Atık piller geri dönüşüme

Kadıköylü öğrenciler atık pilleri biriktirip, çevre kirliliğini önlerken, geri dönüşüme de katkıda bulunuyor

26 Mayıs 2016 - 14:15

Kadıköy Belediyesi çevre etkinliklerine devam ediyor. Öğrencilerin çevre bilincinin geliştirilmesi, atıkların geri dönüşümü ve elde edilen kazanımlar konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla kampanya ve yarışmalar düzenleniyor. Bunlardan biri de atık pil toplama yarışması. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği tarafından her yıl Kadıköy Belediyesi ile birlikte düzenlenen Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası sonuçlandı.  Kadıköy’deki okullarda düzenlenen atık pil toplama kampanyasında 12 okuldan yaklaşık olarak 345 kilo atık pil toplandı.
İlk üç sırayı paylaşan okullardan İhsan Sungu İlköğretim Okulu 100 kilo atık pil toplarken, Münevver Şefik İlköğretim Okulu 65, Işık Okulları 61 kilo atık pil topladı. Dereceye giren okullara ödüllerinin, 1-5 Haziran Çevre Haftasında Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törende verileceği belirtildi.

KİRLİLİĞE NEDEN OLUYOR
Kadıköy Belediyesi’nin Atık Koordinasyon Merkezi, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği, Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği atık pil ve aküleri toplayarak, geri dönüşümünü gerçekleştiriyor.
Kadıköy Belediyesi ayrıca ilçede 208 noktada atık pil toplama kutusu bulunduruyor. Ayrıca ilçedeki okullar, işyerleri ve binalarda toplam 1050 adet atık pil kutusu ile toplama yapılmaya devam ediliyor.
Atık piller yani kullanılmış piller, aküler; gelişigüzel çevreye veya çöpe atıldığında pilin dışındaki koruyucu kap zamanla delinerek içindeki civa, kadmiyum, kurşun gibi bazı zararlı maddeler su, toprak ve hava kirliliğine neden oluyor.  Atık piller toplanıp, ayrıştırma merkezine gönderildiğinde ise içindeki geri kazanılabilir tüm metaller ayrıştırılıyor, kalan tehlikeli atıklar Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçılar Derneği (TAP) tarafından Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında bertaraf ediliyor. Atık pillerin naylon torba, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirilmesi, süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atılması tavsiye ediliyor. Böylelikle atık pillerin geri kazanımı yoluyla hem çevre korunuyor hem de doğal kaynakların verimli kullanımı sağlanmış oluyor.

Kadıköy Belediyesi Atık Koordinasyon Merkezi:
0 216 414 38 15-20
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği :
0 212 244 49 73-74
Aküder (Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği):  444 27 25

ARŞİV