‘Bayan Yanı’nda kadınlardan sergi

Feminist mizah dergisi Bayan Yanı’nın Yeldeğirmeni’ndeki mekanında, iki kadın küratör ve 13 kadın sanatçıyı buluşturan ‘Yüz Körlüğü’ sergisi, güncel sanat dünyasında kadın sanatçıların görülmek istenmemesi, kadın küratörlerin, sanatçıların azlığı konularına dikkat çekiyor

11 Temmuz 2018 - 10:53

Geçtiğimiz günlerde Yeldeğirmeni’nde kadın sanatçıların biraya geldiği kolektif bir sergi açıldı; ‘Yüz Körlüğü’

Serginin küratörleri Ece Balcıoğlu ve Firdevs Kayhan. İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra, plastik sanatlar alanında çeşitli yerlerde çalışan Balcıoğlu, 2 yıldır Evin Sanat Galerisi’nde yöneticilik yapıyor, bir yandan da sanat yönetimi üzerine yüksek lisansını sürdürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar’da yüksek lisans yapmakta olan Kayhan da uzun yıllar pek sanat kurumunda görev aldı, şimdilerde bağımsız olarak çalışıyor.

(Ece Balcıoğlu, İlgen Arzık, Ece Eldek, Özlem Ünlü, Ezgi Tok, Ayşe Kurşuncu, Firdevs Kayhan, Müge Yıldız (soldan sağa)

Daha önce de birlikte çalışmaları olan bu iki yakın arkadaşın aklına bu sergi fikri aslında mekan üzerinden gelmiş. Feminist mizah dergisi Bayan Yanı’nın Yeldeğirmeni’nde bir sanat alanı açacağını mekanının açılacağından haberdar olan ikili ve derginin sahibi karikatürist  Tuncay Akgün’ün ortak kararıyla ilk sergide kadın sanatçıları bir araya getirmişler.

Yüz körlüğü hastalığının bir metafor olarak kullanıldığı sergide, Müge Yıldız’ın video işi, Ece Eldek, İlgen Arzık, Neriman Polat, Nurcan Gündoğan,’ın fotoğraf işleri, Ekin Kano, Gümüş Özdeş, Esma Taşdemir ve Özlem Ünlü’nün resimleri, Güneş Terkol’un kumaş üzerine dikiş işi, Ezgi Tok’un, Ayşe Kurşuncu’nun baskıları İrem Tok’un seramik heykelleri yer alıyor.

Sanatta kadın’a dikkat çekiyor 

Peki tıbbi bir hastalık olan ‘Yüz Körlüğü’nü neden sanatın alanına dahil ederek, böyle bir sergi kurgulamışlar? Balcıoğlu ve Kayhan, ‘’Yüz Körlüğü sergisi, görüp de tanımadığımız, bakıp da anlamlandıramadığımız bir dünyaya karşı şiddeti, kötülüğü ve gaddarlığı uzaktan izlemekle yetinen bir kalabalığa karşı körlüğün türlü veçhe gözler üzerine seren sanatçıların çalışmalarından oluşuyor’’ diyor. Balcıoğlu ve Kayhan, günümüz dünyasında ve özellikle sanat dünyasında kadın erkek ayrımına dikkat çekerek,’’Kadın sanatçıların görülmek istenmemesi, kadın küratörlerin, sanatçıların azlığı, bunun gibi bir çok güncel mevzuya bu sergi cevap verebilir’’ yorumunu yapıyor. 

Ece Balcıoğlu ve Firdevs Kayhan, ‘’Yüz körlüğü’nden kurtulmak mümkün mü çağımızda?’’ sorusuna da şöyle yanıtlıyorlar; ‘’Kurtulmak için daha fazla risk alma, daha fazla bir araya gelme, farklı örgütlenme biçimleri yaratmak gibi imkanları zorlamak gerek. Eril dünyanın kadın üzerindeki tahakkümünün bir türlü nasıl görülmek istenmeyen eşitsizliğini başka formüller bularak ve bir araya gelerek yok edebiliriz. Bayan Yanı Art  Project kadınların bir araya gelmesi, üretebilmesi, işlerini sergileyebilecekleri, workshop, performans, sunum ve toplantılarını gerçekleştirebilecekleri bir alan artık.’’

Yüz Körlüğü, 21 Temmuz’a dek Bayan Yanı Art Project'te izlenebilir. (Karakolhane Caddesi, Duatepe Sokak)


ARŞİV