Kozyatağı’nda sanat buluşmaları...

Kadıköy Belediyesi ve Kozyatağı Mahallesi Kültür Komitesi işbirliğinde hazırlanan sanat buluşmaları her ay ücretsiz olarak Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılıyor. “Sanatın renkleri yaşamınızdan eksik olmasın” sloganını taşıyan etkinlik serisinde, farklı disiplinlerden alanının profesyonel ve başarılı isimleri mahalle sakinleriyle buluşuyor

15 Ocak 2020 - 12:06

Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi ve Kozyatağı Mahallesi Kültür Komitesi işbirliğinde hazırlanan sanat söyleşi ve etkinlikleri sürüyor. Geçen kasım ayında “Sanatın renkleri yaşamınızdan eksik olmasın” sloganıyla başlayan etkinlik serisinin koordinatör ve moderatörlüğünü spiker, sunucu ve eğitmen Gönül Ak yapıyor. Ak ile etkinlik serisini konuştuk.

  • Gönül hanım önce sizi tanıyalım.

Türkiye’nin ilk özel radyo ve televizyoncularındanım. Yayın hayatıma 1993 yılında başladım. Uzun yıllar özel radyo ve televizyonlarda kültür- sanat ve haber programları sundum, haber spikerliği yaptım. Aynı zamanda edebiyatla da iç içeyim. Öykülerim ve söyleşilerim pek çok edebiyat dergisinde ve sanat portalında yayımlanıyor. Başta Darüşşafaka Eğitim Kurumları olmak üzere Kadıköy Belediyesi Akademi, Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi ve pek çok kurumda diksiyon ve hitabet dersleri ermekteyim. Alanımla ilgili çalışmalarımla uluslararası festivallerde yer aldım ve seminerler verdim. Engelli Merkezleri ile çalışmalar yapıyor, sesli kütüphanelere destek veriyorum.

•          Sanat söyleşileri fikri nasıl ortaya çıktı?

Mahallemizin muhtarı ve aynı zamanda arkadaşımız sevgili Pelin Şen ile birlikte, muhtarlıklarda mahalle halkının istifadesine sunulabilecek farklı sahalarda çalışmaların da yapılabileceği fikriyle yola çıktık. Mahallemizde oturan tanıdığımız, disiplinine güvendiğimiz ve birlikte yol alabileceğimize inandığımız değişik meslek gruplarından dört kadın arkadaşımızla birlikte toplam altı kişilik bir kültür komitesi kurduk. Komitemiz ben, muhtarımız Pelin hanım, Eren Yıldız, Yasemin Baki, Sabriye Balta ve Nuray Akan’dan oluşuyor. Tamamen kadınlardan oluşan bir komitenin hazırlamış olduğu, sadece kültür sanat içerikli programlardan ibaret olan bu uzun soluklu proje, aynı zamanda da gönüllü bir çalışma.  Ve bizlerin yapmış olduğumuz bu çalışmanın güzel bir örnek teşkil edeceği kanısındayız.

(Kozyatağı Mahallesi Kültür Komitesi: Eren Yıldız, Yasemin Baki, Pelin Şen, Sabriye Balta, Gönül Ak, Nuray Akan -soldan sağa)

İlk olarak “Sanat Söyleşileri” ismini verdiğimiz müzikli söyleşiler yapmaya karar verdik. Projemizi Kadıköy Belediyesi’ne sunarak yer talebinde bulunduk. Belediyemiz bize Kozyatağı Kültür Merkezi’nde her ayın bir günü etkinliklerimiz gerçekleştirebilmek için salon tahsis etti. Afiş desteğinde bulundu. Aslında bu  Kadıköy Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bir çalışma.

MAHALLELİ SANATÇILARLA BULUŞUYOR

•          Böyle bir seri düzenlemekle amaçlarınız neler?

Farklı disiplinlerden alanının profesyonel ve başarılı isimleriyle mahalle sakinlerini buluşturmak istedik. Bir disiplin hakkında bilgilenirken aynı zamanda hoş vakit geçirmelerini de istedik ve söyleşilerimize müziği de dâhil ettik. Mesela ilk konuğumuz şair İsmail Biçer’di ve programa Sabahattin Ali şarkıları  eşlik etti. Konuğumuz bir edebiyatçı ise,  şarkılarımız da önemli bir edebiyatçının şiirlerinden bestelenmiş şarkılar oluyor. İkinci konuğumuz yazar Feyza Hepçilingirler oldu. Orada da Ömer Hayyam’ın şiirlerinden bestelenmiş şarkılara yer verdik.Yani şarkı seçimlerimiz konsepte uygun oluyor.

•          Etkinliklerin periyodu nedir?

Her ayın 3.cumartesi günü olmak üzere, toplam 7 ay devam edecek bir söyleşiler zinciri hazırladık. Tabii ki komitemizin çalışmaları sadece bu söyleşilerle sınırlı kalmayacak. Bu sadece ilk adımımız oldu. 

•          Farklı sanat dallarından konuklarınız oluyor değil mi?

