Eşyanın sanatı: “ObjeArt”

Kadıköylü çizer Resul Ertaş’ın yaptığı, günlük kullanımdaki bir eşyayı ve diğer sanat disiplinlerini birleştirerek oluşturduğu çalışmaları sosyal medyada ilgi çekiyor

02 Ağustos 2018 - 15:31

Son günlerde Instagram’da dolaşırken ObjeArt sayfasına denk gelmişsinizdir. Sayfanın sahibi Resul Ertaş tarafından “Eşyanın sanatı” verilen ObjeArt, hayatımızın içindeki eşyalara farklı bir gözle bakarak onları bir sanat eserinin parçasına dönüştürme ilkesine dayanıyor. Ertaş’ın çalışmalarında kırmızı bir yaprak bir kamp ateşine, bir tirbuşon amuda kalkmış bir çocuğa, bir fırça ise punkçı bir gencin saçlarına dönüşebiliyor

Aynı zamanda “Şehir ve Çocuk” adını verdiği bir serisi bulunan Ertaş, bu seride de İstanbul’dan çektiği fotoğrafları çocuk illustrasyonlarıyla renklendiriyor.

“EĞLENMELERİ İÇİN YAZIYORUM”

1974 yılında Kars’ta doğan Resul Ertaş, mizah dergileriyle çocukluğunda tanışmış. Bu dergilerden çok etkilenen Ertaş, yine çocukluğunda karikatür çizmeye başlamış. Deli, Pişmiş Kelle ve Biber mizah dergilerinde çizen Ertaş, aynı zamanda bir senarist ve yazar.

Ertaş, televizyon ve sinema için komedi dizileri ve filmleri için senaryo yazmaya yıllardır devam ederken, bunun yanına çocuklar için yazmayı da eklemiş. Ertaş, bunun sebebini “Hem çocukların hem ebeveynlerin okurken çok eğleneceği, birlikte vakit geçirmekten keyif alacağı kitaplar yazmaya çalışıyorum.” sözleriyle açıklıyor.

“PENSEDEN TAVUK, ÇATALDAN ZÜRAFA…”

Ertaş’ın ObjeArt’ı keşfedişi sosyal medya üzerinden olmuş. “New Yorker kapakları çizen oldukça başarılı bir illüstratör” olarak tanımladığı Cristoph Neimann’ın hesabında eşyalarla yaptığı çok değişik çizimleri gören Ertaş, bu çizimlerden etkilenmiş.

Hafta sonu çocuklarıyla birlikte evde Obje Art atölyelerinde penseden tavuk, çataldan zürafa, kaşıktan adam yapınca çok eğlendiklerini fark ederek bu işi devam ettirmeye karar vermiş ve beyin egzersizi olsun diye her sabah bir ObjeArt çizerek Instagram hesabından paylaşmaya başlamış. Kısa süre içinde oldukça ilgi çeken çalışmalar Ertaş’ın İnstagram hesabını 20 binin üzerinde takipçiye taşımış.

“ŞEHİR VE ÇOCUK”

Ertaş’ın İnstagram sayfasında “Şehir ve Çocuk” adını verdiği bir seri de bulunuyor. Bu seride Ertaş’ın İstanbul’da çektiği fotoğraflar, üzerine yapılan çocuk illustrasyonlarıyla anlam buluyor. Ertaş’ın çizgi karakterleri bazen Galata Kulesi’nden kanatlarıyla atlarken, bazen Kadıköy Rıhtım’dan kalkan bir vapuru iplerle çekiyor.

KİTAP ÇIKARDI

Obje Art çalışmaları Instagram’da oldukça ilgi çekince, Ertaş, bu çalışmaların nasıl yapıldığını anlatan bir kitap çıkarmaya karar vermiş. Hem çocuklara hem de ebeveynlere uygun bir dille yazılan ve resmedilen bu kitabı okuyarak siz de bir Obje Art sanatçısı olabilirsiniz. Ertaş bir yolculuk olarak tanımladığı süreci “Hiç tanımadığınız biri size mutfağınızdaki çatallardan zürafa, stres çarkından denizaltı, penseden balık, pizza bıçağından motosiklet yapacağını söylese muhtemelen deli dersiniz. Haksız da sayılmazsınız. Ama çok keyifli bir delilik bu. Eski zaman simyacıları gibi eşyaları kendi alemlerinden soyutlayıp onları yepyeni şeylere dönüştürmenin keyifli yolculuğuna çağırıyoruz sizi.” sözleriyle anlatırken kitaptan sonra aldığı tepkileri, “Çok güzel dönüşler aldık. Kitabı okuyanlar kendi yaptıkları Obje Art’ları bana gönderdiler ve Instagram hesabımdan bunları yayınladım. Aralarında daha hiçbir şey çizmemiş genç çizerler de var, oldukça iyi çizimler yapan profesyoneller de... Umarım aynı şekilde geri dönüşler almaya devam ederim.” şeklinde açıklıyor.


ARŞİV