“Sinema zayıf bir form”

Aksi Dergi tarafından gerçekleştirilen “Anlatacaklarım Var” söyleşilerinin bu haftaki konuğu senarist, yönetmen ve yapımcı Onur Ünlü oldu

30 Kasım 2018 - 10:36

Aksi Dergi tarafından her ay bir sanatçının konuk olarak alındığı “Anlatacaklarım Var” serisi devam ediyor. Serinin bu ayında gerçekleştirilen “Anlatacaklarım Var”a ünlü senarist, yönetmen ve yapımcı Onur Ünlü konuk oldu. Geçtiğimiz günlerde bir grup sanatçının hayatının hayatlarına giren bir el kamerası nedeniyle bambaşka bir hal almasını konu eden “Put Şeylere” filmiyle seyircilerin karşısına çıkan Ünlü, filmi, yazım sürecini ve sinemaya bakışını anlattı.

“NE DERLERSE DERLER!”

Bir filmi oluştururken kendi dünyasının içinde, dış tüm etkilerden bağımsız olduğunu söyleyen Ünlü”, “Eseri oluştururken kendi alanın ve kendi içinde bir anın vardır o anda her şey geri kalır. Bir yazarçizer olarak kendimi özgür hissettiğim bir an var o anıma müdahale ettiremem. Oraya biri dâhil edildiği an orası cehennemdir. Seyirci de olsa, siyasi irade de olsa. Orası hesapsız olmalıdır. Orada ne oluyorsa orada oluyor ve bitiyor. Ha sonradan yayınlarlar, yayınlamazlar o başka. Ben bir şey yaparken ‘Leyla ile Mecnun seyircisi ne der?’ diye düşünmem. Bana ne, ne derlerse derler.” dedi.

“PARAYLA VE TEKNOLOJİYLE İLGİLİ…”

Filmde karakter oluşturma sürecini “Ben karakter oluştururken bu karakter şunu temsil ediyor, şu anlamda gibi bir şey yapmıyorum. Bilinçdışında kendinle alakalı tüm mevzular etrafa saçılıyor bu süreçte.  Bir şey yapıyorsun, bunu yayınlamak “bakın ben ne buldum” demek gibi bir şey. Yapmak değil ama yayınlamak böyle” sözleriyle anlatan Ünlü, sinemanın terk edilmesi gereken bir şey olduğunu düşündüğünü söyleyerek “Belli bir zamandan sonra yavaş yavaş uzaklaşmak lazım. Sinema ayrıca çok ciddi zayıflıkları olan bir form. Parayla ve teknolojiyle doğrudan orantılı bir şeyden gereğinden fazla hikmet bekliyoruz. Elektrikler kesildiği anda bitti. Geri kalan her şeyi yapabilirim ama film izleyemem, yapamam da. Bir şey gerçekten bir şeyse bunu mağarada da yapabiliyor olman gerekiyor bence. Böyle olmayacak, sinema belki başka bir forma dönüşecek ve yok olacak.” dedi.


ARŞİV