BAK Kadıköy eğitimlere devam ediyor

Geçtiğimiz yıl “Orta Seviye Arama Kurtarma Ekipleri” akreditasyonuna sahip olan Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Takımı, kamu kuruluşları ve derneklere eğitim vermeye devam ediyor. Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, 2023 yılında toplam 15 bin 701 kişiye eğitim verdi

28 Aralık 2023 - 11:23

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy) AFAD tarafından 26 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilen Orta Seviye Arama Kurtarma Akreditasyon Sınavını başarıyla geçmiş ve akreditasyonu kazanan ilk ve tek kamu kurumu olmuştu. İzmir’den Hatay’a, Manavgat’tan Kastamonu’ya birçok şehirde ve bölgede görev alan BAK Kadıköy üyeleri, Kadıköy’ün 21 mahallesinde afetlerde hızlı müdahale yapabilecek gönüllü ekipleri kurmak için ‘Mahalle Afet Gönüllüsü’ eğitimleri veriyor. BAK Kadıköy öncülüğünde “BAK’san Yaşatırsın” sloganıyla düzenlenen eğitimlere katılan Kadıköylü gönüllüler bireysel olarak afetler konusunda eğitim alıyor ve mahallesini afetlere karşı dirençli hale getiriyor. Son olarak Toplumsal Afet Platformu üyeleri Kayışdağı'nda bulunan merkezde enkaz arama kurtarma eğitimi aldı.

ORTA VE AĞIR SEVİYEDE EĞİTİMLER

Eğitimler hakkında konuşan Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma ekip lideri Hakan Özdemir, “2023 yılında AFAD’ın afet ve acil durumlar için eğitmen akreditesini aldık. Bu belgeye sahibiz. AFAD’ın akreditasyon sistemine girmek isteyen STK ya da kamu kurumu fark etmeksizin tüm kurumlara orta ve ağır seviye eğitimleri veriyoruz.” dedi. Türkiye Afet Platformu kursiyerlerinin de hafif kurtarma düzeyinde akredite olacaklarını söyleyen Özdemir, “Onlara, burada girecekleri sınava ve tatbikata özel, aynı zamanda operasyonel olarak kullanabilecekleri her türlü bilgiyi ve eğitimleri veriyoruz. ‘Arama kurtarmada kullanılan teknikleri, enkaza yaklaşım prosedürlerini öğretiyoruz. STK’larımız ya da kamu kurumlarımız önce AFAD’a başvuruyorlar. Eğitim almak istediklerini belirtiyorlar. Sonrasında İstanbul AFAD, bize yönlendiriyor. Bu görevlendirmeyle birlikte biz de Kadıköy BAK olarak aldığımız yetkiyle beraber bu eğitimleri gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

Kadıköy BAK ekibinin ilkleri başaran değerli ekiplerden biri olduğunu söyleyen TAD Genel Başkanı Rezzak Elazat da “Onların tecrübelerini diğer belediyelerimizin tecrübeleriyle birlikte harmanlayarak afet alanında daha çok insanın hayatını kurtarmak istiyoruz.” dedi.

KADIKÖY DEPREME NASIL HAZIRLANIYOR?

Kadıköy Belediyesi geçtiğimiz yıl, deprem sonrası tüm vatandaşların merak ettiği deprem toplanma ve tahliye alanlarını gösteren Afet Bilgi Sistemini güncelledi. Vatandaşlar sistem üzerinden kendilerine en yakın toplanma ve tahliye alanını görüntüleyebiliyor. Bu bilgilere ulaşmak için vatandaşların site üzerinden “ABİS Rehber”i kullanmaları gerekiyor.

Türkiye'nin afet ve depremler konusunda eğitim veren ilk ve tek afet temalı parkı olan Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı, 2018 yılında açılmıştı. Eğitimler, özellikle çocuk odaklı ve temel olarak 10 yaş grubu çocuklarına yönelik ancak ailelerin birlikte katılabileceği, her yaş grubuna yönelik açık alan etkinlikleri, eğitim atölyeleri de düzenleniyor. Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’ndaki tüm eğitim ve etkinlikler Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK-Kadıköy eğitmenleri tarafından yürütülüyor. Eğitimlerde doğal afetlerin oluşumları, afet esnasında yapılması gerekenler, afet öncesinde ve sonrasında alınabilecek önlemler çeşitli simülasyonların da yardımıyla uygulamalı bir şekilde anlatılıyor. Parkta “Deprem Deneyim Odası”, “5 Boyutlu Sinema”, “İnteraktif Portatif Yangın Simülasyonu” ile yetişkinler için atölyeler, sivil toplum kuruluşları eğitimi ve etkinlikleri, grup ziyaretleri ve açık alan oyunları yer alıyor.

- Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, 2023 yılında toplam 15 bin 701 kişiye eğitim verdi. Çocuklar ve yetişkin bireylerin yanında çeşitli kurumlarda gönüllü olan binlerce kişi bu eğitimlerden faydalandı.

-6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler sonrasında Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı 49 kişinin katılımı ile Hatay’da görev yaptı. İki yıllık eğitimlerini tamamlayanların katılmasıyla birlikte  BAK Kadıköy'ün yeni üye sayısı 168'e yükseldi.

 


ARŞİV