Başta ulaşım kolaylığı olmak üzere tercih edilen ilçeler arasında olan Kadıköy’de ev kiraları artıyor.
Kadıköy’den ayrılmaktansa kent içinde belki de başka bir semtte uygun kira bedeline başka kiralık ev arıyor.
“Bekara ev vermeme” gibi durumlarla sık sık karşılaştıklarını
belirtseler de birkaç öğrenci bir araya gelip yüksek kira bedelleriyle ev bulabildiklerini ifade ediyorlar.
KİRALIK BULMAK GÜÇ, KİRA BEDELLERİ İSE ÇOK YÜKSEK
Kiralık evin Kadıköy kent merkezine, sağlık kuruluşlarına,
üniversiteye, sosyal ve kültürel alanlara yakınlığı, yeni ve eski bina olması, oda sayısı, asansörlü olup olmaması, güvenlik durumu, ulaşım kolaylıkları kira bedellerine yansıyor. Gayrimenkul uzmanları, kiralık ev talebi artarken rağmen kiralık konut sayısının talebi
karşılayamamasının, kiralık ev fiyatlarının yüksek oranlarda artmasına neden olduğunu belirtiyorlar.
Marmara Üniversitesi’ne en yakın mahalleler olan Dumlupınar, Fikirtepe ve Eğitim mahallelerinde kira bedelleri yakın düzeylerde seyretse de farklı kira bedelleri de dikkat çekiyor. Depreme dayanıklı olarak inşa
edildiği belirtilen asansörlü binalarda kiralar 1500 TL civarında.
Mal sahibinden 2+1 ev kiralamak istediğinizde aylık 1250 ile 1500 TL’yi gözden çıkarmak gerekecek. Eski binalarda da kiralar 1250’den başlıyor. Kentsel dönüşüm dolayısıyla yeni imara tabi yerlerdeki konutların boşalması diğer mahalle ve semtlerde de kiraları etkilemiş. Örneğin çoğu kiracı Dumlupınar’da imarlı olan bölgelere yerleşiyor ya da buralardan ev talep ediyor. Bu da Dumlupınar’ın imarlı bölgelerinde ev kiralarının artmasına neden oluyor. Birçok Fikirtepeli kiracı veya mülk sahibi anlaşmasını yaptıktan sonra Kadıköy dışındaki mahallelere veya semtlere taşınmış.
Kentsel dönüşümle tanınan Fikirtepe Mahallesi boşaltılmış, yıkılmayı bekleyen binalarla dolu. Geçmişte buralarda evler 500, 600 TL’den kiraya verilebilirken bugün bu konutlar yıkılana kadar 200, 250, 300, 400 TL’ye kiraya veriliyor. Ancak belirsizlik nedeniyle kiracılar buradan ev kiralamakta tereddüt yaşıyorlar.
Fikirtepe’de Mandıra Caddesi’nde imarlı olan yerlerde kiralar 500-700 TL’den 1000 TL’ye yükselmiş olsa da burada da kiralık ev bulmak zor. Bir zamanlar üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettiği mahallede durum kentsel dönüşüme bağlı olarak yeni öğrenim döneminde ne olacak zaman gösterecek.
Kadıköy’ün merkezi mahallelerinden biri olan Eğitim Mahallesi’nde kiralar eski ve yeni konutlara göre değişiyor. Yeni konutlarda kiralar 2000 TL’ye yükselmiş. Eski konutlarda ise 1000 TL’ye ev bulunabiliyor ama Eğitim Mahallesi’nde de kiralık ev bulmak güç. Mahallede yeni
öğrenim yılında üniversite öğrencilerini 1000 ile 2000 TL arasında yüksek kiralar bekliyor. Kentsel dönüşüm burada da kira artışını etkilemiş.
Kadıköy’ün yerleşik semtlerinden biri olan Koşuyolu’nda da kiralık ev bulmak zor. Bulunsa da 1250TL’den başlıyor. Bahçeli, az katlı konutlarıyla müstakiller genelde işyeri olarak kiralanıyor.
Bostancı, Suadiye, Erenköy, Göztepe, Fenerbahçe, Caddebostan gibi semtlerde afet riski taşıyan binaların tespit edilip, yıkılmasıyla birlikte bu semtlerden 1-2 yıllığına Merdivenköy Mahallesi’ne taşınmayı tercih edenlerle birlikte kiralık daire bulmak burada da her geçen gün zorlaştı. Dumlupınar ve Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm dolayısıyla kiralık talebinin Merdivenköy’e kaymasıyla kiralar çok yükseldi.
Üniversite ve sağlık merkezlerine çok yakın olması nedeniyle kiralık fiyatları 1800TL’den başlıyor. Sahrayıcedid Mahallesi de kentsel dönüşümden etkilenen yerlerden biri.
