Daha temiz bir çevre için pedal çevirdiler

Dünya Çevre Haftası kutlamaları kapsamında Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen ‘Bisikletimi Seviyorum Temiz Ulaşım Kullanıyorum’ etkinliğinde çocuklar pedal çevirdi.

07 Haziran 2012 - 14:44
Dünya Çevre Haftası dolayısıyla Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Delta Bisiklet, Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri ve Türk Kalp Vakfı birlikteliğiyle düzenlenen “Bisikletimi Seviyorum Temiz Ulaşım Kullanıyorum” etkinliğinde 7’den 70’e bisikletseverler Yoğurtçu Parkı’nda biraraya geldi.

4 Haziran Pazartesi günü Fenerbahçe ve Moda Gönüllü evlerinden hareket eden bisikletseverler Yoğurtçu Parkı’na kadar pedal çevirdiler. Çeşitli yaş gruplarından yüzlerce çevre dostu bisikletseverin katıldığı yarışın ardından eğlence çeşitli aktivitelerle Yoğurtçu Parkı’nda devam etti.
KADIKÖY’DE BİSİKLET YOLLARI YAPILACAK
Şenliğin en bol alkışını, açılış konuşmasında “Kadıköy’ün her yerine bisiklet yolu yapacağız” diyen Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer aldı. Yardım çocuklara önce, “Bisikleti seviyor musunuz, okula, arkadaşınızla buluşmaya, gezmeye, alışverişe bisikletinizle gitmeyi ister misiniz?” diye sordu. Çocuklardan “evet” yanıtını alan Sümer, “O zaman biz de Kadıköy Belediyesi olarak Kadıköy’ün birçok yerine bisikletseverler ve yürümekten hoşlananlar için gerekli yollar yapacağız. Her taraf bisiklet yolu olacak” dedi. Sümer’in bu sözleri üzerine çocukların mutluluğu görülmeye değerdi.
ÇOCUKLARA YILDIZ ABLA’DAN TAVSİYELER
Türk Kalp Vakfı adına bir konuşma yapan Prof. Dr. Yıldız Tümerdem ise “Bisikletimi Seviyorum Temiz Ulaşım Kullanıyorum” etkinliğine katılan çocuklara altın değerinde tavsiyelerde bulunurken, büyüklerin de bu tavsiyelerden kendilerine pay çıkarmasını istedi. Tümerdem, “Cips, kola, fast food gibi düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kendinizi koruyun” diye çocuklara seslenirken, hem kendilerinin hem de ebeveynlerinin düzenli olarak kalp sağlığını kontrol ettirmelerini istedi. Çocukların Tümerdem’e ilgisi büyüktü.
ÇEVKİ DE ORADAYDI
Çocukların sevgilisi Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün atık dönüşümünü simgeleyen kahramanı, şirin mi şirin kedi ÇEVKİ de festivalin en ilgi gören konukları arasındaydı. ÇEVKİ’yi bağırlarına basan çocuklar onunla neşeli ve hoş vakit geçirirken, aralarındaki sevgi bağı ise objektiflere böyle yansıdı.
EN KÜÇÜK YARIŞÇI İLGİ TOPLADI
Bisiklet yarışı olur da pedal camiasının en fiyakalı ismi küçük Kuzey orada olmaz mı? Bisiklet şenliğine; dedesini de yanına alarak katılan ve çok özel tasarım bisikletiyle herkesi kendisine hayran bırakan 2 yaşındaki Kuzey sevimliliği kadar sportmenliğiyle de ilgi odağı oldu.
BİSİKLETLE DALGA GEÇTİLER!
Bisiklet akrobasisinin iki özel konuğunun da katıldığı festivalde çocuklar tehlikeli ve heyecan verici bisiklet şovunu da ilgiyle izlediler. Etkinliğin sevilen Palyaço karakteri çocukları, “Aman bunları denemeyin!” diye uyarırken, bisiklet akrobatları adeta bisikletle dalga geçtiler. Şovun en heyecanlı anı ise aralarında Palyaço ağabeyin de bulunduğu üç kişinin üzerinden bisikletle atlanması bölümüydü.
CKM’DE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER VARDI
Çevre Haftası etkinliklerinin ikincisi ise 5 Haziran Salı günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı.  ÇEVKO’nun desteğiyle Çevreci Kedi Çevki adlı tiyatro oyununun gösterimi ve Atık Bilgilendirme etkinliği düzenlendi.
Etkinlikte ayrıca Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin düzenlediği “Kendi Ağacını Kendin Yarat” Tasarım yarışması kapsamında lise ve dengi okul öğrencilerinin yapmış oldukları tasarımlar da sergilendi. Dereceye girenlere de ödülleri verildi. 

1972 YILINDAN BERİ KUTLANIYOR 

Doğal Çevrenin korunması amacı ile 1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı toplandı. Bu toplantıda çevre sorunları ele alındı. Çevre kirlenmesine karşı üye ülkeler ortak çözüm yolları aradılar ve 5 Haziran gününün, her yıl  Dünya Çevre Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı. Her yıl Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerde 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak değerlendiriliyor. Ülkemizde bu amaçla 1978 yılındaTürkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra Çevre Müsteşarlığı kuruldu. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı  5-11 Haziran tarihleri arasını Çevre Koruma Haftası olarak kabul etti. Çevre Koruma Haftası’nda okullarda öğrencilere doğal çevrenin korunması gerektiği öğretiliyor. Hafta boyunca radyo ve televizyonda halka, çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda bilgiler veriliyor, alınması gerekli önlemler anlatılıyor. Gazete ve dergilerde doğal çevrenin korunmasına ilişkin yazılara yer veriliyor. Kadıköy Belediyesi de Çevre Haftası’nda çeşitli etkinlikler düzenliyor.
Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV