılındaki görüntülerin endişe verici olduğu görüşünü kamuoyu ile paylaşmıştı. Denizdeki doğal yaşamı tehdit eden bu görüntülerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İBB Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj tehdidi için harekete geçti. Marmara Denizi’nin temizlenmesi için ilk adım 8 Haziran Salı günü Caddebostan Sahili’nde atılmış, 22 maddelik eylem planı açıklanmıştı.


ARŞİV