Yoğun göç aldığı için kiralık ev talebi de arttı. Ancak talebi
karşılayacak kiralık ev bulmak güç. Arka sokaklarda 800 TL olan kiralar 1500TL’ye yükselirken işlek caddelerde bu bedel daha da artıyor.
Feneryolu Mahallesi’nde kiralar yaklaşık 1400 TL civarından başlıyor. Marmara Üniversitesi’ne komşu olması, sağlık kurumlarına ve Kadıköy’ün merkezine ve sahiline yürüme mesafesinde olması, sosyo-ekonomik durumu semtin cazibesini yükseltiyor. Kentsel dönüşümden dolayı kiralık ev talebi Feneryolu’nda da artmış. Ayrıca Kadıköy içinde kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık amacıyla binasını yenileyenlerin, Kadıköy’den kısa süreliğine de olsa taşınmak istemeyip semte taşındığını öğreniyoruz. İki yıl öncesine göre burada kiralık ev fiyatlarında yaklaşık yüzde 30’luk bir artış olduğu
gözleniyor.
öğrenci de kiraya çıkmak zorundaysa çok zor oluyor. Bu hem aileleri hem öğrenciyi zor durumda bırakıyor. Öğrenci çalışmak zorunda kalıyor, kredi alıyorlar. Ev kiralarıyla ilgili ev sahiplerinden biraz daha duyarlı olmalarını istiyorum. Çünkü öğrenciler bu konuda çok zorluk çekiyorlar. Bu konuda bir şeyler yapılmalı.
-Aycan Elibol: Kiralar çok pahalı. Allah’tan üniversitemizin yemek bursu var ondan faydalanıyoruz çok iyi oluyor. Kadıköy’de yurt yetersiz. Kiralar da 3-4 kişi kaldığımız için yüksek tutuluyor öğrencilere. O yönden sıkıntı yaşıyoruz. Kartal Uğur Mumcu’da 800 TL ödüyoruz dört arkadaş. Kadıköy’e çok uzak. Kadıköy’de kiralar daha pahalı olduğundan burada ev tutamıyoruz. 1000 TL’den aşağı ev yok genelde. Yurt kapasitesi arttırılabilir. Yeni yurtlar yapılabilir Kadıköy’e. Özel yurtlar fiyatlarını biraz daha indirebilir.
-Şerefcan Topal: Fikirtepe Mahallesi’nde kalıyorum. Ben 1000 TL kiraya oturuyorum. Üç arkadaşımla kalıyoruz. Feneryolu’na en fazla bir kilometre mesafede ama kira fiyatları 300-400 TL fark edebiliyor. Evimiz kentsel
dönüşüme girdiği için geçen yıl Feneryolu Mahallesi’nde ev bakmıştık. Çok yüksek geldi kiralar. Diğer alternatiflere yöneldik. Kadıköy’ün merkezindeki kiralar da çok yüksek. Erkek öğrenci yurdu ise sadece bir tane var Kadıköy’de.
-Aysel Yılmaz: Üniversitenin ilk yılında okulun arkasında bir yurda çıktık. Sadece ev değil, yurt fiyatları da aşırı pahalı. Bana yurt çıkmadı. Özel yurtta kalıyorum.İki yıl öncesine göre çok yükseldi kira fiyatları.
-Harun Korkmaz (Medya Direktörü): Kadıköy’de kiralar bir öğrencinin ya da memurun, herhangi bir çalışanın tek başına kaldırabileceği kiralar değil, yüksek. Özellikle ulaşım konusunda yeni alternatiflerin
eklenmesinden sonra Kadıköy’de kiralar daha da artmaya başladı. Yeldeğirmeni Mahallesi’nde oturuyorum. Evlerini yüksek fiyata kiraya verip kendileri daha küçük bir eve taşınan aileler de görmekteyiz. Mahalle kültürünün olduğu, insanların birbirini tanıdığı bir yerde yaşıyorum. Bu yapı yavaş yavaş kaybediliyor. Kadıköy İstanbul’un
merkezi konumunda bu da fiyatlara yansımaya başladı.
üzere olan binalardan nereden baksanız en az 18-20 hane boşalsa bir o kadar kiracı adayı demek. Dolayısıyla kiraların fiyatları da artıyor. Bölgemizde üniversite var. Mal sahipleri bekara ev vermek istemiyorlar genelde. Mal sahipleri ikna edilirlerse bile kiralar daha yukarılarda oluyor. Bölgemizdeki emlak satış fiyatları da her geçen gün biraz daha artıyor. Kadıköy çok değerli bir bölge. Satış olarak istatistiklere baktığımızda yıllık olarak en çok tapunun yapıldığı bölge İstanbul genelinde Kadıköy. İnsanlar burayı daha çok talep ediyor. Bağdat Caddesi’nde de kiralar her zaman yüksekti daha da yükseldi. Kiralık bulmak zor.