Atık kumbaralarına iki yeni adres

Kadıköy Belediyesi, Caddebostan ve Sahrayıcedid’e toplam 54 atık kumbarası yerleştirdi

01 Eylül 2016 - 17:46
Kaan DERTÜRK - Aylin UÇAR
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün 2015 yılının son çeyreğinde hayata geçirdiği “Ambalaj Atıkları Kumbarası’ projesi, 6 ayı aşkın bir süredir Erenköy Mahallesi’nde uygulanıyor. Pilot bölge seçilen Erenköy’de, Ocak 2016 – Temmuz 2016 tarihleri arasında yaklaşık 244 ton cam, metal, plastik, kâğıt, kompozit ambalaj atığı toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. Atıkların toplanma miktarının yüksek olduğu Erenköy’deki geri dönüştürüme çalışmaları ile 17 ağacın kesilmesi önlenip, 100 litre benzin tasarrufu sağlandı. Eylül 2016 itibariyle Eremköy’de 26 atık kumbarası geri dönüşüme katkı sağlıyor.
54 kumbara daha Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, geri dönüşüm projesinden duyduğu memnunluk ve Kadıköy’ün diğer mahallelerinin de istekleri doğrultusunda projenin ikinci aşamasına geçmiş bulunuyor. Projenin ikinci aşamasında ise Caddebostan ve Sahrayıcedid mahallelerine de ambalaj atık kumbaraları yerleştirildi. Caddebostan’da 26, Sahrayıcedid’de ise 28 yeni atık kumbarası geri dönüşüm konusunda Kadıköylülere hizmet vermeye başladı. Eğer siz de geri dönüşeme fayda sağlamak isterseniz www.atikyonetimi.kadikoy.bel.tr adresinden ‘Atık Kutum Nerede?’ butonuna tıklayarak evinize en yakın atık kumbara noktasını öğrenebilirsiniz.

“İHTİYAÇ VARDI”
Kadıköy Belediyesi Çevre ve Kontrol Müdür Şule Sümer,  “Tüm ilçemizde atık toplama sistemini yenilemek, geleceğimize sahip çıkmak için başlattığımız projemize Caddebostan ve Sahrıyıcedid mahallelerini ekledik. Atık kumbaraları projesi sadece Erenköy bölgesinde uygulanıyordu fakat diğer mahalle sakinlerinden yoğun bir talep alıyorduk.
Geri dönüşümü belli bir standarda bağladıktan sonra vatandaşların memnunluğu ile alanımızı genişletme kararı aldık. Caddebostan’daki atık kumbaraları yaklaşık bir haftadır hizmet veriyor ve inanılmaz bir doluluk oranına sahip. Kadıköylülerin geri dönüşme katkı sağlayabilecekleri bir sisteme ihtiyaçları vardı. Belediyemizin koymuş olduğu kumbaralar bu ihtiyaca cevap vermiş oldu” diye konuştu.

BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI
Eylül ayında Kadıköylüleri, geri dönüşeme davet edecekleri çalışmalar gerçekleştireceklerini söyleyen Sümer, “Yaz döneminin bitip, insanların tatilden dönmesi ile atık toplama konusunda bilinçlendirme çalışmalarına başlayacağız. Mahalle muhtarları, Mahalle gönüllüleri ve Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) ile yapacağımız ‘kapıdan kapıya’ projesi ile geri dönüşümün önemini yüz yüze anlatacağımız çalışmaları yapacağız” dedi.

 
Çöplerimizi ayrıştırmalıyız”
Caddebostan ve Sahrıyıcedid’deki atık kumbaralarına yaptığımız yolculuk sırasında çöpünü kumbaraya atan Adnan Kamil Ender ile geri dönüşüm üzerine konuştuk. Doğma büyüme Kadıköylü olduğunun söyleyen Ender, “Belediyemizin yaptığı geri dönüşüm projesini takdir ediyorum. Kumbaraları gördükçe temiz bir geleceğe olan inancım artıyor. Bu dünya hepimizin kıymetini bilmeliyiz. Hepimizin evinden kilolarca çöp yığınları çıkıyor. Peki ya bunları ayırmazsak ne olur? Ayırmadığımız zaman bizden sonraki kuşaklara kötülük etmiş oluyoruz. Düzenli olarak çöpünü ayrıştıran biriyim. Fakat ne yazık ki ayrıştırdığım çöpümü atabileceğim özel bir yer yoktu. Herkes gibi çöpümü konteynerlerine atıyordum. Kadıköy Belediyesi’nin mahallemize koymuş olduğu geri dönüşüm kumbaraları ile artık içim rahat bir şekilde çöpümü atabiliyorum. Belediyemize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 

ARŞİV