Fotoğraf sanatının hafızası aralandı

İFSAK, yarım asırlık arşivinden korumaya alınan fotoğrafları Barış Manço Kültür Merkezi’nde sergiliyor

23 Kasım 2017 - 10:44

Kurulduğu günden beri Türkiye’de fotoğraf ve sinemanın yaygınlaşması, üretiminin artması, yeni sanatçıların yetişmesi, fotoğraf ve sinemanın gereken saygınlığı kazanması için çaba gösteren İFSAK, arşiv fotoğraflarını gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. İFSAK Arşiv Birimi Koordinatörlüğü’nde incelenen ve korumaya alınan arşiv fotoğraflarının üçüncü seçkisi 16 Kasım Perşembe günü Barış Manço Kültür Merkezi’nde fotoğraf severlerle buluştu.

1959’dan bugüne kadar pek çok usta fotoğrafçının yolunun kesiştiği İFSAK, Türkiye fotoğraf sanatına ışık tutacak değerli fotoğrafları sonraki kuşaklara aktarmak amacıyla arşivini en iyi şekilde korumayı ve fotoğraf severlerle buluşturmayı hedefliyor. 8 Aralık’a kadar açık olacak sergide Sabit Kalfagil’den Nusret Nurdan Eren’e, Arif Hikmet Koyunoğlu’ndan Ozan Sağdıç’a kadar pek çok değerli ismin objektifinden yansıyan kareler yer alıyor.

SEÇKİN ÖRNEKLER GÖRÜLECEK

İFSAK Etkinlik Birim Sorumlusu Ramiz Şahin sergide yer alan fotoğrafların nasıl bir seçkiyle hazırlandığını anlattı.  İFSAK Arşivi Aralanıyor sergi dizisinin bu yılki temasının 1990 - 1995 yılları arasında İFSAK'ta yapılan etkinliklerden ve üyelerin çalışmalarından oluştuğunu ifade eden Şahin, sergide 56 fotoğrafçının orijinal eserlerine yer verildiğini söyledi.

“Sergide yer alan eserlerin tamamı üyelerimiz ve onur üyelerimize aittir”  diye Şahin, “Türkiye’de gerçek anlamda bir fotoğraf müzesi olmaması nedeniyle 1959 yılından bugüne kadar fotoğraf adına yapılan çalışmaların, bir arşiv niteliği taşımasının çok önemli olduğu düşüncesindeyiz. Seri halinde devam edecek olan bu sergi dizisi bir bakıma Türkiye fotoğraf tarihinin bir kısmına ışık tutacak.  BMKM’yi fotoğraf ve sinema sanatına olan katkılarında İFSAK'ın ilkelerine çok yakın bulduğumuzdan bu tür kültürel etkinlikleri devam ettirmeyi ve daha da geliştirmeyi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Şahin,  sergiyi gezenlerin Türkiye fotoğraf tarihine ait seçkin örnekleri bir arada görme fırsatı bulacaklarını da ifade etti. 


ARŞİV