Haftalık Bağımsız Gazete 19 Haziran 2018

Tok tutan ve yağ düşmanı özel bir çay !

Obezite ile ilgili çalışmalar yapan Dr. Fevzi Özgönül, Ramazan ayında oruç tutanlar için uzun sure tok tutan ve yağları eriten ballı, sütlü zencefil çayının tarifini anlattı.

Tok tutan ve yağ düşmanı özel bir çay !

Obezite ile ilgili çalışmalar yapan Dr. Fevzi Özgönül, Ramazan ayında oruç tutanlar için uzun sure tok tutan ve yağları eriten ballı, sütlü zencefil çayının tarifini anlattı.
Ramazan ayında çok mu susuyorsunuz? Çok mu acıkıyorsunuz? Bağırsak problemi, kabızlık mı başladı? Biraz kilo verip, göbek yağlarından mı kurtulmak istiyorsunuz?
Ramazan ayında vücudumuz ister istemez strese giriyor. Özellikle  bu yıl yaklaşık 17 saat aç ve susuz kalacağımızı düşünürsek biraz desteğe ihtiyacımız olacaktır. İşte ballı, sütlü zencefil çayı tam size göre.
Stresli olduğumuz zaman böbrek üstü bezlerimiz kortizol adı verilen bir hormon salgılayarak vücudumuzun enerji dengesinin olumsuz yönde etkiliyor. Hatta aşırı kortizol üretimi neticesine vücutta hem lüzumsuz su tutulmasına (ödem) hem de vücudumuzun bu suyu kullanması nedeniyle sonrasında aşırı su isteğine neden oluyor.
Ballı ve sütlü zencefil çayını her sabah kahvaltımızda içtiğimizde, Zencefil içerisinde bulunan gingerol adlı madde sayesinde bağırsak hareketleri güçlenerek oruç tutarken yaşadığımız kabızlık sorunundan kurtuluyoruz. Sütlü zencefil çayı kortizol üretimini azaltarak ayrıca dopamin ve seratonin hormonlarının salınımını düzenleyici etkisi ile vücudumuzu depresyona ve strese karşı koruyucudur.
Sütlü zencefil çayı sindirim enzim üretimini de tetiklediği için oruçlu olduğumuz dönemde daha az acıkmamızı sağlar ve göbek ağlarından da daha kolay kurtuluruz.
 
BALLI SÜTLÜ ZENCEFİL ÇAY İÇİN NELER GEREKİR?
-Taze zencefil  1-2 ince dilim veya yarım çay kaşığı toz zencefil, 
-1 çay kaşığı bal,
-1 bardak kaynamış su veya 1 kahve cezvesi sıcak su
 
NASIL HAZIRLANIR?
Taze zencefil kullanacaksanız patates soyar gibi sert kabuğunu soyun ve 2 ince dilim kesin. Toz zencefil ise yarım çay kaşığı toz zencefili demlenmek üzere cezveye koyun ve üzerini çay tabağı ile kapatın kaynarken aroması kaybolmasın.10 dakika kısık ateşte kaynatın sonra altını söndürün ve 5 dakika bekleyin.
Çay fincanının 1/3 ünü bu demlediğiniz çayı süzerek doldurun.1 çay kaşığı balı içerisine karıştırın ve en son üzerini süt ile doldurun.
Süt ile tadından hoşlanmayanlar içerisine süt yerine biraz limon suyu koyabilirler fakat süt olması hem acıkmanızı engeller hem de sindirim sisteminizin daha rahat çalışmasını sağlar.
Sahurda bu karışımdan 1-2 bardak içebilirsiniz.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.