Deniz kirli, plajlar dolu

Kurbağalıdere’nin kirlettiği Kadıköy’ün plajlarına vatandaşların ilgisi yoğun. Kadıköy Belediyesi’nin deniz suyu analiz sonuçları ise denizin yüzmek için uygun olmadığını gösteriyor

31 Temmuz 2015 - 10:50
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi tarafından iki dalgakıran arasına kum dökülerek 2005 yılında hizmete açılan 2010 yılında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimine geçen Caddebostan plajları, özellikle hafta sonları hem Kadıköylülerin hem de İstanbulluların yüzmek için en çok tercih ettiği plajlardan biri. Ücretsiz olarak açılan plajlardan Caddebostan Plajı 1 İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında aşırı yoğunluk nedeniyle ücretli hale getirilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz ay ise Caddebostan Plajı’na ücretli geçiş için turnike yerleştirmişti.

SONUÇLAR ALARM VERİYOR
Kadıköy plajları en kalabalık günlerini yaşarken Kurbağalıdere’den Marmara Denizi’ne akan Kurbağalıdere’den denize akan kanalizasyon suları nedeniyle, Kadıköy sahilleri son yıllardaki en büyük kirliliği yaşıyor. Kadıköy Belediyesi’nin düzenli olarak yaptırdığı tahlil sonuçlarına göre koli basili oranı olması gereken seviyenin oldukça üzerinde. Kadıköy’de 7 ayrı yerden alınan örneklerden elde edilen sonuçlara göre altı bölgede denize girmek son derece tehlikeli.
Tahlil sonuçlarına göre sınır değeri azami 100 olması gereken E.Coli Sayımı Caddebostan Plajında 150,  Moda Deniz Kulübünde 190, Fenerbahçe Burnunda 1.500, Kalamış Marina’da 2.200, Yoğurtçu Parkı Bitiminde ise 3.900  Tahlillerde özellikle Fenerbahçe Burnu, Kalamış Marina ve Yoğurtçu Parkı’nda ayrıca denizde hiç olmaması gereken ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan diğer bakteri grupları da  (Fekal Streptokok)  tespit edildi.

İBB: PLAJLAR TEMİZ
Kadıköy Belediyesi’nin açıkladığı tahlil sonuçları denize girmenin uygun olmadığını gösterse de İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB)merkezi plajlar dahil birçok noktadaki su kalitesinin rahatlıkla denize girilebilecek kadar temiz olduğunu açıkladı. “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2005 yılından itibaren şehrin plajlarını denize girilebilir hale getirdi.” ifadelerinin yer aldığı açıklamada; “ Cankurtaran ve temizlik çalışmalarıyla plajlardaki hizmet kalitesi de en üst seviyede tutuluyor. Yapılan ölçümlere göre; Caddebostan, Güneş ve Menekşe gibi merkezi plajlar dahil birçok noktadaki su kalitesi rahatlıkla denize girilebilecek kadar temiz” denildi.

“MECBUREN GİRİYORUZ”
Kavurucu sıcaklardan bunalıp Kadıköy’ün plajlarında serinlemek isteyen vatandaşlar, plajların yeteri düzeyde temiz olmadığını ama aşırı sıcaklarda serinlemek için başka çarelerinin olmadığını söylüyor. Gazete Kadıköy’e konuşan Kadıköylüler plajların tekrar ücretsiz hale getirilmesini talep ediyor
Hayati Erdönmez: Takriben 1 aydır burada yüzüyorum ciddi bir sağlık sorunu yaşamadım ama bu yaşamayacağım anlamına gelmiyor. Gazete Kadıköy’deki Kurbağalıdere haberlerini okuyunca daha dikkatli olmaya başladım. Plajların temizliği rüzgârın esiş yönüne göre değişiyor. Mesela poyraz estiğinde bütün pislikler kıyıya vuruyor ve burası çok kötü kokuyor. Caddebostan plajının paralı hale getirilmesi bence çok yanlış bir uygulama. Bu hem yasal hem vicdanen kabul edilemeyecek bir uygulama. İstanbul Büyükşehir Belediyesi önce plajı temizlesin sonra 17 lira alsın.
Hakan Dağ: İstanbul’da gidebileceğimiz başka bir yer olmadığı için mecburen burada yüzmek zorunda kalıyoruz. Malum havalar çok sıcak serinlemek için başka çaremiz yok. Ama plajların temiz olmadığını düşünüyorum. Daha temiz olabilir.
Emre Çavdar: Ben öğrenciyim ve şu an yaz tatilindeyim. Havalar sıcak olduğu için de zamanımın çoğunu yüzerek geçiriyorum. Deniz görünüşte berrak olabilir ancak çok suyun çok kötü koktuğunu söyleyebilirim. Plajlara turnike konulmasına da tepkiliyim. İBB hem turnike koydu hem de girişleri 17 TL yaptı. Bence Belediye öncelikle plajları temizlesin.
Celal Yiğit: Aşağı yukarı 20 yıldır zıpkınla dalış yapıyorum. Bir senedir burada denize girmeye başladım. Buranın müdavimleri var, yıllardır buraya geliyorlar. Bu konuda elimizden geldiğince titiz davranmaya çalışıyoruz. Sudan çıkar çıkmaz duş alıyoruz, su yutmamaya çalışıyoruz. Kurbağalıdere’den denize akıtılan atık su kanser riski yaratabilir.
Mehmet Budak: 40 senedir burada yüzüyorum, tabii ki mikrop var ama su yutmayacaksınız. Bağışıklılık sistemi zayıf olan dıştan gelen mikropta hasta olur. Bir tanıdığım, denizde arkadaşının peşinden giderken çok fazla su yuttu ardından hastaneye kaldırıldı. İliklerine kadar hasta oldu, hastanede serum tedavisi aldı. Etrafımda hasta olan insanlar oldu. Su 40 yıldır aynı, risk 10 sene öncede, 20 sene öncede vardı. Ağızdan su yutulmadığı sürece problem olmaz. Dikkat etmediğin sürece bu su her zaman sağlık açısından riskli.
Murat Can Polat: Burası halka açık bir plaj, temiz olması gerek. Temiz suya, pis suyun karışması insanı tedirgin ediyor. Haftanın bir günü ailece eğlenmeye geliyoruz, ama Kurbağalıdere’den akan pis suyun buraya gelmesi insanı rahatsız ediyor. Bir an önce önlem alınması gerek. Şuana kadar hastalıkla karşılaşmadım ama bugün olmadı diye ileride de olmayacak anlamına gelmez, önlemimizi almamız gerek. Bu suya girmek zorunda kalıyoruz. İlerleyen zamanlarda nasıl olur bilemeyiz, daha kötü olursa girmeyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi elinden geldiğini yapmalı daha çok özen göstermeli. Sonuçta belli yerlerde denize girebiliyoruz.

ARŞİV