'Temizlemezsek yok olur gider'

Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması’nın (UMOB) son ayağı Kadıköy’de gerçekleşti. Buluşmanın sonunda geleceğin mimarları, Moda Sahil’de çöp topladı…

25 Ağustos 2016 - 16:16
Kaan DERTÜRK

Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması (UMOB) 1993 yazında düzenlenen ilk buluşmasından beri sadece öğrenci inisiyatifi ile yürütülüyor. Türkiye’nin her bölgesinden mimarlık öğrencilerini yılda iki defa bir araya getirmeyi amaçlayan organizasyonda bu yıl buluşma bölgesi olarak İstanbul seçildi. Kadıköy Belediyesi de, 16. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması’nın sponsorlarındandı. Buluşmaya dair sunumların Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) yapılmasından sonra mimarlık öğrencileri, sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmek için Moda Sahil’de çöp topladı. 20 Ağustos Cumartesi gecesi 23.00’de başlayan çöp toplama etkinliği yaklaşık üç saat sürdü. 30 öğrencinin katıldığı sosyal sorumluluk projesine Kadıköy Belediyesi de Temizlik İşleri ve Zabıta ekipleriyle destek verdi. Öğrencilerin çöp toplama etkinliğinin ardından sahilde yaptıkları forum ile buluşma son buldu.

“KOLEKTİF BİR ETKİNLİK”
16. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması’nın organizasyon kadrosunda yer alan 24 yaşındaki İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu Tolga Kılıçkap ile etkinlik üzerine konuştuk.
“Burada yaptığımız her şey kolektif bir öğrenci oluşumudur” diyen Kılıçkap, “Hepimizin aklında sosyal sorumluluk projesi yapmak vardı. Moda Sahil’de de çöplerin yoğun olarak biriktiğine tanık olduk. Bu andan sonra sosyal sorumluluk projemiz için Moda Sahil’deki çöpleri toplamanın uygun olacağını düşündük. Hem farkındalık yaratmak için hem de mimarlıkla ilintili bir konu olduğundan uygun bulduk. Kolektif bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Her öğrenci eline aldığı çöp torbasıyla yüzlerce atık maddeyi sahilden temizliyor. Kadıköy Belediyesi Temizlik İşleri’nin yardımıyla işimiz daha kolaylaşmış oldu. Tek isteğimiz her belediyenin duyarlı olup bizim gibi öğrenci oluşumlarına destek vermeleri” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER ANLATIYOR “İZ BIRAKIYORUZ”
• İrem Korkmaz (21, İstanbul Teknik Üniversitesi 4. sınıf): Kadıköy Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projesi ile çevremizin temizliğine dikkat çekmek istiyoruz. Yaptığımız çalışmayla hem iz bırakmak hem de farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte değerli bir amaca hizmet etmekten mutluluk duyuyoruz. Bir yandan sahili temizlerken bir yandan da sohbet ediyoruz. Bu etkinliğin kıymetli tarafı Eskişehir’den, Ankara’dan ve daha birçok ilden gelen mimarlık öğrencileriyle tanışıp paylaşımlar gerçekleştirmekti. Bitişinde ise böyle bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmek çok özel oldu.

“BORCUMUZU ÖDÜYORUZ”
• Guşef Bage (23, Gazi Üniversitesi 4. sınıf): Bugün aslında özel bir şey yapmıyoruz. Sadece borcumuzu ödüyoruz. Çevremizi Güzelleştirmemiz gerekiyor. Bunu, doğaya borçluyuz. Bu gece sahilden aldığımız tek bir çöp parçası bile birilerinde bir şeyleri tetikleyecek, farkındalık yaratacaksa çok memnun oluruz. Mimar kimliğimizin yanı sıra çöp toplama faaliyetini sade vatandaş olarak da yapmalıyız. Yeşili koruyup, çevremizi güzelleştirecek bir etkinlik içinde yer almak oldukça zevkli.

“GELECEĞİMİZ İÇİN…”
• Sebahattin Emre Kılıç (22, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, 4. sınıf): Çöpleri sadece kendimiz için değil, geleceğimiz için topluyoruz. Çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakabilmek için. Çöpleri toplarken bazı insanların ‘ne yapıyorsunuz?’ sorularıyla karşı karşıya kaldık. Amacımızı anlattıktan sonra bizlere hak verip çöp toplamaya katılanlar da oldu. Farkındalık dediğimiz husus tam olarak böyle başlayacak. Birileri harekete geçecek ve başkaları bu harekete destek verecek. Bugün burada bir kişiyi bile kazandıysak eğer ne mutlu bize.


“ŞANSLI HİSSEDİYORUM”
• Uğur Can Cağdaş Balabal (İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Mezun): “Sen temizlemezsen, ben temizlemezsem yok olur gider” sloganı ile Moda Sahil’deki çöpleri temizledik. Bizlere ayrılan yeşil alan oldukça kısıtlı. Yeşili temiz tutmak, kirletmemek her insanın mecburi olarak yapması gerekenler arasında. Fakat ne yazık ki böyle bir hassasiyet bilinci yerleşmiş değil. Bu konuya duyarlı olduğumdan çöp toplama etkinliği için Bahçeşehir’den geldim. Yeni arkadaşlar tanımama ve çevrenin temizliğine katkı sağladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.

 

ARŞİV