“Neden işten atıldım?”

Kanun Hükmünde Kararname ile işinden ihraç edilen Betül Celep, Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda oturma eylemi başlattı

25 Ocak 2017 - 15:34

679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 6 Ocak Cuma akşamı İstanbul Kalkınma Ajansı’ndaki işinden çıkarılan Betül Celep, 23 Ocak Pazartesi günü Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda oturma eylemi başlattı. Celep’in başlattığı eyleme çok sayıda kadın destek verdi. Eylemden önce yapılan basın açıklamasında “KHK’lara karşı kadınlar direnişte” pankartı açılarak, “Kadınlar KHK’lara karşı”, “Yaşasın kadın mücadelesi” sloganları atıldı. Hafta içi her gün 12.00 - 18.00 saatleri arası eylemini sürdüreceğini açıklayan Celep, işini geri alana dek mücadelesine devam edeceğini belirtti.

“NEDENİNİ BİLMİYORUM”

 Basın açıklaması yapan Celep, işten atılma nedenini bilmediğini ve kendisine hiçbir açıklamanın yapılmadığını belirtti. “Hangi hukuki süreç işletildi, nasıl bir soruşturma geçirdim de İstanbul Kalkınma Ajansı’ndaki işimden ihraç edildim bilmiyorum.” diyen Celep, “Tahmin yürütebiliyorum ancak. Kadın olmak, feminist olmak, sosyalist olmak, sendika temsilcisi olmak, hayvan haklarını savunmak, doğayı ve yaşamı savunmak, barış yanlısı olmak, onurlu bir insan olarak yaşamaya çalışmak sebep olabilir miydi? Bugünlerde memleket bu durumdaydı zaten. Listeleri tekrar gözden geçirdiğimde ne çok kadın var diye içimden geçirdim. Kadınlar işyerlerinde de seslerini yükseltiyorlar demek ki dedim. Listelerde yer alan diğer kadınların hikâyelerini merak ettim. Erişebildiğim hikâyeler trajikti. Böyle bir anda sessiz çığlıklarımızın sesi olmaya, bize erkin hüküm vermesini değil, kendi hükmümüzü yüksek sesle söylemeye karar verdim.”

“KAVGAMIZ SÜRÜYOR”

Bu dönemde kadınların OHAL ve KHK nedeniyle birçok sorunla karşılaştığına değinen Celep, açıklamasına şöyle devam etti: “Türkiye karanlığa sürüklenirken, herkes gibi biz kadınlar da evde, işyerlerinde, sokakta, bin bir sorunla hayata tutunmaya gayret ediyoruz. Kadınların mücadelesi katmerli, her daim de öyleydi. Savaşa karşı barış için, tacize, tecavüze, şiddete karşı hayatımız için, özel alanlarda görünmeyen emeğimizi görünür kılmak için, kamusal alanda varlığımızı sürdürebilmek için erkek egemen sistemle kavgamız sürüyor ve sürecek.”  

“KHK’LER BİTMELİ”

Celep, eylemini soruları cevaplanana dek sürdüreceğini bildirerek KHK’lerin bir an evvel sonlaması gerektiğini vurguladı. KHK soruşturmasının detaylarını bilmek istediğini söyleyen Celep, “Neden işten atıldım? Hiçbir dayanak olmadan işten atılan tüm kadınların özlük hakları ile birlikte işlerini geri almalarını istiyoruz. Sorularımıza cevap alana ve taleplerimizin gelene kadar buradayız, sokakları terk etmiyoruz.” dedi.


ARŞİV