Askeri alanlar için dönüşüm tehlikesi

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, askeri arazilerin kentsel dönüşüm ihtiyacı için değerlendirileceğini açıkladı. Şehir Plancısı Ayşe Yıkıcı ise askeri alanların orman olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor

25 Ocak 2017 - 14:20

15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri okullar ve kışlaların kapatılmasıyla bu askeri arazilerin ne olacağı tartışılıyor. Bu alanların bugüne kadar korunabilmiş yeşil alanlar olması kent için kıymetlerini daha da çok arttırıyor.  

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kent dışına taşınması kararı alınan askeri arazilere yönelik bilgi verdi. Işık, askeri arazilerin değerlendirilmesinde üç prensibi benimsediklerini belirterek, önceliklerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olduğunu söyledi. Askeri arazilerin taşınmasının da bir maliyeti olduğunu kaydeden Işık, “Dev tesisleri bir yerden kaldırıp başka bir yere götüreceğiz. Altyapıyı ve üstyapıyı götürmenin maliyeti ayrı ayrı yüksek” dedi.

Işık, kentsel dönüşüm ihtiyacı için askeri arazilerin değerlendirileceğini ifade ederek, “Şehir içinde kalmış yeşil alanlar mutlaka korunacak. Taşınacak alanların tamamı yeşil alan değil. Buna göre kentsel dönüşüm ihtiyacı da gözetilecek. Diğer kurumlarla bu temel prensipleri konuştuk. Taşınma maliyetleri de önemli. Bu üçünü dengeleyecek bir formülasyon, anlayış içinde hareket edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

“YAPILAŞMAYA AÇILMAMALI”

Kuzey Ormanları Savunması, geçtiğimiz haftalarda İstanbul’daki askeri alanların yapılaşmaya açılması ve rekreasyon alanı olarak düzenlenmesine yönelik tehlikeye dikkat çekmek için basın açıklaması düzenlemişti. Kuzey Ormanları Savunması adına basın açıklaması yapan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, “İstanbul içinde yer alan 17 hektar askeri alanın 15,7 hektarı, orman alanları ile bir bütün oluşturmaktadır. Bugün çitlerle ayrılmış olmasına rağmen Kuzey Ormanları ekosisteminin doğal bir parçası olan bu alanların, çeşitli isimler altında doğal çevreden koparılmaması ve yapılaşmaya açılmaması gerektiğine inanıyoruz. Aslında ormanın bir parçası olan bu alanların orman olarak tescili için her türlü mücadeleyi vermeye kararlıyız” açıklamasını yapmıştı.

 “YEŞİL ALANLAR YOK OLACAK”

Kadıköy sınırlarına en yakın askeri alan Selimiye Kışlası’nın bulunduğu arazi. Ancak şu an için Selimiye Kışlası arazisi ile ilgili bir karar söz konusu değil. Gazete Kadıköy olarak Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Kuzey Ormanları Savunması gönüllüsü Ayşe Yıkıcı ile konuştuk.

 “Kuzey ormanları sınırlarındaki alanların imara açılması demek orman katliamlarına devam edilecek ve geleceğimiz imara açılmış olacak demek” diyen Yıkıcı, askeri alanların büyük bir çoğunluğunun orman alanı ve bu alanların kamu mülkiyetinde bulunduğunu ifade ediyor.  İstanbul’un nefesi olan kuzey ormanlarının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Yıkıcı, “Ayrıca bu alanlar kent içindeki alanlar ve İstanbul için fırsat. Donatı alanları bağlamında ihtiyaçlara cevap olabilir. Ulaşım sorununa çözüm olmayacak yatırımları ile son yıllarda ön plana çıkan İstanbul için askeri alanların imara açılması sorunların üzerine yeni sorunlar eklemek demek olur. Bu süreçte bu alanların yeni yapılaşma alanları olması yerine kent için yeşil alanlar, donatı alanlarının orman alanları olarak değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alanın 2 metre kare olduğunu söyleyen Yıkıcı, mekânsal planlar yapılırken yönetmeliğe uyulmadığı için yeşil alanların daha da azalacağına dikkat çekti.

“OTEL YAPILMASI AN MESELESİ”

Selimiye Kışlası için henüz ifade edilmiş bir sürecin söz konusu olmadığını belirten Yıkıcı, “Benimki sadece bir tahmin ancak bu sermayeden yana iktidar anlayışının sonucuna bakılırsa Selimiye Kışlası arazisinin turizm alanı ilan edilerek sermayeye teslim edilip otel yapılması an meselesi diyebilirim” dedi.

Yıkıcı, boşaltılan askeri alanların kuzey ormanları sınırındaki ve içindeki alanlar ormana ait olduğu yere iade edilmesi, gerektiğini belirterek, “ Kent içindeki askeri alanlar ise yerel yönetimlerin yapacakları analiz çalışmaları sonucu belirlenecek ihtiyaçlara göre donatı alanı, yeşil alan olarak değerlendirilmelidir” dedi.

NUHOĞLU GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da 15 Temmuz darbe girişiminden sonra askeri alanların şehir dışına çıkarılma kararını İBB Meclisi’nde değerlendirmişti.  Haydarpaşa’nın hemen bitişiğinde Selimiye Kışlası’nın olduğunu hatırlatan Nuhoğlu, şöyle konuşmuştu: “İstanbul’daki askeri alanlar 55 bin hektar. Bu oran İstanbul’daki arazilerin yüzde onunu oluşturuyor. İstanbul’da 6 yaşın altında 2 milyon civarında çocuk var.  Bu çocukların sadece 7 bin 724’ü kamunun kreş hizmetinden faydalanabiliyor. 65 yaş üstü 1 milyon yaşlı var. Huzur evlerinde hizmet alan insan sayısı 6 bin 626. Kıyafetinden dolayı bile kadınların şiddet gördüğü bir kentte sığınma evinden faydalanabilen kadın sayısı 333. Bu sayının içine belediyelerin sığınma evleri de dâhil. 20 yaşın altında 4,5 milyon genç insan yaşıyor bu şehirde.”

Kamu arazilerinin hiçbir şekilde satılmaması gerektiğini ifade eden Nuhoğlu “15 Temmuz darbe süreci sonrası Feto Çetesi için ‘Biz bunlara destek verdik Allah bizi affetsin’ diyorduk.  Bütün bu kamu arazilerini satarsak bizi kim affedecek? “ diye sormuştu.

 Şehir Plancıları Odası’nın paylaştığı bilgilere göre;

  • İstanbul’da toplam 195 askeri alan bulunuyor.
  • Bu alanların toplam büyüklüğü 225 milyon metrekare
  • Kent içinde bulunan askeri alan sayısı 172
  • Yine bu arazilerin toplam büyüklüğü 67 milyon 385 bin metrekare
  • 23 adet askeri alan ise orman alanlarının içinde bulunuyor
  • Bu alanların büyüklüğü ise 157 milyon metrekare

ARŞİV