‘Gereksiz’ sergi!

Sıra dışı sergilere ev sahipliği yapan Yeldeğirmeni’ndeki Tasarım Bakkalı/Tab Galeri'nin Haziran ayı için yine ilginç bir sergisi var; "Gereksizler Kutusu"

10 Haziran 2019 - 15:14

Özgün yaratıcı potansiyeli ortaya çıkarmak için, kentte alternatif-deneysel sanat/tasarım etkinlikleri düzenleyen mobil yaratıcı platform olan Filtre Platform tarafından düzenlenen sergi Evlerde bulunan nesneler üzerine etkileşimli bir sergi olma özelliğini taşıyor.

Sergi tanıtımında, “Sergide görecekleriniz, yabancı diyarlarda bulunmadı; evlerimizden çıktı! Bu yabancılaşmış sızıntı nesneler evimize -mahremimizin mabedine- yerleşmişler. Bizi temsil etmiyorlar ama bir nedenle çöpe de gidemiyorlar. Hediyelik eşyalar, düğün hatıraları, aile yadigârları, kapitalizm artıkları…  Belki kendimize yabancılaştığımız bir dönemde, belki de sahte bir “gaza geliş” anında hayatlarımızda kabul görmüşler. Ortak özellikleri: atsan atılmaz; satsan satılmaz! İşte Nursel (Akhan) ve Tolgay (Keskin), evlerinden atamadıkları gereksiz nesneleri kutulara koyarak belirli zamanlarda bir törenle takas ettiler. Bu ritüel, böyle nesnelerin bir envanterini çıkardı. Sonuçlar ilginçti: nesnelerin çoğu kitsch, bazıları kaybolmuş bir bütünün parçası, bazıları da kullanımdan kalkmış eşyalar idi. Bazen, birinin gereksiz nesneleri ötekinin hayatında uyumlu bir yer edindi. Bazılarınınsa varlık nedeni bile belli değildi. Ancak tüm nesnelerin ortak değer teşkil edeceği yer belliydi: bir sergi!” deniliyor.

Serginin kurgusu da değişik; ana bölüm sürekli sergilenecek nesnelerden oluşuyor. Diğer  bölüm ise ziyaretçilere ayrıldı! Eğer evinizde Gereksizler Kutusu’na layık nesneleriniz varsa, onları da sergideki haklı yerlerine yerleştirebilirsiniz. Bir şekilde hayatınızda olmasını istediğiniz bu bölümdeki bir nesneyi de alabilirsiniz.

15 Haziran Cumartesi akşamı saat 18:00’de açılacak olan sergiyi, 30 Haziran’a dek ziyaret etmek mümkün.

(Uzunhafız Sokak 101/A Yeldeğirmeni)


ARŞİV