Osman Hamdi rekoru!

İngiltere’deki bir müzayedede açık artırmaya çıkarılan Osman Hamdi Bey’in tablosu, 35 milyon liraya satıldı…

11 Kasım 2019 - 15:53

Kadıköy’ün ilk şehremini (belediye başkanı), arkeolog-ressam Osman Hamdi Bey’in bir eseri İngiltere’de rekor fiyata alıcı buldu.

Londra merkezli müzayede evi Sotheby’s, aralarında önemli sanat eserlerinin bulunduğu “Necd Koleksiyonundan Önemli Eserler” başlıklı koleksiyonunu 22 Ekim’de açık artırmaya çıkardı. Antika tutkunlarının yoğun katılım gösterdiği müzayedede, 3 ila 5 milyon sterline (22 milyon 415 bin ila 37 milyon 359 bin TL) satılması öngörülen Osman Hamdi Bey’in 129 yıllık eseri “Yeşil Cami’de Kuran Dersi” tablosu, 4 milyon 640 bin sterline, yani yaklaşık 35 milyon liraya satıldı.

​Türk ressamlarının öncülerinden Osman Hamdi Bey’in “Kur’an Okuyan Kız” tablosu da Eylül ayı sonunda yine İngiltere’de yapılan müzayedede 44 milyon 12 bin liradan satılmıştı.

KADIKÖY’Ü İLK O YÖNETTİ

İstanbul Arkeoloji Müzesi Kurucusu ve o çok ünlü ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosuyla belleklere yerleşen ressam, müzeci, arkeolog Osman Hamdi Bey aynı zamanda Kadıköy’ün de ilk belediye başkanıydı… Osman Hamdi, belediyenin kuruluşunun ilk yılında, 33 yaşındayken şehremini olarak atanmıştı. Sokakların temizlenmesi gibi sorumlulukları yerine getirmekle yetinmeyen Osman Hamdi Bey, “sosyal belediyeciliğin” de öncülerinden olmuştu.


ARŞİV