Eczacılardan “Sesin Hepimize İyi Gelecek” projesi

İstanbul’daki eczacılar, bin ilacın prospektüslerini seslendirerek görme engelli bireylerin dinlemelerini sağlayacak. Kampanyaya katılan Kadıköylü eczacı Deniz Gökdağ Sağır ile projeyi konuştuk

22 Ocak 2020 - 10:18

İstanbul Eczacı Odası, görme engelli bireylerin ilaç prospektüslerini dinleyebilmeleri için “Sesin Hepimize İyi Gelecek” projesini başlattı. Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi’nin (GETEM) arşivinde yer alacak sesli ilaç prospektüslerinin okumalarını İstanbul’daki gönüllü 250 eczacı yapıyor. Oda, bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla 4 Ocak Braille (Kabartma) Alfabesi Günü’nde projeye başladı. İstanbul Eczacı Odası’nın kampanya metninde “Amacımız, öncelikle görme engelli yurttaşlarımızın, en fazla kullanılan 500 ilacın prospektüs bilgilerine ulaşmasını sağlamak ve elbette sağlık hizmeti sunucusu bir meslek grubu olarak, meslektaşlarımızın donanımlarını toplumsal bir faydaya dönüştürmesine imkan yaratmak ve dayanışmayı büyütmek.” ifadelerine yer verildi.

“PROSPEKTÜSE ULAŞMALARI ZOR”

İstanbul Eczacı Odası Sosyal Sorumluluk Komisyonu’nda görev yapan Kadıköylü eczacı Deniz Gökdağ Sağır, proje hakkında gazetemize bilgi verdi. Yalnız yaşayan görme engellilerin prospektüse ulaşmalarında zorluk yaşadıklarını belirten Sağır, şöyle konuştu: “Biz İstanbul Eczacı Odası Sosyal Sorumluluk Komisyonu olarak, bir süredir ‘İstanbul Eczacı Odası ile Farkındayız’ sohbetleri adı altında her ay bir toplumsal konuyu ele alıyoruz. Ocak ayı için de 4 Ocak Braille Alfabesi Günü olduğu için görme engelliler ile ilgili bir proje yapmaya karar verdik. Bu kararımızın ardından GETEM yetkilileriyle yaptığımız görüşmede prospektüse ulaşmanın özellikle tek yaşayan körler için çok zor olduğunu öğrendik. Sonrasında hemen kolları sıvayarak projemizi başlattık.”

“TÜMÜNÜ SESLENDİRMEK İSTİYORUZ”

Bütün hastaların kullandıkları ilaçların yan etkileri, kullanım şekliyle ilgili bilgi sahibi olma hakkının bulunduğunu söyleyen Sağır, şu bilgileri paylaştı: “Birincil hedefimiz Türkiye’de en çok satılan 1000 ilacın prospektüsünü seslendirmek. Şu ana kadar 800 prospektüsü 267 gönüllü eczacımıza dağıttık. Bunların 400’e yakınının seslendirmesi tamamlanmış durumda. Ocak ayı sonuna kadar hedefimize ulaşmış olacağımızı ön görüyoruz. Fakat 1000 ilaç bittikten sonra da durmak niyetinde değiliz. Uzun vadede planımız, proje kapsamını genişletip Türk Eczacılar Birliği ile birlikte Türkiye’de bulunan tüm ilaç prospektüslerini seslendirmek.”

GETEM’DEN DİNLENEBİLECEK

Şubat ayı itibariyle seslendirilen prospektüslerin, GETEM (Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi) sitesinde yayımlanacağı bilgisini paylaşan Sağır, “Dileyen görme engelli vatandaşlarımız buradan prospektüse ulaşabilecek.” dedi.

GETEM, bünyesinde bulunan 20 binden fazla sesli dokümanı internet ortamına koyarak tüm görme engellilerin kullanabilmesini sağlayan bir kurum. GETEM’e üye olan görme engelliler, istedikleri her yerden internet yoluyla bu dokümanları bilgisayarlarına veya mobil cihazlarına kaydedip bilgisayar veya mobil cihazlarında dinleyebilecekler.


ARŞİV