Haftalık Bağımsız Gazete 17 Haziran 2019

Fas, Mardin ve Çankırı'dan unutulmaz tatlar

Gıdaları sosyolojik ve kültürel bağlamda inceleyen YemekveKültür dergisinin yeni sayısı çıktı

Fas, Mardin ve Çankırı'dan unutulmaz tatlar

Gıdaları sosyolojik ve kültürel bağlamda inceleyen YemekveKültür dergisinin yeni sayısı çıktı

Kadıköylü Çiya Sofrası’nın yayını olan derginin yaz sayısında, “Tadımlık” başlığıyla yayınlanan giriş yazısında, derginin içeriği şöyle anlatılıyor; “Şehirlerin lezzetleriyle özdeşleşen kişiler vardır. Harry Lenas onlardan biriydi. Haziran ayında yitirdiğimiz Baylan’ın son ustası ardından en çok Kup Griye’nin unutulmaz lezzetiyle anıldı. Kalp şeklindeki çikolataları, pastaları, süslemeleriyle ülkemizde Sevgililer Günü’nün başlamasına da vesile olan Lenas’ın adının Baylan’la birlikte uzun yıllar yaşamasını umut ediyoruz.
Kafeleri ve lokantalarıyla dünyanın merkezi olan şehirlerden biri de Paris. Enis Batur, Fransız mutfak kültürünün temsilcilerinden biri olan Paris’in kafeleri, restoranları arasında dolanırken,  bütün tanınmış mekânlarda yemeklerin yanında insan dokusunun da önemini vurguluyor. Murathan Mungan ise Harita Metod Defteri’ndeki “Tatlar renkler kokular” başlıklı yazısında çocukluğunun Mardin’indeki unutulmaz tatlara götürüyor okuru ve o “eski seslenişin”  izinde, hemen hemen her evde olduğu gibi esas lezzetin aslında onu hazırlayan/pişirenle bağlantılı olduğunu hatırlatıyor. Günay Kut, geçmişten bugüne Türklerde beslenme biçimini ele aldığı yazısında yer sofrasından masaya, köfteden hamburgere geçen süreci derinlemesine inceliyor. Turgut Kut’un etimolojisinden eski Mısır, Roma, Yunan dönemlerine, edebiyatından sahteciliğine, ticaretinden müzesine ve safran satan ülkelere kadar her yönüyle ele aldığı “Tarihte Safran” yazısı, safranla ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabileceğiniz bir rehber. Fas mutfağının geleneksel yemeklerini şehir ve sokak kültürüyle birlikte yansıtan Claudia Roden, Fas yemeği yaparken en önemli şeyin tatların hoş bir şekilde birleştirilmesi ve bilhassa tatlı tagine çeşitlerinde tatlı ile tuzlunun dengesinin çok önemli olduğunu söylüyor. Musa Dağdeviren yine bölgesel özellikler taşıyan yemeklerle bizi buluşturmaya devam ediyor. Çankırı’nın Orta ilçesinin Yuva köyü ve çevresindekilerin katkılarıyla hazırladığı Kesik Suyu Eyşilisi, yemek kültürümüzün meşakkatli örneklerinden biri. M. Bülent Varlık, sahaflarda bulduğu İstanbul Etnoğrafyası/İstanbul Halkını Kimler Teşkil Ediyor? adlı kitapla İstanbul’un Safranbolulu fırıncılarına götürüyor bizi ve seksen küsur yıllık bir çalışmayla birlikte bugüne dair soruları da çoğaltıyor.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.