Bisikletlerde de geri dönüşüm başladı…

Doğanın bir denge olduğu, ders kitaplarından başlayıp, her an yaşadığımız deneyimlere kadar uzanarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.

21 Eylül 2011 - 12:00

Doğanın bir denge olduğu, ders kitaplarından başlayıp, her an yaşadığımız deneyimlere kadar uzanarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Doğal dengenin birçok başlığı da farklı uzmanlarca farklı zamanlar da keşfediliyor. Halklar da bu dengelerin bir kısmından haberdar olup, bir kaç düzenleyici adıma katkı sağlamaya devam ediyor. Sivil direnişin duayenlerinden R.G.Ingersol da böyle düşünmüş olacak ki, doğa için şöyle diyor: “Doğada ne ödül vardır, ne de ceza. Yalnız ve yalnız sonuçlar vardır.”, oldukça sade ve açık bir anlatım…

Doğanın dengesini bozduğumuz anların karşısında, insanlık bilinçlenme yolunu seçip, son yüzyılda birçok adım atmış durumda. Bugün bu adımların en etkililerinden biri olan geri dönüşüm başlığından sıradışı şekilde bahsedeceğiz: Bisikletlerin geri dönüşümü…
 
Bisiklet geri dönüşümü için yapılan sosyal tasarım çalışması, Avustralya’nın başkenti Sydney’de birden çok bisiklet grubunu içine katmış durumda. Uygulamada bisikletler bir sanat yapılır gibi işlenmekte, yenilenmekte, tekrar kullanılır hale getirilmekte ya da parçalarından farklı ürünler yaratılmakta. Tekerlekli sandalyeler diğer sandalyelerin parçalarıyla yenilenmekte, tarihi bisikletler korunmakta ve birçok eski tip bisiklet kullanılır duruma getirilerek 3.Dünya ülkelerine gönderilmekte.
 
Bisiklet kullanımı, sürdürülebilir yaşam için uygun olduğu gibi, üretim atığı ya da hava kirliliği konularına karşı ciddi bir alternatif ulaşım aracı. Üstelik bisiklet kullanımı, sağlıklı bireyler yetişmesine ve bireyler için sosyal etkileşimlere imkan sağlıyor. Kent bisikletçiliği her an gelişen ve tüm dünyada özenle üzerinde durulan bir başlık halini de almış durumda. Türkiye Cumhuriyeti’nde Leman Bisiklet Kulübü gibi esprili ve gerçekçi yaklaşımlara paralel, birçok bisiklet kulübünce yürütülen organizasyonlar var. Hepsi halka bisikleti sevdirme yolculuğu adına, büyük yol katetmiş durumda.
 
Syndey’de yer alan bahsettiğim bisiklet geri dönüşüm ağı, bisiklet sahiplerinin biribirleriyle iletişim kurarak bisikletlerinin kullanmadıkları parçalarını, bisikletin kendisini ya da bu ağ içinde eksikleri bulunan bisikletlerin yeniden kullanılması için gönüllü katkılarını ortaya çıkartmakta, geri dönüşüm çalışmasını işletmekte.
 
Bisiklet geri dönüşüm grubu bu çalışma için yaptığı çağrıda: “Bisikletinize atlayın ve yola koyulun ya da verin bisikletinizi, bir başkası yola çıksın!” diyerek, her bisikletin ancak bir birey ile değerlendiğini işaret etmekte.
 
Neler bisiklet geri dönüşümünde kullanılabilir?
 
Gruplar artık kullanılmaz diye kenara atılan birçok bisikletin, yarısından fazlasını tekrar kullanılabilecek hale getiriyor veya parçalarını farklı ürünler yaratmak için kullanıyor.
 
·        İskelet: Bisikletlerin, özellikle de tekerlekli sandalyelerin iskeletlerinin yeni bir bisiklet oluşturmada en çok kullanılanlardan.
·        Koltuklar: Bisikletlerin koltukları en çok deforme olan parçası, bu sebeple bir bisiklette sadece koltuğu yenileyerek yeniden kullanmak mümkün.
·        Gidon: Birçok bisiklet dışarında bırakıldığı için paslanan gidonlarından ötürü kullanılmıyor.
·        Işıklar, reflektörler, tekerler, lastikler: Bu türler nispeten daha az bulunsa da en azından tekerleri yenileyenlerin kenara koydukları az da olsa kullanılabilen lastikler, diğer bisikletlere takılıyor.
·        Pedallar: Farklı bisikletler için uyumlandırılması en kolay parçalardan, bisikleri olduğundan renkli hale getirebiliyor.
·        Zincir ve Bağlantıları: Hem yeni bisikletler için kullanılıyor, hem de farklı alanlar için şekillendirilebiliyor.
 
Bisiklet geri dönüşümünde esas olan, yaratıcılık ve bisikletin her parçasına değer vermek. Bu şekilde çok olumlu sonuçlar alınıyor. Bisiklet geri dönüşüm ağı sayesinde teknik olarak da diğer ağlarla da bağlantı kuruyorsunuz. Böylelikle verimlilik, doğaya sürdürülebilir etki ve kendi sağlıklı sosyal yapınız için bir adım atıyorsunuz.
 
Bisiklet hakkında bir kaç ilginç başlık...
 
·        Bisikletle yapılan 1037 km, 1 litre petrolden elde edilen enerjiye eşdeğer.
·        Düzenli bisiklet kullandığınızda, sizinle aynı yaştaki birinden 10 yaş daha genç kalıyorsunuz.
·        Bisikletiniz sizden 6 kat daha hafifken, aracınız 20 kat daha ağır.
·        Bisikletinizin motoru kendi kalbiniz o, kendi gücünü ve verimliliğini belirliyor, ne kadar iyi kullanılırsa o kadar uzun süre dayanıyor.
·        Aynı mesafede bir aracın ışıkları için kullanılan enerji, bisikletin bu mesafeye katetmesi için harcanan enerjiye eşit.
·        Yürüyerek katettiğiniz bir mesafede kullandığınız enerjiyi, bir bisiklet için kullandığınızda 4 katı fazla yol katedersiniz.
·        Bisikletinizle şehir trafiğinde daha hızlı, daha sosyal ve bir araç içinde olduğunuzdan daha özgür yol alırsınız.
·        Kapıdan kapıya 5 km içinde kalan mesafelerde gideceğiniz yere diğer ulaşım araçlarından daha hızlı varırsınız.
 
www.bicyclerecycling.com
 


ARŞİV