“Doğru beslenen iyi yaşar”

Doktor Canan Karatay, Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Gönüllüleri tarafından düzenlenen “Beslenme Tuzakları” adlı söyleşide nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı

17 Şubat 2017 - 06:14

Beslenme ile ilgili tavsiyeleriyle ezber bozan Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, 9 Şubat Perşembe günü Fenerbahçe Gönüllü Evi'nde Beslenme Tuzakları adlı söyleşi gerçekleştirdi. Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Gönüllüleri tarafından düzenlenen söyleşiye Kadıköylülerin ilgisi yoğundu. Karatay, sağlıklı yaşamın beslenmeyle olan ilişkisi ve doğru bilinen yanlışlar hakkında konuştu. 

“ŞEKERDEN UZAK DURUN”

Söyleşiyi barkovizyon eşliğinde gerçekleştiren Karatay,  şekerli her türlü yiyecek ve içecekten küçük, büyük herkesin uzak durması gerektiğini söyledi. “Doğru beslenmek isteyen bir kişi, öncelikle şekerin her türlüsünden uzak durmalıdır.” diyen Karatay, “Meyve suyunun içine konulan fruktoz ve içinde bulunan mısır şurubu şekeri, çocuklarımızın karaciğerini yağlandırıyor. Çocuklarınızı bundan uzak tutun. Anne ve babalar, çocukları isteseler de kesinlikle meyve suyunu vermeliler. Bu dediğimden sonra ise en çok sorulan soru 'peki ya meyve de mi yemeyeceğiz?' oluyor. Evet, meyve de yemeyeceksiniz. Şu an sizin yemekte olduğunuz elmalar eski elmalar değil. 1950 yılında yenilen bir elma sağlıklıydı. Çünkü o yıllardaki bir elmada 4 buçuk miligrama yakın demir var. Fakat 1998 senesinde yetişen bir elmadan 26 tane yerseniz bile 0.18 miligram değerinde demiri vücudunuza alabiliyorsunuz. Bunun gerisi ise fruktoz. Şekerden uzak durun. Eğer şekerden uzak durmasanız vücudunuzda oluşan hastalıkların temel nedeni şeker olacaktır.” dedi.

“HASTALIKLAR ARTTI”

Yediğimiz besinlerdeki minerallerin düşmesi nedeniyle hastalıkların arttığını belirten Karatay, “İnsan vücudu minerallere muhtaçtır. Mineralleri vücuduna alabileceği kaynak ise direkt olarak besin maddeleridir. Günümüzde insanlar yeterli miktarda mineral tüketemediği için hastalıklar artmaya başladı. 1980 ve 2011 yılları arasında kalp hastalıkları yüzde 400,  bronşit yüzde 800, astım ise yüzde 4 bin artmış durumda. Çevremize baktığımızda herkes durmadan öksürüyor. Besinlerden minerali çıkartıp yerine şekeri koyarsanız eğer toplumun karşılaşacağı durum bu olur. Hastalıklar artar ve hasta bir toplumla karşı karşıya kalırsınız. Doğru beslenen insan sağlıklı ve iyi yaşar.” diye konuştu.

“ZEYİNYAĞI ANA SÜTÜDÜR”

“En sağlıklı meyve zeytin, en sağlıklı meyve suyu ise zeytinyağıdır.” diyen Karatay, zeytinin önemine dikkat çekti. “Günde 30 ila 40 zeytin yemek hem kronik iltihabı yok eder hem de ömrü uzatır.” diye belirten Karatay, şöyle devam etti: "Zeytinin mucizeleri saymakla bitmez. Göbekteki yangını söndürür, şekerin yarattığı karaciğer yağlanmasına da iyi gelir. Soğuk sıkım zeytinyağı da bir diğer mucize. Soğuk sıkım zeytinyağı, biz yetişkinlere bahşedilen ana sütüdür.Bozulmamış, soğuk sıkım yapılarak muhafaza edilen zeytinyağı ile ana sütünün tüm içeriği neredeyse aynıdır. Aralarında ki tek fark ana sütünde hayvansal kolesterol, zeytinyağında ise bitkisel kolesterol vardır. Zeytinyağını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.”

Söyleşi, Karatay’ın beslenme ile ilgili merak edilen soruları cevaplamasıyla son buldu.


ARŞİV