Karınca gibi caz yapacaklar!

27 Eylül 2017 - 16:20

Müzisyen ve dövme sanatçısı Bahadır Cem Börekçioğlu, doğup büyüdüğü semt olan Acıbadem’de, her bir santiminde kendi emeği olan bir caz kafe açtı. Adı ‘Karınca Jazz Kafe’.

Şu sıralar aktif olarak müzikle uğraşmasa da müziği çok sevdiği için bu mekanı da caz tınılarıyla kurgulamış. Kafenin hemen yanında da Karınca Tattoo adlı dövme stüdyosu bulunuyor. Börekçioğlu, ‘’Her zaman caz konseptini ve kahveyi birleştirebileceğim bir yer açma hayali kurardım. Küçük bir mekan da olsa, bunu başardım’’ diyor. Neden ‘Karınca’ ismini seçtiğini de ‘’Evveliyattan beri bir şeyler yazar çizerim. Bu benim ilk ve en sevdiğim uğraşım olmuştur.Dövmeden,sinemadan ve hatta müzikten önce, yazmakla uğraşıyordum.Karıncayı bir metafor olarak yazılarımda kullanırdım.Birkaç özel anlamı da var elbette. Karınca, benimle bütünleşmiş bir light motif oldu’’ sözleriyle açıklıyor.

Börekçioğlu’un,’’Diğer mekanlardan farkı ne olacak Karınca Jazz Cafe’nin?’’ sorusuna yanıtı ise şöyle; ‘’Sanırım samimiyeti…Çok fazla kafe açıldı Kadıköy’de. Ben de bu yapıyı eleştirenlerdenim. Ama dediğim gibi çok uzun zamandır böyle bir yer istiyordum. İnsanların  kitap okuyabileceği,keyifle muhabbet edebileceği, küçük de olsa kültür ve sanatı yaşayabileceğimiz, yaşayan bir mekan...’’

Bahadır Cem Börekçioğlu, mekanı ‘caz kafe’ olarak kurgulayışını da şöyle açıklıyor; ‘’Ben aslında blues’dan gelmeyim, enstrümanımda da Blues’a daha çok hakimimdir. Ama cazın  bende yeri apayrı. Bir yağmur yağdığında iliklerimde hissettiğim müziktir caz. Ve yağmur bu hayatta en çok sevdiğim şeydir… Jazz üzerine çok fazla yer yok Kadıköy’de, hatta benim yakın bir arkadaşımın kafesi dışında başka hiçbir yer bilmiyorum. Evet Cihangir tarzında çok fazla yer açıldı.Ama pür caz ve caz kültürüne hakim bir yer yok. Keşke olsa. Ben buna çok sevinirim. Ama kapısına bir saksafon modeli asıp, içinde alakasız bir  müzik çalarsa ve adına caz derse de buna çok üzülürüm. Sanırım onlardan epey olabilir. Bu kafede caz, duvarlardaki çerçevelerden, mekanda çalan müziklere; hazırladığımız kahve karışımlarından, arada bir olacak dinletilere kadar her yerde olacak. Akşamüstü saatlerinde arada bir dinleti etkinlikleri yapmayı planlıyorum.’’

Plağını kapan pikaba

Mekanda bir de pikap ve plak sehpası olduğunu söyleyen Börekçioğlu, ‘’Plak, sıkıştırılmamış ses olarak dinlemekten en çok zevk aldığım müzik dinleme kanalı.O yüzden her saniye olmasa da mekanda plak çalacak. Dinleyenler kendi plaklarını da getirip çalınmasını teklif edebilir. Bunun için özel plak günleri de yapacağız’’ diyor.


ARŞİV