92 Kadıköylü ‘Mahalle Afet Gönüllüleri’ sertifikası aldı

Anadolu yakası Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) ve 92 Kadıköylü katıldıkları teorik ve saha eğitimlerinin sonunda, sertifika almaya hak kazandı

11 Ocak 2024 - 23:13

Mahalle Afet Gönüllüleri, (MAG) 36 saatlik eğitimleri sonunda, ilçe mahalle ekibine katılmaya hak kazananların  sertifika töreni Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde gerçekleşti. Törene Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal Pendik, Tuzla, Çekmeköy ve Sultanbeyli ilçeleri gönüllüleri katıldı.

MAG Acil Müdahale Ekibi Derneği’nin Kadıköy temsilcisi Cihan Uyanık, MAG projesinin 2000’li yılların başında 1999 depremi sonrası başladığını söyledi.  Kocaeli merkezli projenin İstanbul başta olmak üzere diğer illere yayıldığını belirten Uyanık afet durumu ile ilgili şu bilgileri paylaştı:“Afet durumunda özellikle 72 saatin vurgusunu çok sık yapıyoruz ama ilk 24 saat çok daha kritik. Enkazdaki insanların yüzde 90-95’i komşuları, yakınları ve onlara ilk ulaşan kişiler tarafından çıkartılıyor. Bizim amacımız, bunu eğitimli kişilerin yapması, mahallede bir organizasyonunun yapabilmesi. Yüzeyde arama kurtarma yapabilen, sıkışmaları çıkartabilecek kişileri yetiştirmeye çalışıyoruz”

KADIKÖY’DEN 92 KİŞİ SERTİFİKA ALDI

Kadıköy’de son üç yıldır eğitimlere devam ettiklerini dile getiren Uyanık, “Bugünkü törende Kadıköy’den 92, Üsküdar’dan 75, Maltepe’den 36 ve Pendik’ten 16 kişi gönüllü sertifikasını aldı” dedi.  Eğitimlerin 24 saat teorik, 12 saat  uygulama eğitiminden oluştuğunu aktaran Uyanık eğitimlerin önemini şöyle aktardı: “Kahramanmaraş merkezli depremde ileri ekiplerin yetmediğini fark ettiğimiz anda, Mahalle Afet Gönüllüleri’ne de çağrı yaptık. Kadıköy’den, Rasimpaşa ve Caferağa’dan gönüllü arkadaşlar da bizimle deprem bölgesine geldiler” dedi. Kadıköy’de neredeyse her mahalleden gönüllülerinin olduğunu söyleyen Uyanık, “Temel amacımız, başka merkezlerde yaşanan afetlere müdahale etmek değil. Burada yaşanacak afetlerde, mahallede müdahale edebilecek bir yerel kapasite oluşturmak ve mahalleyi afetlere hazırlamak.”

AFET HABERLEŞMESİ TATBİKATI

Eğitimler sırasında tatbikatta yaptıklarını ifade eden Cihan Uyanık, “İki üç hafta önce, Üsküdar ile Kadıköy mahallelerini karıştırarak tatbikat yaptık. Afet haberleşmesi senaryosunu çalıştık. Barbaros’u merkez kabul ederek; Kadıköy’de Acıbadem, Koşuyolu ve Üsküdar’da Altunizade mahallelerinin telsizle iletişimi denedik. İki kilometreyi aşan bir menzille iletişim kurabildik. Teoride mümkün olabilecek şeyleri, pratikte denedik çünkü çeşitli nedenler iletişimi engelleyebiliyor” dedi.

DEPREM ÖNCESİ VE SONRASI

Mahalle gönüllülerinde, yaş alt sınırının 18 olduğunu belirten Uyanık, arama kurtarma odaklı yaklaşmadıklarından dolayı yaş üst sınırının olmadığını söyledi. Uyanık, “Eğitimlerimiz arama kurtarma organizasyonu içeriyor ama yapılabilecek çok iş var. Afet öncesini düşündüğümüzde her yaş grubuyla fiziksel sınırlara çok takılmadan çeşitli sorumluluklar verebiliriz. Bir kısmı veri toplayabilir, envanter analizi yapabilir, lojistik malzemenin kontrolü ve sayımını yapabilir. Bu nedenle herkesin yapabileceği bir iş var” şeklinde konuştu. 

Arama kurtarma çalışmalarının depremin ilk haftasında yapıldığını hatırlatan Uyanık, deprem sonrasında  da insani yardımları organize edebilmenin önemini vurgulayarak “Biliyorsunuz, hayat devam edecek ve bu organizasyonu yapabilecek ekipler yaratmaya çalışıyoruz. Bu konuda Kadıköy Belediyesi ve AFAD gibi çeşitli partnerlerle çalışıyoruz” dedi. 

 


ARŞİV