Haydarpaşa’da arkeolojik kazı yapılıyor

Haydarpaşa Gar çevresinde ve peronlarda arkeolojik kazı yapılıyor. Çalışmalarla ilgili ise henüz bir açıklama yapılmadı

25 Temmuz 2018 - 17:01

Restorasyon çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa Garı’nın çevresinde yaklaşık 2 aydır arkeolojik kazı yapılıyor. Haydarpaşa Köprüsü’nün yıkılmasının ardından başlayan kazı alanı şu an peronların olduğu noktada sürdürülüyor. Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü’nün denetiminde yürütülen kazı çalışmalarında şu ana kadar ne tür sonuçlar elde edildi? Hangi tarihi kalıntılar bulundu? Bundan sonra nasıl bir süreç izlenecek? Bu soruları Arkeoloji Müzesi’ne iletmemize rağmen henüz bir cevap alamadık. Ancak çalışmalara ait görüntülere bakıldığında kazı çalışmalarının  şu an rayların altında yürütüldüğü anlaşılıyor.

NEOLİTİK DÖNEMDEN KÖY BULUNMUŞTU

Haydarpaşa Garı ve Liman Dönüşüm Projesi için nihai düzenleme kararı 2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilmişti. Haydarpaşa Port Projesi kapsamında Haydarpaşa Gar çevresinde arkeolojik kazı çalışmaları yapılacağı söylenmişti. Marmaray Projesi Gebze-Haydarpaşa hattı Pendik mevkiinde İstanbul Arkeoloji Müzesi denetiminde kazılar yapılmıştı. Arkeologlar Neolitik Dönemden bir köye rastlamıştı. Günümüzden 8 bin 500 yıl öncesinin evlerinin temelleri, yanında çöp çukuru ile mezarlar birlikte ortaya çıkarılmıştı. Çöp çukurunda da çok sayıda deniz mahsulleri tüketildiği belirlenmişti.

“SARAY, HAYDARPAŞA ÇAYIRI’NDA”

Arkeologlara göre, Bizans impatorlarının yazlık sarayı Haydarpaşa Çayırı’nda yer alıyor. Yakın zamanda hayatını kaybeden Kadıköylü bilim insanı Türkiye’nin önde gelen sanat tarihçisi Bizantolog Semavi Eyice sarayın 13. yüzyılda Venedik’ten Kudüs’e doğru yola çıkan Haçlı şövalyeleri tarafından işgal edildiğini belirterek, Avrupalı seyyahların yazılarında saraydan bahsedildiğini söylemişti.

Kadıköy Konsili’nin toplandığı Sainte Euphemie Kilisesi’nin ise büyük bir bazilika olduğunu ve Hıristiyanlar için kutsal bir ziyaret yeri olarak görüldüğünü belirten Eyice, daha önce İstanbul’da incelemelerde bulunan Alman arkeologların kilisenin yeriyle  ilgili iki nokta belirlediğini ifade etmişti. Kilisenin garın hemen arkasında ya da Kadıköy’ün Yeldeğirmeni semtinde olabileceğini belirten Semavi Eyice, proje alanında arkeolojik kazı yapmanın çok zor olduğunu söylemişti.

Binalarla dolu olan bu bölgede kazı yapmak için büyük istimlak çalışmasına ihtiyaç olduğunu belirten Eyice şöyle diyordu: “Söz konusu eserlerin toprak üzerinde görülen bir kalıntısı olmadığı için arkeolojik çalışma çok zor olacaktır. Ayrıca bu alandaki eserlerin bulunması için en az 8-10 metre derine inilmesi gerekir. Çünkü bu eserlerin yerleri kesin olarak belirlenmiş değil. Ama sonradan belirlenmesi için bir çalışma yapıldıysa bilemem.”


ARŞİV