Kadınlar: Yasalar uygulansın, cinayetler durdurulsun

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında 21 ilde sokağa çıktı. Kadınların buluştuğu adreslerden biri de Kadıköy’dü. Kadıköy’deki eyleme öldürülen kadınların yakınları da katıldı

26 Kasım 2018 - 10:59

Kadın Meclisleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 21 ilde olduğu gibi Kadıköy’de de biraraya geldi. Öldürülen kadınların yakınlarının da katıldığı eylemde, Khalkedon Meydanı’na yürüyüş yapmak isteyen kadınlara polis izin verilmedi. Kadınlar, yürüyüş yasağı nedeniyle açıklamalarını Süreyya Operası önünde gerçekleştirdi.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in de destek verdiği eylem sırasında kadınlar, “Asla Yalnız Yürümeyeceksin”, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız” sloganlarını atarken, talep olarak 6284 sayılı koruma kanununun uygulanmasını, kadın - erkek eşitliğini sağlamayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’ne uyulmasını dile getirdi.

BAKANLIK: ‘393 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ’

Basın açıklamasını okuyan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, Türkiye’de İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bir yıl içerisinde 393 kadının cinayete kurban gittiğini söyledi ve “Dünyanın bütün kadınlarıyla beraberiz, bizi burada yürütmeyenlere karşı kendimizi çok kuvvetli hissediyoruz. Başka ülkelerde olmayan bir şey oluyor bizim ülkemizde. 25 Kasım günü diğer ülkelerde bu kadar önemli olmayabiliyor. Bizim ülkemizde kader utansın ki; kadınlar Türkiye’de en ağır ve en yaygın şekilde kadın cinayetlerine maruz kalıyorlar. Şiddeti biz çok ağır yaşıyoruz. Derhal bu cinayetler durdurulmalıdır. Çözüm yolları gayet açıktır. Yasaların uygulanmasını talep ediyoruz. Mevcut yasalar uygulansa bile cinayetler azalır.” diye konuştu.

“BİZİM SAYEMİZDE…”

Geçtiğimiz yıl okul çıkışında bir erkek tarafından silahla vurularak öldürülen lise öğrencisi Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken de eylemdeydi. Palandöken, şunları söyledi: “Eğitim değil, insanları körleştirip kadınları ötekileştiriyorlar ve kadınları köle gibi kullanıyorlar. Biz bunlara karşıyız. Herkesin insanca yaşamasını istiyoruz. Öldürülen kızım Helin Palandöken’in davası sonuçlandı ve zanlı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Bu sonuç bizim ve kadınların mücadelesiyle kazanıldı.”

2 sene önce Gaziantep’te öldürülen Tuğba Taş’ın annesi Kudret Taş ise “Öldürdüler ve dışarıda serbest olan suç ortakları var. Çocuklarımın katillerine polisler dâhil olmak üzere ortaklık yapanlar var. Benim hiçbir şey yapmama izin vermediler. Müfettiş bile gönderdiler. Neden hesap sorulmadı kimseden? Neden katiller hala meydanda? Biri bana bunların cevabını versin.” dedi.

“KANSERİ YENDİ, KATİLİNİ YENEMEDİ”

Yine cinayete kurban giden Ecem Balcı’nın babası Gökhan Balcı, “Ben kızımın cesedini bir çukurun içinde buldum. Benim kızımın katili cezaevinde rahat bir şekilde yatıyor. Mahkemede suratıma sırıtarak ifade veriyor. Kardeşleri bile aileme ve bana hakaret ediyorlar. En son mahkeme çıkışında da yaptılar. Savcılığa suç duyurusunda da bulundum. Kızımın katillerinin en ağır şekilde cezalandırılması için mücadele etmeye devam edeceğim.” diye konuştu ve ekledi: “Benim çocuğum kanseri yendi, katilini yenemedi.”

İntihar süsü verilerek öldürülen Şule Çet’in babası İsmail Çet de konuşmasında “Ben kızımın babası olarak mücadele edeceğim. Asla bu olayın peşini bırakmayacağım.” ifadelerini kullandı.


ARŞİV