 Edebiyat başta olmak üzere mümkün olduğunca farklı sanat dallarından konuklar ağırlamaya gayret ediyoruz. Alternatif sanat dallarına da yer veriyoruz, meselâ kukla tasarımı gibi. Ayrıca, eğitim de çok önem verdiğimiz bir konu. Eğitimi bir sanat haline dönüştürmüş ve çocuklar için keyifli hale getirmiş, çok başarılı ve aynı zamanda iyi bir müzisyen olan,  öğretmen Sezer Ortadağ da konuklarımız arasında yer alıyor. Programlarımızda şiirin ilginç bir halini de izleyecek seyircilerimiz, güldürüye dönüşmüş halini. Bunlar herkesin yapmış olduğu şeyler değil meselâ.

•          Bu kişileri nasıl seçiyor ve ulaşıyorsunuz?

Hem ayın önemli günlerine göre seçim yapıyoruz. Meselâ, şair İsmail Cem Doğru, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde konuğumuz olacak.  Farklı sanat dallarını ve çalışmaları tanıtmak istiyoruz seyircilerimize. Çünkü sanatın hep aynı dalları üzerinde duruluyor, resim var, heykel var fakat kukla tasarımını işleyen yok. Oysaki o da çok güzel ve alternatif bir sanat dalı. Nadir olanı güncelleştirmek, öne çıkarmak istiyoruz. Bir amacımız da bu, yani sanat konusunda yelpazeyi genişletmeyi arzuluyoruz.

Ulaşma konusuna gelince, ben zaten uzun yıllardır yayın hayatının içinde olan bir yapımcı ve sunucuyum. 1993’ten beri bu işle uğraşıyorum ve doğal olarak çok geniş bir portföye sahibim. Birçoğu da arkadaşım zaten. Seve seve geliyorlar hiçbir ücret talep etmeden. Siz de biliyorsunuz ki bu da bir sektör ve konuk olmak için de ücret talep edilebiliyor. Ama biz böyle bir durumla karşı karşıya kalmıyoruz hiç.

GÖNÜLLÜ EKİP, PROFESYONEL SUNUM

•          Sizler gönüllüsünüz, etkinlikler de ücretsiz.

Evet, öyle. Ancak ben profesyonel bir sunucu ve yapımcıyım. Yani yapılan iş gönüllü olmasına rağmen, bir profesyonel tarafından yapılıyor. Tıpkı bir televizyon programı mantığıyla hazırlanıyor ve sunuluyor. Tüm ekibimiz bu söyleşi için özveriyle hazırlık yapıyor. Fotoğraf çekimlerimizi ve programların tanıtımı ile ilgili fragmanlarımızı, jenerik müziklerimizi ve bazı afiş tasarımlarımızı Ersin Ak gerçekleştiriyor. Ayrıca Aksi Sanat portalı, Zerrin Saral, Meltem Kofoğlu,  Zeynep Yalçın,  Açelya Büşra Özdirek hem programın hazırlanması hem de haberlerimizin basında yer alması konusunda bize katkı veriyor.  Kozyatağı Paluze pastanesi de ikramlarıyla bizi destekliyor.

•          Etkinliklerinize kimler katılıyor izleyici olarak?

Öncelikle mahalle halkımız tabii ki. Zaten amacımız da buydu. Ancak programımızın ismi duyuldukça, Avrupa yakasından dahi izleyicilerimiz gelmeye başladı. Ya da konuğumuza ve konumuza özellikle ilgisi olanlar tercih ediyor programı izlemeyi. Her ne nedenle olursa olsun seyircimizin giderek artıyor olması, emeğimizin boşa gitmediğinin göstergesi. Bu da bizim için çok anlamlı ve mutluluk verici doğrusu.

Ayrıca sizinle yapmış olduğumuz bu söyleşi de çok kıymetli. Çünkü bu sayede Sanat Söyleşileri ve Kozyatağı Muhtarlığı Kültür Komitesi çok daha bilinir hale gelecek. Programlarımızın seyirci sayısının bu haberle birlikte artacağını ümit ediyoruz. Bu da, ilçemizin yerel gazetesinin bize vermiş olduğu önemli ve güzel bir destek oldu.

Sanat Söyleşileri programı 

  • 18 Ocak: Atölye Sanat’ın kurucuları tiyatro sanatçıları. Hayat ve Emin Olcay, tiyatro söyleşisi yapacaklar.
  • 22 Şubat: Eğitime farklı bir bakış açısı getirmiş olan bir isim olan ödüllü öğretmen Sezer Ortadağ, Minik Notalar’ın kurucusu. Ortdağ ile eğitim ve müzik temalı bir buluşma yapılacak.
  • 21 Mart: Ödüllü şair İsmail Cem Doğru, Bay Aksi adında şiirli bir güldürü sahneleyecek.
  • 18 Nisan: Asuman Sübay, kukla ve maske tasarımcısı. Ramazan ayı öncesi, seyirlik bir sanat olan kukla gösterisi olacak.


ARŞİV