Beşiktaş İskelesi yenileniyor

Kadıköy Beşiktaş-Adalar İskelesi’nin restorasyon çalışmaları başladı. Bir dönem kafetarya olarak kullanılan iskelenin ikinci katı ise Şehir Hatları çalışanları için düzenleniyor

14 Eylül 2017 - 14:32

Tarihi Kadıköy Beşiktaş-Adalar İskelesi’nde restorasyon çalışmaları başladı. 1. Derece Tarihi Eser statüsünde olan iskelenin restorasyon çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Koruma Kurulu’nun onaylı projesine uygun olarak yürütülen yenileme çalışmalarını restoratör Bahadır Başkaya Gazete Kadıköy’e anlattı.

Tarihi iskelenin birçok defa onarımdan geçtiğini söyleyen Başkaya, son yapılan restorasyon çalışmasında ise iskelenin aslına uygun yapısında olmayan bazı değişikliklerin yapıldığını aktardı. Şu an yürütülen restorasyon çalışmasıyla iskelenin ilk halinin esas alındığını ifade eden Başkaya, şu bilgileri paylaştı: “Koruma Kurulu’nun onaylı projesine uygun bir çalışma yürütüyoruz. İlk olarak binada bazı malzeme analizleri yaptık. Yapıyla özdeş olmayan bazı eklentilerin yapıldığını gördük. Mesela deniz cephesindeki balkon normalde daha küçük ama sağından ve solundan yapılan eklerle balkon büyütülmüş. Biz ilk halini referans alarak ek yerlerini kırıyoruz. Doğramalarda bazı değişiklikler var bunları da düzelteceğiz. Çatıyı yeniden yaptık. Çok fazla hasar oluşmuştu ve kiremitlerini yeniden döşedik. Bina içinde sıva onarımları yeniden yapılacak. İskelenin dış yüzeyinde yer alan çiniler de çok özel. Bunun için de özel bir çalışma yürütüyoruz.”

“İSKELENİN ÜST KATI OFİS OLACAK”

Çalışmaların 6 ay sonra bitirilmesini hedeflediklerini söyleyen Başkaya, tarihi iskelenin ikinci katının da Şehir Hatları çalışanları için ofis olarak düzenleneceği bilgisini paylaştı. İskelenin ikinci katı bir süre “Deniz Yıldızı” adlı kafeteryaya  kiralanmıştı.

KUBBELER YENİDEN YAPILIYOR

İskelenin orijinal yapısının üzerinde iki adet süs kubbesi olduğu biliniyor. Ancak zaman içerisinde bu kubbeler zarar görerek tamamen tahrip olmuş. Kubbelerin yeniden yapıldığını söyleyen Başkaya, kubbelerin kurşunla kaplanacağını da söyledi.

Eski İskele olarak bilinen tarihi iskele, onarım sırasında ortaya çıkarılan kitabesine göre 1926 yılında inşa edilmiş. Bugün bu iskeleden Beşiktaş’a, Adalar’ a vapur seferleri yapılıyor. 1959’da kapsamlı bir onarım gören iskele, 1984–1986 yılları arasında ikinci bir onarım geçirdi. Bu onarımlar iskelede bazı değişikliklere yol açtı. Yapı son olarak 1995’te restore edilmişti.


ARŞİV