Kalamış’ta yapılaşmayı kabul etmiyorlar

Kadıköy Kent Konseyi ve çevre gönüllüleri Kalamış Yat Limanı’ndaki yapılaşma planına itiraz edecek

30 Kasım 2017 - 10:16

Kadıköy’de bulunan sivil toplum örgütleri ve çevre gönüllüleri Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın 36 yıllığına özelleştirilmek istenmesi ve yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdi. Kadıköy Kent Konseyi’nin çağrısıyla bir araya gelen Kadıköylüler, önümüzdeki süreçte neler yapılacağını konuştu. 27 Kasım Pazartesi günü Kadıköy Kent Konseyi’nde düzenlenen toplantıya ilçede bulunan çevre gönüllüleri katıldı.

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’na ait planlar hakkında bilgi veren Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer, bilirkişi raporuna rağmen Danıştay’ın yapılaşma kararını iptal etmediğini hatırlattı. 2004 yılından beri Kadıköy’de bulunan yeşil alanların ve kamu arazilerinin yapılaşmaya açılmak istendiğini söyleyen Yüceer, “Kıyı kanunu hükümlerine uyulmadığı için dava açmıştık. Kadıköy Belediyesi de dava açmıştı. Ama Özelleştirme Yüksek Kurulu bir plan daha yaptı. Eski planla yeni arasında çok fazla bir fark yok. Şu an yat limanı 434 bin metre kare bir alana sahip. 100 bin metre kare Kalamış tarafında, 250 bin metre karesi ise Fenerbahçe tarafında” diye konuştu. Limana bin 200 teknenin bağlanabildiğini söyleyen Yüceer, yeni planla bu sayının bin 700’e çıkarılmak istendiğini de ekledi. Yüceer’in verdiği bilgilere göre, daha fazla teknenin yanaşabilmesi için limana 35 bin metre kare inşaat alanı yapılacak.

Yüceer’in bilgilendirme konuşmasının ardından eylem planı tartışıldı. Tartışmadan çıkan sonuca göre; yakın zamanda konuyla ilgili geniş bir basın açıklaması düzenlenecek, kişisel davalar açılacak ve bir imza kampanyası başlatılarak Kadıköy’de bulunan kurumlardan imza alınacak.

5 BİN 670 ISLAK İMZA TOPLANMIŞTI

Kalamış Yat Limanı’nın yapılaşmaya açılmaması için Kadıköy Kent Konseyi’nin başlattığı imza kampanyasına 5 bin 670 kişi katılmıştı. Genel Kurul’da oy birliğe alınan karar ile toplanan ıslak imzalar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ulaştırılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün cevap yazısında, itiraz konusunun İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda değerlendirildiği, alınan kararla plan teklifinin uygun olduğuna karar verildiği belirtildi.

“PLANA KARŞIYIZ”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Plana karşı olduklarını ifade eden Nuhoğlu, “ İnşaat hakkı diye bir hak yaratmışlar bu doğru değil. İnşaat alanını 15 bin metre kareye çıkartmak istiyorlar. Vatandaşların bütün kullananım alanlarını ellerinden alıyorlar. Şu an da plan kesinleşmemiş, askıya çıkmamış ama ihaleye çıkartıldı. Vatandaşların düşünceleri alınmamış. Aceleyle ihaleye çıkması doğru değil. Yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız, vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. İlle de orada otel yapacağız diye bir iddiaları var.  Neden yapmak istiyorlar  anlamış değilim. Sonuçta burası Kalamış koyu. Yüzlerce yıldır vatandaşların hizmetinde olan bir koy. Bu limanın özelleştirilmesiyle vatandaşların burayla ilişkisi kesilecek. Denizlerin, sahillerin, yeşil alanların rekreasyon alanlarının sahibi kim?  Asıl olarak bu soruyu sormamız gerekiyor. Eğer Ankara’dan birileri buraları satacaksa, paraları alıp gidecekse geride kalan vatandaşlar ne yapacak?  Nasıl yaşayacaklar burada ? Bence çok üzücü bir durum, burayı özelleştirmek isteyenlerin bakış açılarını değiştirmeleri gerekiyor. Bu yerlerin tamamının vatandaşların olduğunu bilmeleri lazım” dedi.


ARŞİV