Semtin yeni kooperatifi: Salkım

Kadıköy’ün gıda topluluklarına bir yenisi daha eklendi. Salkım Kooperatifi’nin kurucularından Aslı Karabele, halkın sağlıklı ve güvenli gıda ürünlerine ulaşması için yola çıktık” diyor

04 Aralık 2019 - 09:04

Tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar, genetiği değiştirilmiş tohumlar, geleneksel yöntemlerin terk edildiği tarımsal faaliyetler gibi birçok nedenden ötürü son yıllarda gıda sağlığı ve güvenliği çokça tartışılıyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanlar bir yandan temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmaya çalışırken, sağlıklı gıdaya erişmenin maliyetleri de artıyor. Ancak İstanbul’da, özellikle de Kadıköy’de mahalle aralarında kurulan gıda kooperatifleri aracıları devreden çıkarıp üreticiyle tüketiciyi buluşturmaya çalışıyor. İstanbul’da faaliyet gösteren gıda toplulukları ve tüketici kooperatiflerinin sayısı 20’ye ulaşırken, Türkiye genelindeki sayı ise 40’a yaklaştı. Kadıköy’de faaliyet gösteren Kadıköy Kooperatifi, Koşuyolu Kooperatifi Girişimi, Yerdeniz Kooperatifi de bunlardan bazıları.

“ÜRETİCİYİ VE TÜKETİCİYİ KORUYACAĞIZ”

Geçtiğimiz hafta açılışı gerçekleştirilen Salkım Kooperatifi de Kadıköy’ün gıda toplulukları arasında yerini aldı. Kozyatağı’nda hizmet vermeye başlayan kooperatifin kurucusu Aslı Karabele “Salkım Kooperatifi olarak, halkın sağlıklı ve güvenli gıda ürünlerine ulaşması için bugünden atılan alternatif adımların bir parçası olmak için yola çıkıyoruz.” dedi.

Karabele’nin verdiği bilgilere göre kooperatif, hafta içi her gün açık olacak. Karabele,  nohuttan fasulyeye, çaydan kuşburnuna, zeytinyağından peynire 40’dan fazla ürünün bulunduğu kooperatifin kuruluş amacını şöyle açıkladı: “Temel amacı kâr etmek olan endüstriyel gıda tekelleri insanlığın sağlığını ve geleceğini yok ediyor. Sağlıklı ve güvenli gıdayı üreticiden tüketiciye ulaştırırken, ürünün fahiş fiyatlarla satılmasına sebep olan aracı unsurları ortadan kaldırmak, böylelikle hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak gibi bir amacımız var.”

“SAĞLIKLI GIDAYA ULAŞMAK ZORLAŞIYOR”

Tüketicilerin her geçen gün sağlıklı gıdaya ulaşmakta  zorluk çektiğini vurgulayan Karabele, aynı zamanda üreticilerin de endüstriyel gıda tekellerinin baskısı altında kaldığını söyledi. Karabele “Küçük üreticilerin sağlıklı hasat yapmasına imkan sağlayacak şartlardan biri de, onların ürettiği ürünlerin ellerinde kalmaması, tüketicilere doğru kanallardan ulaşmasıdır. Tüccar ve stokçu zihniyetin karşısında kooperatiflerin bu anlamda bugünün önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

“UMUT VERİCİ”

Son yıllarda kurulan  ve sayıları artan kooperatiflerin umut verici olduğunu belirten Karabele, şöyle devam etti: “Bu amaçlarla faaliyete geçen kooperatiflerin kendi aralarında bir dayanışma ağı oluşturması ise tüm toplum açısından umut verici. Doğal tohumun yerini GDO, doğal gübrenin yerini kimyasallar almış durumda. Tohum, gübre, ilaç, toprak, pazar, kredi, teknolojik altyapı gibi pek çok avantajı olan tekellerin karşısında bizlerin en güçlü dayanağı ise bilinçli toplumun dayanışma refleksini oluşturabilmek. Öncelikli amacımız, hem üreticinin hem de tüketicinin en insani haklarının korunmasını sağlayan bir işleyişe katkı koymak. Bununla birlikte toplum sağlığını hiçe sayan, kâr edebilmek için her türlü hile ve usulsüzlüğü meşru gören anlayışın karşısında insani, doğal ve sağlıklı olanı toplumun kolektif katılımı ile yaşatabilmeyi önemsiyoruz.”

Kâr amacı gütmediklerini söyleyen Karabele, üretici ve tüketici arasında dolaysız bir ilişki kurmayı hedeflediklerini de ekledi.

Salkım Kooperatifi, Bayar Caddesi Şakacı Sokak No: 12’de hizmet veriyor.


ARŞİV