Nefes kesen kurtarma eğitimi

DAK-SAR, deniz arama kurtarma eğitimlerinden birini daha gerçekleştirdi

12 Nisan 2017 - 17:02

Denizde Arama Kurtarma Derneği-Search and Rescue (DAK-SAR), geçtiğimiz günlerde kurtarma eğitimlerinden birini daha gerçekleştirdi. Eğitim kapsamında gerçekleştirilen kurtarma tatbikatında, DAK-SAR ekibi, senaryo gereği Kalamış sahilinin yaklaşık 2 mil açığında gece karanlığında kaza geçiren bir teknedeki kazazedelere, yardım anonsundan sadece 7 dakika gibi kısa sürede ulaşarak başarılı bir kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi.  Senaryo gereği denize düşen kazazedeler kurtarıldı, kazazede tekne DAK-SAR botları ile Kalamış Marina’ya çekildi.

16 YIL 1850 VAKA

Denizciler Dayanışma Derneği bünyesinde 2001 yılında, kıyılarda denizi amatör ve eğlence amaçlı kullanan ve herhangi bir şekilde (kaza, yangın, hastalık, arıza) denizde başı derde giren kişilere acil yardım ve can kurtarma hizmeti vermek amacıyla kurulan DAK-SAR, 16 yılda yaklaşık bin 850 kazaya müdahale etti ve can kaybı yaşanmadan kazazedeleri kurtarmayı başardı.

DAK-SAR merkez istasyonu Kalamış Marina girişinde bulunuyor. Görev alanı ise Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca belirlenen Kalamış Marina merkezli 12 deniz mili yarıçaplı daire içindeki deniz sahası.

DAK-SAR kurtarma üyeleri denize aşina, mümkünse denizcilik geçmişi olan, fiziken yeterli kadın ve erkek gönüllülerden oluşuyor. Bot kullanacak olanların ise en az amatör denizci ve telsiz ehliyetlerinin bulunması şart. Adaylar 10 günlük teorik eğitim ve arkasından pratik deniz eğitimlerine tabi tutuluyor. Yapılan sınavı geçenler stajyer kurtarma personeli oluyor. 2001 yılından beri yaklaşık 1200 kişiyi denizde arama kurtarma konusunda eğiten DAKSAR, belirlenen görev sahasında yardım anonsundan en geç 20 dakika içinde kaza yerine ulaşıyor.

Etiketler; DAK-SAR

ARŞİV