Bu parkta telefonların şarjı güneşten!

Kozyatağı’nda bulunan Kriton Curi Parkı’nda geçtiğimiz günlerde bir açılış yapıldı. Mahalleli, parka yerleştirdiği “solar şarj” ile güneş enerjisine kapılarını açtı

19 Haziran 2015 - 12:33

Eylül BİROL
Kriton Curi Gönüllüleri, Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle parklarına solar şarj cihazı taktırdı. Solar Şarj’ın açılışı, 14 Haziran Pazar günü Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Ebru Peştereli’nin de katılımıyla yapılan açılışa mahallelinin ilgisi de yoğundu çünkü bu açılış bildiğimiz açılışlara hiç benzemiyordu…
Gazete Kadıköy’e konuşan Kriton Curi Parkı Gönüllüleri Başkanı Serap Karakan, neden güneş enerjisini ve solar şarjı tercih ettiklerini anlattı.


Öncelikle solar şarj nedir, anlatır mısınız?
Solar şarj, güneş enerjisi ile çalışan ve elektrikli aletlerin bu enerji ile şarj olmasını sağlayan bir mekanizma.


Siz neden tercih ettiniz?
Biz “Ne yapalım, ne yapalım” diyip de bunu bulmadık açıkçası. Solar şarjı önceden Kent Konseyi toplantılarında duymuştuk. Daha sonra Kadıköy Belediyesi’nin solar şarj yaptırdığını ve belediye önündeki meydana takıldığını okuduk Gazete Kadıköy’den. Gittik baktık ve “Neden biz de yaptırmayalım?” dedik. Sonra maliyetini sorduk. Adana’da bir mühendislik firması ile anlaştık ve sponsor arayışına çıktık. Gönüllülerden birinin oğlu da masrafların tamamını karşılamayı kabul etti.
Bir de bizim güzel tamamlanmış bir afet projemiz var. Kozyatağı, Sahrayıcedid ve 19 Mayıs Mahallesi’ni içeren afet durum krokisi çıkarmıştık. Solar şarjı ilk olarak afet anında elektrikler kesildiğinde kullanılması amaçlı düşünmüştük.
Ayrıca, parkımıza çok fazla genç geliyor. Parkta gezerken hep şarjları biter. Sonra gelip “Şarj edebilir miyiz?” diye sorarlar. Biz hem onlarla iletişimimizi de artırmak, hem her zaman şarj etsinler diye tercih ettik. Çok fazla insan gelip ara kablo da soruyor. Bu aletin ara kabloları da var. Bir anlamda mahalleye verilmiş bir hizmet. Şimdi dikkat çeksin diye ona çarpıcı güzel bir tabela koymayı düşünüyoruz. Burası güneş alan bir park. Şu an mutluyuz şarj ediyoruz. Ayrıca led ampulle aydınlatma da sağlıyor.


Bu uygulamayı artırmayı düşünüyor musunuz?
Kadıköy belediyesinin desteği ile aydınlatmayı çoğaltmaya çalışacağız. Bence bütün parklarda olmalı. Çünkü bir yandan da enerji tasarrufu anlamına geliyor. Belki de gönüllü evlerimizde kullandığımız elektriğimizi bile panelleri arttırarak yapabiliriz.


Alternatif bir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bence özellikle belediyeler, parklarda kullandıkları aydınlatmaları bir dünya elektrik faturası ödemektense güneş panelleri ile ücretsiz yapabilirler. Bunu apartmanlar da yapabilir insanlar. Güneş enerjisi tasarruf edilmesini sağlıyor. Ayrıca doğaya da zararı yok. Birçok alanda uygulamalar artırılabilir ki bu yurtdışında çok yaygın. Gündüz aldığı enerjiyi akşam elektrik olarak veriyor. Bozulmuyor, patlamıyor, kesilmiyor, üstelik de bedava!

MAHALLELİ NE DÜŞÜNÜYOR?
Tuncer Gündüz: Solar şarjı bu sabah gördüm. Parktaki insanların telefonları bittiği zaman faydalanabilecekleri en güzel yer. Parkımızda ve bölgemizde güneş eksik olmuyor zaten.
Nilay Toroman: Yeni şarjımız çok faydalı. Artık günümüzde güneş enerjisi ile çalışan bir sürü şey olabilir. Bunun üzerine üniversitelerimiz de çalışıyor. Güneş enerjisi ile çalışan birçok yeni icat yapılıyor. Parkımız için çok faydalı. Gençlerimiz özellikle faydalanacak. Cep telefonları vs. doldurmak için.

Şakir Duruakan: Bilim ve teknoloji açısından ilerlemek her zaman iyidir. Ben de Marmara Üniversitesi’nde öğrenciyim. Ben de bir genç olarak son derece faydalı buluyorum. Güneş enerjisi, radyasyon yayan ürünlere göre gayet sağlıklı ve her alanda bu konuda ilerlenmeli bence. 

ARŞİV