Namık Ekin’den yeni rekor

Guinness rekor denemesi için havuza giren 76 yaşındaki emekli SAT Komandosu Namık Ekin, 24 saat su altında kalarak 301 ton 115 kilogram ağırlık kaldırdı ve rekor kırdı

09 Ağustos 2018 - 15:59

Bugüne kadar 17 Guinnes Dünya Rekoru’na imza atan SAT komandosu Namık Ekin, 18’inci rekor denemesi için İstanbul Gelişim Üniversitesi adına Caddebostan Türk Balık Adamlar Kulübü’nde havuza girdi. 76 yaşındaki Ekin, 24 saat suyun altından hiç çıkmayarak tam tamına 301 ton 115 kilogram ağırlık kaldırarak rekor kırdı.

HEDEFİ AŞTI

Guinness Türkiye hakem ve temsilci ekibi tarafından kayda alınan rekor denemesinde Ekin, 24 saat su altından çıkmadan ve uyumadan, sürenin dolmasına 3,5 saat kala toplamda 301 ton 115 kilogram ağırlık kaldırdı. Ekin, 24 saatin dolmasına 5 saat 15 dakika kala 273 tonluk hedefini aşarak, 18. Guinness Dünya Rekoru’nu kırmasına rağmen, 24 saat dolmadan sudan çıkmadı.  Su altındaki rekor denemesi için mayo ile su altına inen ve akşam hipotermi başladığında dalgıç kıyafeti giyen Ekin, 24 saatin sonunda sudan çıktı. Sağlık ekiplerinin gözetiminde dinlenmeye alınan Ekin’in sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

İHTİYAÇLARINI SU ALTINDA KARŞILADI

Ekin’in beslenme programı, denemeden 4 ay öncesi, deneme anı ve denemeden 1 hafta sonrası olmak üzere, İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Haluk Saçaklı tarafından planlandı.

Rekor hazırlık haftasında Ekin, karadaki bir tazyik odasında 5 gün ve günde 2 saat basınç altında oksijen soluyarak, su altında oksijen solumaya alıştırıldı. Sıvı tüketimini ve tüm katı beslenmesini sıvı sporcu gıdaları şeklinde su altında gerçekleştiren Ekin’in her türlü kontrolü su altında yapıldı. Rekorun son dört saatlik kaldırış bölümünde, sporcunun her yarım saatte oksijen soluyarak çabuk toparlanması sağlandı. Ekin, deneme boyunca su altında toplam 14 oksijen tüpü kullandı.

 “İMKÂNSIZ YALNIZCA BİR KELİME”

Ekin’in havuza girmeden önce gerçekleştirdiği basın toplantısına Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Kubilay Çimen ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen’in yanı sıra birçok basın mensubu katıldı.

Toplantıda konuşan Namık Ekin, “Bu etkinlik için dört aydır hazırlanıyoruz. Sağolsun Gelişim Üniversitesi bütün sağlık testlerini yaptı. İnsan sağlıklı olduğunu bilince daha da bir moralle saldırıyor işe. İnşallah bu sefer de başaracağız. Bu bana da zor geliyor. Dünyada ilk defa gerçekleşecek. 24 saat kalıp ağırlık kaldıracak teşebbüste kimse bulunamamış. Gece biraz zor olacak, uyku falan geliyor ya... Sabaha karşı biraz açılırım. Sabah sizleri görünce son altı saatte zannediyorum o 273’ü geçeceğim. Bu işleri en güzel SATlar yapabilir. SAT’lar için İmkânsız yalnızca bir kelimedir.”

“NAMIK HOCA BİZLERE ÖRNEK OLUYOR”

Basın toplantısında söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, sporun gelişmesinin ve bireysel başarılarda daha üst hedef konmasının insanlar için çok önemli olduğunu belirtirken, “Spor adına önemli bir gün. Spor yaşam kalitesini yükselterek insanların daha iyi düşünmesini sağlıyor, yaşamı güzelleştiriyor. Hocam yaşına rağmen yaptığı çalışmalarla aslında bize her şeyi yapabileceğimizi gösteriyor, bizlere örnek oluyor. Bu ‘yapabiliriz’ duygusunun önünde olmak ve bunu topluma kazandırmak çok değerli. Bu duyguyla hocamın sporda yaptığını bir başkası teknolojide, diğeri mühendislikte, bilimde yapabilir.” dedi.

“GENÇLİK İÇİN MESAJLAR TAŞIYOR”

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen, Ekin’in Türk sporunu dünyada başarıyla temsil eden önemli bir spor adamı olduğunu anlatarak, 18. Guinness Dünya Rekoru’nun hayırlı olmasını diledi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli de üniversitelerinin spor eğitim danışmanı Namık Ekin’in kırdığı rekorun, ülke gençliği için çok derin mesajlar taşıdığını anlattı.

Organizasyonun genel direktörü ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Kubilay Çimen ise rekorun aynı zamanda önemli bir bilimsel araştırma özelliğini taşıdığını dile getirirken, “Namık Hoca’nın varlığı ve yaşına rağmen yaptığı şeyler herkese örnek oluyor. Biz de bunu gençlerimizin görebilmesi için vesile olmak istedik.” dedi.


ARŞİV