Gar restorasyonuna ve kazılara devam

Haydarpaşa Garı’nda 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sürüyor. TCDD, 2020 yılının başlarında restorasyon projesinin tamamlanacağını açıkladı

20 Mart 2019 - 09:00

Haydarpaşa Garı’nda 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sürüyor. 2010 yılındaki yangında hasarı gören çatı restorasyonu ise tamamlandı. CİMER üzerinden ilettiğimiz sorulara yanıt veren TCDD Emlak Servis Müdürlüğü, restorasyon çalışmalarının 2020 yılının ilk çeyreğinde bitirileceği bilgisini paylaştı. Yanıtta şu bilgilere de yer verildi: “Haydarpaşa Gar Binasının, 2010 yılında yanmış olan çatısının ve yolcu bekleme salonunun restorasyonu yapılmıştır. Haydarpaşa bağlantı yolları tamamlanıp tren işletmeciliğine başlandığında bu kısımlar kullanılmaya başlanılacaktır. Ayrıca Koruma Kurulu onaylı projelere göre gar binasının idari kısmında restorasyon çalışmalarına devam edilmekte olup, 2020 yılının ilk çeyreğinde restorasyon çalışmalarının tamamlanması planlanmaktadır.”

DIŞ CEPHE YENİLENİYOR

Haydarpaşa Garı çatısı aslına uygun olarak yenileniyor. Çatıda ve kulelerde arduvaz (taş) kaplamalar kullanıldı. Ayrıca yangından etkilenmeyen ancak yoğun yağmurlar nedeniyle çürüyen çatının bazı kısımlarının ahşap doğramaları da yenilendi. Binada hasar gören vitray camlar da aslına uygun olarak yenileniyor. Garın dış cephesindeki çalışmalar da devam ediyor. Garın çevresine iskele kuruldu ve dış cephe komple branda ile kapatıldı.

KAZILAR DEVAM EDİYOR

Öte yandan Haydarpaşa’daki arkeolojik kazılar da devam ediyor. Geç Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarıldığı kazılar hakkında İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu peronların gar binası fonksiyonunu tamamlayıcı görevi ve değeri açısından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillemişti. Geçtiğimiz ay sorularımıza yanıt veren Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü de Haydarpaşa bağlantısı inşaatı sırasında rastlanılan buluntular sebebiyle trenlerin Haydarpaşa Garına erişiminde gecikme yaşandığını, kesin bir tarih verilememekle birlikte şehirlerarası trenler için Haydarpaşa Garı’na erişimin sağlanacağı bilgisini paylaşmıştı.

BULGULARIN ÜSTÜ KAPATILDI

İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu aldığı bir kararla, Tıbbiye Köprüsü’nün yakınında bulunan tarihi kalıntıların yerinde korunmasına karar verdi ve üstünü kapatma kararı aldı. Kamu yararı ve Marmaray projesinin devamı için böyle bir karar alındığına vurgu yapılarak, kararda şu ifadelere yer verildi: “Haydarpaşa Gar sahasında Tıbbiye G8 ayağında ilgi müze denetiminde yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkarılan kalıntılara ilişkin kalıntı rölövesinin uygun olduğuna, rölövede gösterilen kalıntıların 2863 sayılı yasanın 6. maddesi gereğince korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, koruma grubunun 1 olarak belirlenmesine, kamu yararı ve Marmaray projesinin bütünlüğü dikkate alınarak, kalıntıların yerinde ve kapatılarak korunmasına ilişkin sunulan projenin uygun olduğuna, uygun gerekli koruma önlemleri alınarak ilgili müze denetiminde yapılmasına karar verilmiştir.”

Kurulun kapatılmasını istediği arkeolojik kalıntılar. Solda önceki, sağda ise şu anki görüntüsü yer alıyor. 

DİĞER KALINTILARA NE OLACAK?

Haydarpaşa arazisinde bulunan Geç Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen diğer tarihi kalıntıların nasıl korunacağı ise belirsizliğini koruyor. Taşınması mümkün olmayan eserlerin olduğu hesaba katılırsa, Koruma Kurulu benzer bir kararı Haydarpaşa peronlarında bulunan tarihi kalıntılar için de uygulayabilir.


ARŞİV