Binalara 'ekolojik' düzenleme

Son yıllarda çevre dostu binalara ilgi artıyor. Özellikle kentsel yenileme çalışmalarının yoğun olarak devam ettiği Kadıköy’de Belediye bazı birimlerini, çevre dostu binalar olarak düzenliyor

27 Mayıs 2016 - 14:45
Çevre dostu yeşil binanın ne anlama geldiğini, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Genel Sekreteri Engin Işıltan anlattı.
Yeşil Bina’nın, belli standartlara uyarak tasarlandığı ve yapıldığı için yaşayanlara ve çevreye standart binaların verdiğinden daha az zarar veren, güvenli, konforlu tasarım ve inşaat sistemi olduğunu belirten Işıltan, “Bu noktadan bakıldığında Çevre Dostu Yeşil Bina yapılmasının ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Bu bakış açısından yola çıkarak neden Yeşil Bina olması gerektiğini şu şekilde sıralayabiliriz; Kaynak kullanımının azaltılması, düşük giderler, toplumsal fayda, yaşam-boyu ekonomik performansın optimizasyonu, bina değerinin yükseltilmesi, daha sağlıklı iç ortam kalitesi” dedi.
Kişiye, topluma, çevreye, dünyaya ve geleceğe ciddi kazançlar sağlayan bu sistemin son yıllarda ilgi gördüğünü, hatta 2015 Nisan ayında USGBC yani LEED sertifikasyonu için yapılan çalışmada Türkiye’nin ilk 10 ülke arasına girdiğini anlatan Işıltan, özellikle kentsel dönüşüm adı altında yapılan uygulamaların, Yeşil Bina sistemine uygun olarak yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

“BELEDİYE ÖNEM VERİYOR”
Kadıköy Belediyesi’nin bu konudaki çalışmalarını değerlendirerek, Türkiye çapında bu konuya hassas şekilde yaklaşan belediyeler arasında Kadıköy Belediyesi’nin de olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğini ifade eden Işıltan, Belediyenin bu konuda yapılan bilgilendirme çalışmalarının da önemli bir adım olduğunu belirtti.
Özellikle kentsel dönüşüm altında yapılan binaların bu sistemi içermesi için çalışmalar yapılması gerektiğini Işıltan, kentsel dönüşümü kentsel külfet planından çıkarıp doğa dostu yeşil yerleşim yerleri yapmaya ÇEDBİK olarak hazır olduklarını belirtti.
Çevre dostu bina uygulamalarının özellikle son yıllarda sık gündeme gelmesini ise insanların çevre bilincinin gelişmesine bağlayan Işıltan, bunda ÇEDBİK olarak katkılarının olduğunu ifade etti.

2007’DE KURULDU
Birçok ülkede Yeşil Bina Konseyleri (Gree Building Council) kurulmaya başlandığını, bu konseylerin daha sonra World Green Building Council (WGBC) Dünya Yeşil Binalar Konseyi çatısı altında toplandığını anlatan Engin Işıltan, Türkiye’deki bina sistemlerinin daha doğa dostu bir sisteme dönüşmesi düşüncesi ile ÇEDBİK’in 2007’de kurulduğunu belirtti. Derneğin yurt içi ve yurt dışında projelerde bulunduğunu, kongre ve sempozyumlara katıldığını ve 2009’da gelişmekte olan üye statüsünde WGBC bünyesine kabul edildiğini söyleyen Işıltan, 2012’de ÇEDBİK’in etkin ve yetkili üye statüsüne yükseltildiğini anlattı. “Bu noktada yapılan çalışmalar özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından takip edilmeye başladı ve birçok noktada Bakanlığın ilgili genel müdürlüklerinden destek alındı” diyen Engin Işıltan, derneğin kurucuları tarafından hazırlanan tüzükte ana amaç olarak yazılan ilk hedefin, yeşil bina sistemini belirleyen bir sertifika sisteminin kurulması olarak belirlendiğini ifade etti.
Işıltan, uluslararası sertifika sistemleri örnek alınarak yeşil bina sertifikası alınmasına yönelik detaylı çalışmalar yaptıklarını, ilk sertifikayı da gerçekleştirdikleri ÇEDBİK Kongre 2016’da verdiklerini belirtti.


ARŞİV