İBB: Moda İskelesi’nde restorasyon tamamlandı

İBB, 2015 yılında çalışmaların başladığı Moda İskelesi’nde restorasyonun tamamlandığı bilgisini paylaştı. İBB'nin verdiği yanıta rağmen iskelede çalışmalar henüz tamamlanmış değil

13 Mayıs 2019 - 11:15

Dört yıl önce restorasyon çalışmalarının başladığı Moda İskelesi hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 7 Şubat 2019’da ilettiğimi soruya yanıt geldi; İBB, 2 Mayıs 2019 tarihli yazılı cevabında iskelede restorasyonun tamamlandığını bildirdi. İBB’ye, “Tartışma konusu olan restorasyon hataları düzeltildi mi? Restorasyon çalışmaları bitince Moda İskelesi kafe olarak mı kullanılacak? Moda İskelesi'nin deniz ulaşımı için kullanılması düşünülüyor mu?” sorularını da iletmiştik ancak bu sorularımız şimdilik yanıtsız bırakıldı.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Şube Müdürlüğü’nün verdiği yanıttan sonra tarihi iskelenin son halini görüntüledik. İskelede henüz çalışmalar tamamlanmış değil. Tarihi yapının kıyıyla bağlantısını sağlayan yol, onarım aşamasında. Yolun kenarında yer alan demir korkuluklar da kaldırılmış ve yerine iskeleyle bütünlük sağlayabilecek yenilikler yapılmış. İskelede elektrik ve diğer altyapı çalışmaların ise henüz tamamlanmadığı görülüyor.

4 YILDA NELER OLDU?

Moda İskelesi’nde ilk restorasyon çalışmaları 2015 yılında başladı. Ancak kısa zaman sonra uzmanlar, iskelede yürütülen restorasyonun hatalı olduğunu tespit etmişti. Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi’nin ayrı ayrı yaptıkları incelemeler sonucunda, binaya maddi hasar verildiği, çatıya çinko mutfak bacası eklendiği, cepheye klimalar konduğu saptanmıştı. İskelede inceleme yapan koruma kurulu yetkilileri de restorasyon çalışmalarını durdumuştu.

Bu karardan sonra restorasyon çalışmaları ancak 1 yıl sonra Aralık 2016’da başlayabildi. Koruma Kurulu çalışmaların 6 içinde bitirilmesi kararını verdi. Moda İskelesi’nde Neffes Moda Cafe isimli bir işletme açılmıştı. Yaklaşık bir yıl iskelede hizmet veren kafenin tabelası yapılan itirazlar sonucu indirilmişti.

SEÇİMDEN SONRA GÜNDEM OLDU

Özellikle Kadıköylüler ve Modalılar iskeledeki çalışmaların tamamen bitirilmesini ve iskelenin ulaşım için kullanılmasını istiyor. Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından vatandaşlar bu taleplerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalıştılar.


ARŞİV