Yazın kulak iltihaplarından korunmanın yolları

Havuz ya da deniz suyu içerisinde bulunan bakteriler dış kulak iltihaplarına neden oluyor. Korunmak için neler yapmalı?

30 Temmuz 2018 - 10:24

Sıcak yaz aylarında yüzmek ve güneşlenmek ihtiyaç olmakla birlikte, bazı hastalıklara da davetiye çıkartabiliyor. Yaz tatilinin, zehir olmaması için su ile temastan kaynaklanabilecek sağlık sorunlarına değinen Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, özellikle yaz mevsimde karşılaşılan (KBB) hastalıkları hakkında bilgiler verdi. Özellikle havuzlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, şu uyarılarda bulundu:

DIŞ KULAK YOLUNUZ, NEMLI KALMASIN

Özellikle yazın suda çok daha fazla zaman geçiren çocukları etkileyen sağlık durumunun en önemli nedeni, uygun kimyasallar ile temizlenmeyen havuzlardır.

Küçük çocukların girdiği havuzlarda sorunlar daha da fazla olmaktadır. Bunun nedenleri arasında, miniklerin sıklıkla havuza idrar yapmalarını veya ailelerin bebeklerini bez ile suya sokmalarına bağlı oluşan hijyen bozukluklarını söyleyebiliriz. Bakımı iyi yapılmayan havuzlar tehlike saçıyor; enfeksiyonlara, lejyoner hastalığı, mantar enfeksiyonları, hepatit A, hepatit E ve ateşli ishal gibi hastalıklara neden olabiliyor ve burada en çok çocuklar etkileniyor

Yazın sıklığı artan, ancak kış aylarında da görülebilen dış kulak yolu rahatsızlığının en önemli nedeni, dış kulak yolundaki asidik pH’yı sağlayan halk arasında kulak kiri olarak tabir edilen doğal koruyucu yağlı tabakanın bozulmasıdır. Bu bölge, normalde iyi korunan ve kendi kendini temizleyebilen bir yapıya sahiptir. Ancak, çeşitli bakteri ve mantar enfeksiyonları bu bölgeyi olumsuz etkiler. Uzun süre suda kalmanın yanında, kulak çubuğu gibi çeşitli aletlerle müdahale de, dış kulak yolu hastalıklarına zemin oluşturur. Kulak yolunuzun nemli kalmamasına özen gösterin ve kulak çöpleriyle kulağınızın içini çok fazla kurcalamayın

ENFEKSIYONLARINDAN KORUNMAK IÇIN NELER YAPILABILIR?

Dış kulak yolu enfeksiyonlarından korunmanın yolları hakkında bilgi aktaran Ulusoy, şunları kaydetti:

“Su ile temas durumlarında, dış kulak yolu enfeksiyonunu sıkça geçiren çocuklar ve erişkinler, suya girmeden önce yarı yarıya sulandırılmış sirke suyu veya limon suyunu, kulağın dış çevresine koruma amaçlı bir pamuk ile uygulayabilirler. Bu koruyucu doğal uygulamaların güven ile gerçekleşebilmesi için kulak zarında bir delik olmadığından emin olunması lazımdır. Suyla temasın her türlüsünün sonunda, dış kulak yolunun kurulanması ıslak ve nemli kalmaması gereklidir. Bu amaçla havlu yada ucu pamuklu kulak temizleyicilerini, kulak kanalının sadece girişinden kurulama amaçlı uygulamalıyız. Ayrıca, saç kurutma makinasını da en yavaşa alarak, tercihen en az 10 cm mesafeden kulağa uygulanması da buranın kurulanmasına yardımcı olabilir.” dedi.


ARŞİV