Marmaray yıl sonu biter mi?

Yıl sonunda bitirileceği söylenen Marmaray projesinde gelinen son durumu görüntüledik. Rayların büyük bir kısmı döşenirken, yolcu peronlarının yapımına devam ediliyor

08 Ağustos 2018 - 12:29

Fotoğraflar: Ramazan Karakaya

Haydarpaşa Garı ve peronlarda arkeolojik kazılar sürerken, Gebze- Haydarpaşa hattı üzerindeki hızlı tren projesi de devam ediyor. Marmaray projesine bağlanacak olan banliyö hatlarının iyileştirilmesi projesi kapsamında sürdürülen çalışmalar nedeniyle; Pendik-Gebze arasındaki banliyö seferlerine 2012’de, Haydarpaşa-Pendik arasındaki banliyö seferlerine 2013 yılında ara verilmişti. Banliyö hatlarının iyileştirmesi ile ilgili inşaat çalışmaları devam ediyor.

Haydarpaşa Gar peronlarında bulunan banliyö trenleri, peronlarda başlanacak restorasyon projesi nedeniyle 6 ay önce çekilmişti. Ancak Haydarpaşa Gar peronlarında devam eden arkeolojik kazılar nedeniyle çalışmalara şimdilik ara verildi. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz “Mevcut bulgular projenin takvimini değiştirir mi? Mevcut bilgilerden hareketle proje takviminin değişikliğine dair kesin bir tarih vermek söz konusu değil. Bunu biraz zaman gösterecek. Mevcut veriler ışığında projeyi aksatacak bir bulgu henüz yok.” şeklinde konuşmuştu. 

Eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan şubat ayında yaptığı açıklamada, ağustos ayı içerisinde altyapı inşaatının, eylül ayı içerisinde de sinyalizasyonun bitirileceğini açıklamıştı. 2018 yılı sonu itibarıyla banliyö hatlarının Gebze’den Halkalı’ya Marmaray araçlarıyla kesintisiz yolcu taşınabilir hale getirileceğini söyleyen Arslan, yüksek hızlı trenlerin de Ankara’dan kalkıp Haydarpaşa’ya kadar geleceği bilgisini paylaşmıştı.

RAYLARIN BÜYÜK KISMI DÖŞENDİ

Gazete Kadıköy olarak Marmaray hattını yeniden görüntüledik. Bostancı’dan  Kızıltoprak’a kadar olan kısımda rayların büyük bir kısmı döşenmiş durumda. Söğütlüçeşme Köprüsü’nde süren çalışmaların tamamlanmasıyla Ayrılıkçeşme-Kızıltoprak arasındaki kısımda da raylar döşenecek. Sahada çalışan görevlilerden edindiğimiz bilgiye göre yıl sonuna kadar altyapı ve sinyalizasyon çalışmalarının tamamen bitirilmesi planlanıyor. Ancak hattın tam kapasiteyle çalışır hale gelmesi 2019 yılının Haziran ayını bulabilir.

YENİ İSTASYONLAR YAPILIYOR

Yeni projeyle 2 adet olan hat sayısı 3’e çıkartılıyor. Bu nedenle  tarihi eser statüsünde olan istasyonların hiçbiri Marmaray hattı için kullanılmayacak. İstasyonların yerine iki yönlü kullanabilen yolcu peronları inşa ediliyor. Bu peronlar hattın orta kısmında yer alacak. Koruma kararı olan tarihi istasyonların da restore edilmesi gündemde. İstasyonların ne amaçla kullanılacağı ise henüz net değil.

KIZILTOPRAK’TA DURAK YOK

Marmaray projesinin Kadıköy sınırları içinde kalan kısmında çok fazla bir değişiklik yapılmadı ancak fiziki yetersizlikler nedeniyle yeni hat üzerinde Kızıltoprak’ta bir durak yapılmayacak. Kızıltoprak İstasyonu’nu kullanan yolcular Söğütlüçeşme ve Feneryolu duraklarını kullanabilecek.

SAATTE 75 BİN YOLCU TAŞINACAK

Gebze-Söğütlüçeşme ve Halkalı-Kazlıçeşme hat kesimleri inşaatı tamamlandığında Marmaray’a bağlanacak ve Gebze-Halkalı arasında kesintisiz işletmeciliğe geçilecek. Proje tamamlandığında yüzeyde 2 olan hat sayısı 3’e çıkartılacak, bunlardan 2’si banliyö işletmeciliği için 1 adedi ise şehirlerarası trenler ve hızlı trenlere hizmet verecek. Yürütülen çalışmalar sonucunda Gebze’den Halkalı’ya 105 dakika içerisinde gitmek mümkün hale gelecek. Marmaray Projesinin hayata geçmesiyle toplam hat uzunluğu 76 km olacak Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak. Sistem tam olarak devreye girdiğinde bir yönde saatte 75 bin yolcu taşınması planlanıyor.

GARIN RESTORASYONU DEVAM EDİYOR

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün tarihi Haydarpaşa Garı’nın orijinal haline sadık kalarak hazırladığı ve Kadıköy Belediyesi’nin onay verdiği restorasyon projesi de devam ediyor. Anıtlar Kurulu tarafından da onaylanan proje kapsamında Haydarpaşa Garı’nın çatısı, özgün durumu korunarak restore ediliyor. Tarihi binanın iki kulesindeki çalışmalar tamamlandı. Ayrıca binada hasar gören vitray camlar da aslına uygun olarak yenilenecek. Çatıdaki çalışmaların tamamlanmasının ardından dış cephenin onarımına başlanacak.


ARŞİV