Fikirtepe’deki sorunlar Meclis’e taşındı

CHP’li Onursal Adıgüzel, kentsel dönüşüm mağduru vatandaşların sorunlarının çözülmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını talep etti

12 Haziran 2019 - 10:40

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Meclis Başkanlığına sunduğu önergesinde 27 Mayıs Pazartesi günü Fikirtepe’de meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangını da hatırlattı. Önergede, yaşanan olayın İstanbul’u dev bir şantiyeye dönüştüren rant odaklı kentsel dönüşüm uygulamalarını tekrar gündeme taşıdığına dikkat çekildi.

“FİKİRTEPE’DE 60 BİN MAĞDUR”

Adıgüzel, yalnızca Fikirtepe’de 60 binden fazla mağdurun olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Yaşanan bu mağduriyetin en yoğun yaşandığı bölgelerden birisi Fikirtepe Mahallesi’dir. Aradan geçen 8 yılda kentsel dönüşümün devam ettiği Fikirtepe’nin belirsiz bir şantiye halini koruduğu görülmektedir. Projelerin durduğu, inşaatların yavaşladığı Fikirtepe’de yıllardır devam eden ve bitirilemeyen daha da vahimi akıbeti belirsiz olan kentsel dönüşüm binlerce İstanbulluyu mağdur etmeye devam etmektedir. Yalnızca Fikirtepe’de dahi kentsel dönüşümün mağdur ettiği 60 binden fazla yurttaşımızın hak arayışı içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Kentsel dönüşüm süreci içerisinde kira yardımlarının objektif kriterler çerçevesinde gerçekleştirilmemesi de yurttaşlar arasında ayrıma yol açmakta, bir kısım Fikirtepeli kira yardımı alırken bir kısım Fikirtepeli ise bu yardımdan yararlanamamaktadır. Dönüşüm süreci sonrasında Fikirtepelilerin tekrar Fikirtepe’de yaşayabileceklerine dair endişeleri de açıklığa kavuşturulması gereken bir diğer konudur.”

Adıgüzel, Fikirtepe’deki sorunların çözümü için Anayasanın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri kapsamında Meclis Araştırması açılması talebinde bulundu.


ARŞİV