Belediyeden "Balkonda Bahçe" eğitimi

Evlerinin terasında, açık veya kapalı balkonlarında sebze yetiştirmek isteyen Kadıköylüler Ekolojik Yaşam Merkezi’nde Balkon Bahçeciliği Eğitimi’ne katıldı.

11 Mayıs 2023 - 15:50

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi’nde, Kadıköy Belediyesi İklim Elçileri Koordinatörü Işık Baştuğ tarafından Balkon Bahçeciliği Eğitimi verildi. Evlerinin terasında, açık veya kapalı balkonlarında hatta pencere önlerinde sebze yetiştirmek isteyen Kadıköylülerin katıldığı eğitimde, sebzeleri doğru yetiştirme teknikleri ile neler yapabilecekleri hakkında bilgiler verildi. 

BALKONDA NELER YETİŞİR?

Baştuğ, mayıs ayı itibarıyla balkonlarda; maydanoz, nane, fesleğen, çeri domates ve salatalık gibi yaz sebzelerinin yanı sıra ıspanağın bile yetiştirilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Sebze yetiştirirken toprak hazırlığının doğru yapılması gerektiğini vurgulayan Baştuğ, sebze yetiştirmek için hazır gübreli toprağın gerekli olduğunu, çiçekler içinse tork toprağın uygun olduğunun altını çizdi. 

DOĞRU SAKSI VE DOĞRU IŞIK

Baştuğ, sebzenin kök yapısına ve çeşidine uygun olan doğru saksı seçildiği takdirde, ışık yönünün de ayarlanmasıyla birçok sebzenin balkonlarda kolay bir şekilde yetişebileceğini belirtti. Genellikle plastik saksıların kullanıldığını ifade eden Baştuğ, “Mümkünse toprak saksıları tercih etmeliyiz, ama dikkat etmemiz gereken nokta şu ki; toprak saksılar ağır olduğu için balkona yük bindiriyor” şeklinde konuştu. 

SUYU İKİ GÜN HAVALANDIRMAK GEREKİYOR

Baştuğ sulama konusunda ise şunları söyledi: “Açık ve kapalı balkonlarda iklim farklılığı olacağı için, bitkilerin su isteği de farklı olacaktır. Bitkilerimizi çeşme suyu ile suladığımız için, işlemden iki gün önce, klordan dolayı suyu mutlaka havalandırmamız gerekiyor. İkinci günün sonunda, oda sıcaklığındaki suyu bitkilerimize vermeliyiz”. 

KOMPOST HEDİYE EDİLDİ

Eğitimin sonunda katılımcılara, belediye binasının sebze ve meyve atıkları ile “Az Atık Çok Kahve” kampanyasını destekleyen kafelerden toplanan kahve ve çay posalarından elde edilen, bitkiler için çok faydalı olan kompost hediye edildi. 


 

 

ARŞİV