Anadolu Yakası'nın plajları

Haziran ayının başlamasıyla yaz geldi ve İstanbul’un plajları açıldı. Haziran başında Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü tarafından yapılan deniz suyu analizlerine göre; Kadıköy ve Adalar’da deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun.

16 Haziran 2023 - 02:22

Kadıköy, Adalar, Beykoz ve Şile olmak üzere Anadolu Yakası’nda birçok plaj bulunuyor. Peki İstanbul’un denizi yüzmek için uygun mu? Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü tarafından “Yüzme Suyu Takip Sistemi” ile yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan suların, sağlaması gereken kalite kriterleri olan koli basili ve İntestinal Enterokok analiz sonuçlarına göre, plajların yüzmek için uygunluğunu öğrenmek mümkün. 

KADIKÖY’ÜN PLAJLARI

Caddebostan 1 Plajı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Beltur tarafından işletilmekte. Yetişkinler için 40 TL olan plajda öğrenci indirimi uygulanıyor. Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü tarafından, 1 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre, koli basili 52, İntestinal Enterokok 10. Bu sonuçlara göre deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun. Plajın son üç yıllık genel kalite sınıflandırması ise şöyle; 2022 iyi, 2021 yeterli, 2020 iyi. 

Caddebostan Plajı 2 ile Suadiye Plajı ücretsiz. Plaj ile deniz zemin yapısının kum olduğu Caddebostan Plajı’nın 1 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre, koli basili 81, İntestinal Enterokok 24. Deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun plajın, son üç yıllık genel kalite durumu ise: 2022 iyi, 2021 yeterli, 2020 iyi. Plaj ve deniz zemin yapısı kum olan Suadiye Plajı’nın 1 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre; koli basili 63, İntestinal Enterokok 5. Deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun plajın, son üç yıllık genel kalite durumu ise: 2022 iyi, 2021 yeterli, 2020 mükemmel. 

BÜYÜKADA

İstanbul’da denize girmek için en çok tercih edilen yer olan Adalar’ın akla ilk gelen yeri ise Büyükada. İBB iştiraki Beltur tarafından işletilen Büyükada Beltur Plajı, 700 kişilik şezlong kapasitesi ve doğa ile iç içe mesire alanıyla dikkat çekiyor. Saat 08.00 ile 19.00 arası hizmet veren plajın, şezlong, şemsiye ve ulaşımın dahil olduğu giriş ücreti, hafta içi 200 TL, hafta sonu ise 300 TL. 

Büyükada Aya Nikola Halk Plajı’nın plaj ve deniz zemin yapısı kum. Plajın 1 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre, koli basili 33 İntestinal Enterokok 4. Deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun. Plajın, son üç yıllık genel kalite durumu ise: 2022 mükemmel, 2021 mükemmel, 2020 mükemmel. Halik Koyu Eskibağ Mesire Alanı Halk Plajı’nın ise plaj ve deniz zemin yapısı çakıl. 1 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre; koli basili 71, İntestinal Enterokok 15. Deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun plajın, son üç yıllık genel kalite durumu ise: 2022 iyi, 2021 yeterli, 2020 mükemmel. 

SEDEF ADASI

Sedef Adası’ndaki Halk Plajı’nın plaj zemin yapısı beton, denizi ise çakıl. 1 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre; koli basili 51, İntestinal Enterokok 13. Deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun plajın, son üç yıllık genel kalite durumu; 2022 mükemmel, 2021 mükemmel, 2020 mükemmel.

Kınalıada’daki dört plaj da analiz sonuçlarına göre denize girmek için mükemmel, denizin zemini çoğunlukla çakıl, plajları ise beton ya da çakıl. Burgazada ile Heybeliada’nın da analiz sonuçları denize girmek için oldukça mükemmel plajlar arasında. Burgazada’nın deniz ve plaj zemini kum iken, Heybeliada’nın deniz zemini çoğunlukla kum, plajları ise beton. 

KUZEYDEKİ PLAJLAR

Beykoz’da bulunan, Su Ürünleri Plajı ile Riva Elmasburnu Plajı, 1 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre; Su Ürünleri Plajın’ın analiz sonucu; koli basili 64, İntestinal Enterokok 8, Elmasburnu Plajı’nın ise koli basili 87, İntestinal Enterokok 6. İki plajın da deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun, deniz ile plaj zemini kum. 

Şile’deki deniz ve plaj zemini ise çoğunlukla kum. 1 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre, deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun olan plajlar; Sahilköy Plajı, Ayazma Plajı 2, Ala Kadınlar Plajı, Merkep Adası Plajı 1 ve Uzunkum Plajı (orta nokta). 

https://yuzme.saglik.gov.tr/ adresinden istediğiniz plajın, deniz suyunun yüzmek için uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. 15 günde bir tekrarlanan deniz suyu analiz sonuçları, bu sitede güncelleniyor.

 


ARŞİV