Koşuyolu kazandı

İstanbul 11. İdare Mahkemesi Taşyapı’nın Koşuyolu’ndaki otel inşaatının hukuka uygun olmadığına hükmederek projeyi iptal etti

30 Kasım 2017 - 09:58

Koşuyolu sakinlerinin açtığı dava nihayet sonuçlandı. Koşuyolu’nda bulunan eski Darüşşafaka arazisine Taşyapı tarafından yapılmak istenen otel inşaatı, mahkeme tarafından iptal edildi. İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin 8 Kasım’da oybirliğiyle aldığı kararda, bilirkişi raporlarının incelendiği ve dava konusu parsele ait uygulama imar planı notlarının yapılan inşaatla örtüşmediği vurgulandı.

Mahkemenin aldığı kararda projenin, inşaat alanına komşu olan 1. Derece Doğal Sit Alanı gözetilmeden planlandığı belirtilerek, bodrum katların emsal harici bırakılmasının ve terk edilen alanın emsal hesabına dâhil edilmesinin çevre yapılaşma şartlarıyla uyuşmadığı da ifade edildi. Mahkeme ayrıca projenin planlama teknikleri açısından hukuka uygun olmadığına hükmetti. Söz konusu inşaat 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Karacaahmet Mezarlığı’nın bitişiğinde, E-5’in yanında ve İSKİ koruma bandı üzerinde bulunuyordu.

“EMSAL OLACAK”

Koşuyolu sakinleri 2015 yılında 42 katlı 3 blok otel inşaatı projesini öğrenince mahallede toplantılar yaparak ve İdare Mahkemesinde ruhsat ve plan iptali için dava açtı. Bu süreçte inşaat başladı ancak İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. İki bilirkişi raporunda da yapılaşmanın bölgeyi olumsuz etkileyeceği belirtilmişti.

Gazete Kadıköy’e açıklama yapan Koşuyolu Çevre Gönülleri’nin avukatı İlknur Aksu, dava sonucunun çevre mücadelesi için emsal teşkil edeceğini belirterek, şöyle konuştu: “Koşuyolu halkını temsilen İdare Mahkemesinde açtığımız ruhsat ve plan iptal davasını kazandık, çok mutluyuz. Bu davanın kazanılması tüm çevre mücadelesi veren dostlarımız için umut ve moral olacak. Arazide mahkemece yapılan keşif, detaylı iki bilirkişi raporu böyle bir yapılaşmanın tüm Koşuyolu’nun mimari dokusunu bozacağını, yaşam alanlarını yok edeceğini, projenin hukuka ve imar kanununa aykırı olduğunu gösterdi ve mahkeme de iptal kararını verdi. Hukuk adına ve Koşuyolu adına çok mutluyuz. Bu davada hukuk ve Koşuyolu kazanmıştır. Çevre mücadelesinde bizimle birlikte olan ve destek veren herkese teşekkür ederiz.”

Koşuyolu Çevre Gönüllüleri 2 Aralık Cumartesi günü saat 17.30’da Koşuyolu Mahalle Evi’nde bir araya gelerek, mahkemenin verdiği kararı kutlayacak. 


ARŞİV