Kadınlar karanlık noktaları işaretledi

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi’nin 25 Kasım’da başlattığı “Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat” kampanyasına Türkiye’den binlerce kadın katıldı

13 Aralık 2019 - 12:29

“Yaşadığın kentte kendini güvende hissediyor musun?”, “Sokakta yürürken seni tedirgin eden şeyler oluyor mu?”, “Sözlü tacizle karşılaşıyor musun?” , “Yanından geçerken omzuna çarpan, aracınla giderken trafikte seni sıkıştıran oluyor mu?”...

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi bu ve buna benzer soruların cevaplarını bulmak ve kadınların kendilerini güvensiz hissettiği alanları belirlemek için 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde “Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat” kampanyasını başlatmıştı. Kampanya, İnsan Hakları Haftası’nın ilk günü olan 10 Aralık’ta tamamlandı.

HER İLÇEYE İŞARET BIRAKILDI

Kampanya süresi boyunca binlerce kadın kendisini güvensiz hissettiği alanları işaretledi. İşaretlenen alanlara bakıldığında başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkenin pek çok yerinde kadınların kendilerini güvenli hissetmediği görülüyor. En çok ateş böceği işaretinin bırakıldığı İstanbul’da en az işaretlenen ilçe Adalar. Beyoğlu, Taksim, Beşiktaş, Kadıköy, Eminönü, Karaköy, Şişli, Üsküdar, Ümraniye gibi semtler ise kadınların kendilerini güvende hissetmedikleri ilçelerin başında geliyor. Kadıköy’de de her mahallede bir işaret bulmak mümkün. Özellikle Rıhtım Caddesi, Fikirtepe ve Merdivenköy mahalleleri en çok işaretin bırakıldığı noktaların başında geliyor.

SONUÇLAR PAYLAŞILACAK

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi’nin paylaştığı bilgilere göre, önümüzdeki günlerde kampanyanın detaylı bir analizi yapılacak ve sonuçlar yerel yönetimlerle paylaşılacak.

ŞİDDETTEN ARINDIRILMIŞ HAYAT

Kamusal alandaki şiddetten en çok kadınların ve kız çocukları etkilendiğinin belirtildiği kampanya metninde şu ifadelere yer verildi: “Şiddetten arındırılmış bir hayat, kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi ve eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almalarının ön koşullarındandır. Ateş böcekleri birbirlerini korumak, gecenin karanlığında birbirlerini kollamak için bir yanıp bir sönen ışıklarıyla sessiz bir iletişim içindeler. Uzaktan bir yangın yerini anımsatan bu bol ışıklı iletişim onların hayatta kalmasını sağlıyor. Her bir ışık güveni simgeliyor. Bu kusursuz iletişim, şiddet gören kadınlar için neden bir çözüm olmasın? Şiddetten arındırılmış bir hayat, kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi ve eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almalarının ön koşullarındandır.”


ARŞİV