Okul başarısı ve beslenme

Ebeveynler! Okulların açılmasıyla birlikte çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi ve gelişimi konusunda beslenme problemleri yaşamamak için bu tavsiyeleri okuyun…

15 Eylül 2017 - 10:13

Uzun bir yaz tatilinin ardından okulların açılmasına az bir süre kaldı. Çocuk sağlığı, gelişiminin sağlıklı şekilde devamı ve okul başarısı için okul döneminde sağlıklı beslenme ailelerin dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor.

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Diyetisyeni Figen Fişekçi Üvez, beslenme problemlerinin daha çok tüm gün süren okullarda ve birinci sınıfa yeni başlayan çocuklarda önemli bir husus olarak dikkat çektiğini belirterek, ailelere çocuklarının doğru ve sağlıklı şekilde beslenmesini sağlamaları için yapılması gerekenleri anlattı.

KAHVALTIYI ATLAMAYIN

Kahvaltı yapmayan çocukların diğer öğünlerini düzgün ayarlayamadığını ve derslerde yeterli performansı gösteremediğini ifade eden Dyt. Figen Fişekçi Üvez, “Sabah okula giden çocuklara evde mutlaka peynir, yumurta, süt v.b. proteinli ve tam buğday ekmeği, yeşillik, domates, salatalık gibi lifli gıdaların olduğu bir kahvaltı hazırlayın. Eğer okulda öğle yemeği yoksa çocuklar ya kantinlerden hamburger, tost, sosisli sandviç veya sevdikleri pratik ama besin değeri düşük şekerli ve yağlı yiyecekleri tercih edebiliyorlar. Birinci sınıfa başlayan birçok çocukta ise yemek yeme maalesef ki genellikle anne desteği ile sürdürülüyor. Konu ile ilgili annesinden destek alan çocuk tek başına yemek yemekte zorlandığı için yemesi gerekenleri yiyemiyor. Daha sonrasında açlıklarını okul kantinlerindeki kana çabuk karışan tatlı yiyeceklerle desteklemeye çalışabiliyorlar. Bu nedenle daha küçük yaşlarda çocuklarımızı kendi öz bakımları ile ilgili eğitmek çok önemli” dedi.

OKULDAKİ MENÜYÜ ÖĞRENİN

Sağlıklı beslenme ile ilgili çocuklara iyi alışkanlıklar kazandırmak için, öncelikle ebeveynlerin sağlıklı beslenmesi ve çocuklarına örnek olması gerektiğini, sağlıklı ve sağlıksız besinlerle ilgili bilinçlenen çocukların sıkıntı yaşama ihtimalinin daha az olduğunu anlatan Dyt. Figen Fişekçi Üvez, “Bunun yanı sıra eğer okullarda yemek veriliyorsa mutlaka ailenin yemek listesini takip etmesi gerekir. Örneğin öğle yemeğinde çocuk köfte-tavuk v.b protein içerikli bir ana yemek tüketecekse akşam yemeği için sebze yemeği hazırlamaya özen gösterilmelidir” diye konuştu.

ÇOCUĞUNUZ ÖĞÜN ATLAMASIN

Okulda yemek çıksa bile eğer sevmediği bir menüye denk gelirse çocuğun öğününü tüketmediğini, eğer evdeki akşam yemeğiyle desteklenmezse bu durumun bir problem haline gelebileceğine de dikkat çeken Figen Fişekçi Üvez, veli-öğretmen işbirliği ile eksikliklerin saptanmasının ve yerine konulmasının yerinde olacağını anlattı.

BESLENME ÇANTASINDA NE OLMALI?

Öğrencilerin sağlıklı beslenmesiyle ilgili olarak beslenme çantalarının önemine değinen Dyt. Figen Fişekçi Üvez, beslenme çantalarında poğaça, börek, patates,  beyaz ekmekle hazırlanmış sandviçler, hazır kek, hazır meyve suyu gibi şeker dengesini bozacak yiyecekler yerine tam buğday ekmeği ile yapılmış sandviç, içecek olarak ayran veya süt ve su, yağlı tohumlardan aşırıya kaçmadan fındık, badem veya ceviz ve meyvenin kendisini bulundurmanın çok daha sağlıklı bir alternatif olacağını söyledi.

SAĞLIK İÇİN SAĞLIKLI BESİN

Dyt. Figen Fişekçi Üvez, “Hamburger, patates, beyaz unlu mamuller, hazır kekler, bisküviler, cipsler, hazır meyve suları, şekerlemeler bazı kantinlerde salamlı ve sosisli yiyecekler, ketçap, mayonez gibi soslar ilk başta gözümüze çarpan sağlıksız yiyecekler arasındadır. İnsülin direnci, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, metabolik sendrom gibi hastalıklar genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinirdi, obezite ise çok daha nadir görünürdü. Fakat özellikle yukarıda sayılan yiyeceklerin çocuklar tarafından fazlaca tüketilmesi bu problemlerin çocuk yaşlarda ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu tip yiyeceklerin aşırı tüketimi yağ hücreleri sayılarının arttığı gelişme döneminde obezite riskini artırmaktadır. Beyaz unlu ve şekerli ürünler ise insülin yanıtını artırdığı için insülin direncini oluşturabilmektedir. Bütün bunların sonucunda da metabolik sendrom dediğimiz şişmanlık, kolesterol yüksekliği, tansiyon, insülin direncinin birlikte olduğu sıkıntılı bir durum oluşmaktadır” şeklinde konuştu.

Okul kantinlerinde satılan yiyeceklerin yetkililer tarafından denetlenmesi gerektiğine dikkat çekerken, kantin satışlarında tam buğday ekmeği ile yapılmış tost veya sandviç, ayran, süt ve meyve satışı, hazır meyve suları yerine taze meyve suyu satışı olabileceğini belirten Figen Fişekçi Üvez, mümkün olduğu kadar çocuklara sulu yemek veren yemekhanelerin bulunmasını ve bunların zorunlu tutulması gerektiğini ifade etti.


ARŞİV