Bilirkişi, Kalamış Limanı’nda inceleme yaptı

Bilirkişi heyeti, yapılaşmanın artacağı Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nda keşif yaptı

26 Şubat 2019 - 12:29

Yedi yıl önce özelleştirme kapsamına alınan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı hakkında Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliği onaylanmış ve karar 10.11.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Özelleştirme Yüksek Kurulunun 2017 yılındaki yeni kararıyla özelleştirilen alan 42 bin 833 metrekare arttırılmış oldu. Liman 36 yıl süreyle işletilmek üzere ihaleye çıkarılmıştı.

HEMŞERİ DAVASI SÜRÜYOR

Bütün bu kararlardan sonra hem mahalle sakinleri hem de Kadıköy Kent Konseyi’ne bağlı STK temsilcileri kararın iptali için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na itirazlarda bulunmuştu. 5 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yapılan itirazların hepsi reddedilmişti. Kadıköy Kent Konseyi’nin 11 Aralık 2017’de Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ile ilgili kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile açtığı Hemşehri Davası ise Danıştay’da sürüyor.

TMMOB, Kadıköy Belediyesi ve hemşeri itirazlarının ortak noktalarından birini kıyıların kamunun kullanımına kapatılması oluşturuyor. Kıyı kanunu gereği halkın özgürce sahili kullanması gerekirken, yat limanı inşasıyla birlikte halkın kıyıya erişimi kısıtlanacak. Kadıköylülerin karşı çıktığı bir başka konu ise dalgakıranların emsale dahil edilerek, betonarme alanında artış sağlanması. Yat limanına getirilen konaklama fonksiyonuyla otel yapılacak, 20 bin metrekare yeraltı otoparkı yapılması da planlar arasında.

HEYET İNCELEME YAPTI

Mahkeme öncesi bilirkişi heyeti limanda keşif yaptı. Konunun uzmanlarından oluşan heyet, tarafları dinledikten sonra  hem mendirekte, hem de balıkçı barınağında incelemelerde bulundu. Süreç hakkında heyete bilgi veren Kadıköy Kent Konseyi Başkanı ve TMMOB Mimarlar Odası Kadıköy Başkanı Saltuk Yüceer, Kalamış Yat Limanı’na yönelik bugüne kadar küçük farklılıklar içeren 3 plan yapıldığını vurgulayarak, balıkçılık kooperatifinde yer alan amatör ve profesyonel balıkçılara herhangi bir adres gösterilmediğini, doğal sit alanına müdahalenin ardından balıkçılık faaliyetlerinin de zarara uğrayacağını belirtti.

Yüceer, imar planlarının uygulanması halinde yapı yoğunluğunun artacağını ve yapılması planlanan yeraltı otoparkı ile birlikte bölgedeki trafik sorununun da artacağını, hem karada hem de denizde çevresel problemlerin yaşanacağını da ekledi.

“HALKIN KULLANIMI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Konuyla ilgili açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da şöyle konuştu: “Kalamış’ın mevcut durumunun iki katı kadar büyütülmesi, vatandaşın kullanım alanlarının alınması mantığının devam ettiğini gösteriyor. Türkiye’de vatandaşların haklarına, hukuklarına kim sahip çıkacak? Vatandaşlar sürekli ‘Yeşilime dokunma’, ‘Kamusal alanlarıma dokunma’ diye eylem mi yapacak? Kamusal alanların gelir olarak görülmemesi, bu alanları çocukların geleceği, hayatın ihtiyaçları olarak görme zamanları geldi diye düşünüyorum. Biz sonuna kadar halkın yanındayız, kamu alanlarının halkın kullanımı için mücadele edeceğiz.

Kalamış limanı büyütüldüğü zaman oradaki yeşil alanların, yapılaşmaya açılacağı kaygısını taşıyorum. Yürüyüş alanları, bisiklet yolları orayı kullanacak şirketin kontrolüne geçecek. Vatandaşın kendisine ait bir yere girişte ve çıkışta izinle girecek. O bölgede zaten trafik var. Her yeri, her şeyi büyütmek zorunda değiliz. Bizim görevimiz kamu olarak vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak, vatandaşın yaşam kalitesini yükseltmek.”

YAPILAŞMA UYARISI  YAPILMIŞTI

2017 yılında  konusunda uzman beş kişiden oluşan bilirkişi heyeti “Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı Koruma Planı”nı uygun bulmamıştı. Bilirkişi raporunda  yapılaşma, deniz yaşamı, yelken sporu ve hava kirliliği ile ilgili şu uyarılar yapılmıştı:

- “Kadıköy’de Yat Limanının büyütülerek inşai faaliyette bulunulması proje alanındaki hava koridorlarını ve dolayısıyla hava dolaşımını daha fazla kesecektir. Kadıköy’de hassas ve sağlıksız olan hava kirliliği düzeyi artarak kötü ve tehlikeli düzeylere yükselebilecektir.”

- “Yat Limanının büyütülerek inşai faaliyette bulunulması, rüzgara ve doğrudan yelken sporu üzerinde de olumsuz etkileri olacaktır. Türkiye önemli bir yelken sporu merkezini kaybedecektir.”

- “Kirlenme nedeniyle biyota da olumsuz etkilenecektir.”

Danıştay 6. Daire Mahkemesi ise Kadıköy Belediyesi’nin Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanın yapılaşmasına ilişkin itirazını bilirkişi raporuna rağmen oybirliği ile reddetmişti.


ARŞİV